Koroner Bypass Kimlere Yapılır? Koroner Bypass Nedir?, Koroner bypass ameliyat süreci, hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri yazımızda düzenledik.
Koroner Bypass Kimlere Yapılır? Koroner Bypass Nedir?
Koroner bypass, daralmış vede tıkanmış koroner arterleri atlamak ve kalp kasına yeterli kan akışını sağlamak adına tercih edilen cerrahi tedavi tekniğine denmektedir. Bu yöntem ile, kalp kasının yeterli miktarda oksijen vede besin maddeleri alabilmesi hedeflenmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız koroner bypass ameliyat süreci ve koroner bypass nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Koroner bypass kimlere yapılır?
Koroner bypass ameliyatı genellik ile, plak birikimi vede daralma neden ile kalp kasının yeterli oksijen vede besin alamadığı durumlarda ameliyat düşünülebilmektedir. Bu hastalık genel olarak ateroskleroz ismi verilen durum ile ilişkilidir. Stabil anjina, kalbin belirli aktivite esnasında göğüs ağrısı yaşaması durumuna denmektedir. Tedaviye vede yaşam tarzı değişikliklerine rağmen belirtileri kontrol altına alınamayan hasta kişilerde ameliyat değerlendirilebilmektedir. Akut koroner sendrom, koroner arterlerde ani vede ciddi tıkanmaların meydana geldiği durumdur. Hasta kişide, akut miyokard enfarktüsü, yani kalp krizi ya da instabil anjina, yani kararsız anjina belirtileri var ise, acil bypass ameliyatı yapılabilmektedir. Birden fazla koroner arterde daralma ya da tıkanma bulunuyor ise, ameliyat tavsiye edilebilmektedir. Bu durumda, birden fazla damarın bypass edilmesi ameliyatın etkinliğini artırabilmektedir. Koroner arterlerdeki daralma ya da tıkanıklıkları açmak adına yapılan anjiyoplasti işlemi, yani stent yerleştirme bazı durumlarda yeterli sonuç veremez. Bu gibi durumlarda koroner bypass ameliyatı düşünülebilmektedir. Bazı hasta kişiler, diğer tedavi tekniklerine uygun değildir. Mesela; Anjiyoplasti için uygun damar bulunmamaktadır. Bu durumlarda da, ameliyat tercih edilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek, koroner bypass kimlere yapılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Koroner Bypass Ameliyat Süreci Nedir?
Koroner Bypass Neden Olur?
Koroner bypass oluşma sebeplerinin en yaygın nedeni aterosklerozdur. Arter duvarlarında kolesterol, yağ vede diğer maddelerin birikmesi ile arterlerin daralmasına vede sertleşmesine yol açmaktadır. Sigara içmek, arterlerin duvarlarında plak birikimini hızlandırabilir vede artlerin daralmasına neden olabilmektedir. Yüksek tansiyon arterlerde hasara yol açarak, plak oluşumunu kolaylaştırabilmektedir. Yüksek kolesterol seviyeleri, arterlerde plak birikimine katkıda bulunabilmektedir. Aşırı kilolu olmak vede düzenli egzersiz yapmamak hastalığın riskini artırabilmektedir. Diyabet, kalp damarlarına zarar verebilecek vede hastalığa yol açabilecek en riskli hastalıktır.
Koroner Bypass Ameliyat Süreci
Koroner bypass ameliyatı öncesi, hasta kişinin genel sağlık durumu değerlendirilir vede kalp damarlarının durumu belirlenmektedir. Gerekli tetikler uygulanır vede ameliyat için uygunluğu değerlendirilmektedir. Ameliyat öncesi talimatlar vede hazırlıklar hakkında hasta kişiye bilgi verilmektedir. Ameliyat esnasında genel anestezi verilmektedir. Böylelile hasta kişi uykuda vede acısız bir şekilde ameliyat yapılmaktadır. Anestezi, hastanın kalp fonksiyonlarını vede solunumunu kontrol altında tutmak için tercih edilmektedir.
Ameliyat başlamadan önce, hasta kişinin göğüs kafesi açılır vede kalbin görülebilmesi için göğüs kemiği kesilmektedir. Bu açık da, kalp cerrahisi olarak bilinmektedir. Kalp durdurulduktan sonra, kalp-pulmoner makine ismi verilen cihaz kullanılarak kan vücutta dolaştırılmaktadır. Bu cihaz, kalbin yerine geçerek kan dolaşımını sağlamaktadır. Böylelikle doktorlar ameliyatı güvenli biçimde gerçekleştirmektedir. Koroner bypass ameliyatında, vücuttaki başka damar kullanılarak, koroner arterlerin daralmış ya da tıkanmış bölgeleri atlanmaktadır. Bypass grefti olarak kullanılacak damarlar, hasta kişinin durumuna vede doktorun tercihine bağlı olarak belirlenmektedir. Bypass işlemi bittikten sonra, kalp-pulmoner makine kapatılır vede kalp yeniden çalışmaya başlamaktadır. Kalp fonksiyonu vede kan dolaşımı tekrar normal hale gelmektedir. Ameliyat tamamlandığında ise, göğüs kafesi kapatılmaktadır.
Koroner Bypass Ameliyatı Riskli Mi?
Ameliyat bitiminde, hasta kişi yoğun bakım ünitesinde bir süre izlenir vede iyileşme süreci başlamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde hasta kişinin kalp fonksiyonu vede genel sağlık durumu yakından takip edilmektedir. Koroner bypass ameliyatıda, tüm ameliyatlar gibi belirli riskleri taşımaktadır. Yalnız modern tıp vede cerrahi teknikler ile bu ameliyat, genel olarak uzman ve deneyimli cerrahi ekibin elinde başarılı şekilde gerçekleştirilir. Riskler, hasta kişinin genel sağlık durumu, eşlik eden diğer hastalıklar, yaş vede ameliyatın yapılacağı merkezin tecrübesi gibi faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Koroner bypass ameliyatı, ciddi kalp rahatsızlığı olan hasta kişiler için önemli tedavi seçeneğidir. Bir çok hasta kişide başarılı sonuçlar alınmaktadır. Yalnız ameliyatın risklerini en aza indirmek vede olumlu sonuçlar elde etmek adına, ameliyatı yapacak uzman cerrah ve donanımlı hastane seçimi, hasta kişinin sağlık durumunun dikkatli değerlendirmesi vede ameliyat sonrası süreçte uygun bakım ve tedavi de oldukça önem taşımaktadır.
Koroner Bypass Ameliyatı Riskleri
– Bypass için kullanılacak damarların, zarar görmesi vede işlevlerinin azalması olabilmektedir.
– Ameliyat sonrası yara iyileşmesi problemleri yaşanabilir. Özellik ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerde bu risk artabilmektedir.
– Sinirlerin zarar görmesi nedeni ile kalıcı sinir hasar meydana gelebilir.
– Akciğerlerde sıvı birikmesi ya da solunum yolu enfeksiyonları gibi, solunum problemleri gelişebilmektedir.
– Ameliyat esnasında tercih edilen pompalar vede kalp atardamarlarının manipülasyonu, nadir de olsa beyin damarlarına zarar verebilir ve inme riskini artırabilmektedir.
– Ameliyat esnasında ya da sonrasında, nadiren de olsa kalp kirizi geçirme riski vardır.
– Kalp ritim bozuklukları, meydana gelebilmektedir.
– Kroroner bypass sonrasında, kalp kası zayıflayabilir ya da bazı durumlarda kalp yetmezliği gelişebilmektedir.
– Genel anestezi kullanıdığı için, anesteziye bağlı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Mesela; Alerjik reaksiyonlar ya da solunum sorunları gibi.
– Ameliyat esnasında ya da sonrasında kanama olabilmektedir. Kanama riski, cerrahi ekibin becerisi vede hasta kişinin kan pıhtılaşma yeteneği ile ilişkilidir.
– Ameliyat sonrasında, ameliyat bölgesinde enfeksiyon gelişebilmektedir. Bu risk, uygun hijyen vede sterilizasyon önlemleriyle azaltılabilmektedir.
Koroner Bypass Kimlere Yapılır, koroner bypass yapılan damarlarının ömrü 30 yıl kadardır. Eğer ki sizin koroner bypass kimlere yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Koroner bypass kimlere yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da koroner bypass kimlere yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Meme Kisti Tedavi Edilir Mi?