Kriptik Tonsillit Nedir?

Kriptik Tonsillit Nedir? Kriptik Tonsillit Çeşitleri Nelerdir?, Kriptik tonsillit belirtileri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Kriptik Tonsillit Nedir? Kriptik Tonsillit Çeşitleri Nelerdir?

Kriptik Tonsillit Nedir
Sayfa İçeriği: Kriptik Tonsillit Nedir

Kriptik tonsillit, insanlar arasında bademcik iltihabı olarak bilinmektedir. Bademcikler boğazın arka kısmında filtre görevi gören dokulardır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için kriptik tonsillit belirtileri ve kriptik tonsillit çeşitleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kriptik tonsilit nedir?

Bademcikler solunum yolu ile ağızdan giren mikropları kendi içinde tutar vede o süreçte antikor üretir. Genellik ile vücudu mikroplara karşı korumaktadır. Yalnzı bazı durumlarda enfeksiyonu kendileri üretir, bunada kriptik tonsillit ismi verilmektedir. Bu süreçte bademcikelr şişer vede boğaz iltihabı enfeksiyonu meydana gelir. Bademcik boğazın arka kısmında çift halde bulunur. Bademcik iltihabı 2 adet bademcik dokusundan birinin ya da ikisinin enfeksiyona maruz kalması durumudur. Enfeksiyon dışarıdan alınan virüslerden ya da bakterilerden meydana gelmektedir. Bazı durumlara bakterilerde enfeksiyona neden olmaktadır. Yüksek ateş vede yutma zorluğuyla gelişen hastalık lenf bezlerinde de şişme vede hassasiyet yapmaktadır. Enfeksiyon hastalığı olması nedeni ile mutlaka doktora başvurulmalı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Yazımızın devamına giderek kriptik tonsillit çeşitleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kriptik Tonsillit Belirtileri Nelerdir?

Kriptik Tonsillit Çeşitleri

Kronik tonsillit,
Rekürren tonsillit,
Akut tonsillit.

Akut tonsillit semptomları, diğerlerine göre çok değişiktir. Belirtilerinin meydana gelmesi 3 ila 4 gün sürmektedir. Yalnız her hasta belirtiler 3 ila 4 gün değil, daha uzun sürelerde de ortaya çıkabilmektedir. Rekürren tonsillit kronikleşmemiş yılda 1 ya da 2 defa bığaz enfeksiyonu olması durumudur. Rekürren tonsillitte yine enfeksiyon gelir. Yalnız yılda 1 defa olması bademciklere müdahale edilmesini gerektirmez. Kronik tonsillitte durum diğerlerinden değişiktir. Çok daha uzun sürer vede hastayı zor durumda bırakabilmektedir. Boğaz enfeksiyonuyla birlikte şiddetli boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ağız içinde rahatsız edecek koku vede lenf bezlerinde şişme vede hassasiyet meydana gelmektedir.

Kriptik tonsilllit genellik ile okul öncesi çocuklarda, ergenlik dönemindeki kişilerde rastlanır. En yaygın belirtileri kızarır üzeri beyaz plak şeklinde dönüşmüş bademciklerdir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve yüksek ateş en belirgin özelliğidir. Yüksek ateşe bağlı olarak titreme boynun her iki tarafında lenf bezlerinde şişme vede hassasiyet gelişmektedir.

Kriptik Tonsillit Kendi Kendine Geçer Mi
Kriptik Tonsillit Kendi Kendine Geçer Mi

Tonsillit nedenleri aslında, her bireyde bulunan bademcik dokusu belli zamanlarda enfeksiyona maruz kalsa da, vücudun savunma mekanizmasını oluşturmaktadır. Yani vücudun enfeksiyon ile savaşmasını sağlamaktadır. Beyaz kan hücreleri üreterek vücudu korumaya almaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da bademcik enfeksiyonu olarak da bilinen kriptik tonsillit ağızdan alınan bakteri ya da virüslerden meydana gelmektedir. Bademcikler dışarıdan gelen virüsler ile savaşır vede onları kendi içinde hapsetmektedir. Tonsillit yalnızca dışarıdan alınan mikroplar ile, şiddetli soğuk algınlığı durumunda da aynı tip semptomlar rastlanabilir. Yalnız en yaygın olanı virüstür. Bunun yanı sıra %30 civarında bakteri oluşumuna karşı da tonsillit gelişmektedir. Tonsillitte streptokok bakterisi neden olmaktadır. Çocuklarda sıklıkla rastlanmasının nedeni, bir arada toplu halde bulunan öğrencilerin ağız yolu iel birbirine bakteri ya da virüs bulaştırmalarıdır.

Kriptik tonsilllit öksürük, hapşırık vede yakın temas ile rahatlıkla bulaşmaktadır. Kriptik tonsillit tanısı konulan hasta kişilerin evde istirahati sağlanmalı, öksürük ya da hapşırık durumunda mutlaka ağzını kapatmalı, mutlaka eller sabun ile yıkanarak temizlenmelidir.

Kriptik Tonsillit Tedavisi Var Mı?

Krip tonsillitte bakteri ya da virüsün neden olduğu durumlarda hasta kişi öncellikle doktora giderek tonsillit tanısı konulmalıdır. Doktorun reçete edeceği antibiyotik tedavisi vede ateş düşürücü mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra yatak istirahati, sıcak bitki çayları, bol sıvı almak, gargara tonsillit tedavisinde etkili uygulamalardır. Boğazın tahriş olabileceği sigara vede sigara dumanından hasta kişiler uzak durmalıdır.

Kriptik Tonsillit Nedir, erişkin yaş grubu akut kriptik tonsillit tedavisinde 3 gün süre ile, günde tek doz 500 mg azitromisinin, 5 gün süre ile günde 2 doz 1 gr amoksisilin kadar etkili olduğu vede etkisinin daha erken başladığı belirtilmitşir. Eğer ki sizin kriptik tonsillit nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kriptik tonsillit nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kriptik tonsillit nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bademcik Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed