Kompozit Dolgu Nedir

Kompozit Dolgu Nedir? Kompozit Dolgu Sağlıklı Mı? Kompozit dolgu hangi dişlere yapılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımız da derledik.

Kompozit Dolgu Nedir? Kompozit Dolgu Sağlıklı Mı?

Kompozit Dolgu Nedir
Sayfa İçeriği: Kompozit Dolgu Nedir

Kişilerin sağlıksız beslenme alışkanlıkları vede genetik faktörler diş gıcırdatma gibi, bazı rahatsızlıklar diş sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kompozit dolgu hangi dişlere yapılır? vede kompozit dolgu sağlıklı mı? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kompozit dolgu nedir?

Dişler çeşitli nedenlerden hasara uğrar. Dişler de meydana gelen hasarı onarmak adına, dolgu uygulanır. Dolgu, en sık başvurulan tedavi tekniklerinden biridir. Genellikle ağrısız olan bu işlem, çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır vede dolgu malzemesi de aynı biçimde farklı materyallerle hazırlanır. En sık tercih edilen dolgu malzemesi de, dişlerin doğal görünümünü vede rengini koruyan kompozit dolgu olmaktadır. Diş doktoru, bireyin diş hasarını gidermeye uygun olacak biçimde farklı, dolgu malzemelerini tavsiye edebilir. En sık kullanılan dolgu malzemeleri arasında bazı farklı dolgu türleri bulunmaktadır. Kompozit dolgu, genellikle aşınan dişler için uygulanan dolgu türüdür. Dişe uygulamadan önce, hamur formunda olan kompozit dolgu, uygulamadan sonra özel ışıklar yardımı ile sertleştirilir. Kompozit dolgu, diş rengin de olduğundan, estetik olarak güzel görünür vede diş bütünlüğünü korumaktadır. Bu dolgu türü diş tonuna göre üretilmektedir. Yazımızın devamına giderek dolgu türleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kompozit Dolgu Sağlıklı Mı?

Dolgu Türleri Nelerdir?

Porselen dolgu,
Cam iyonomer dolgu,
Altın dolgu,
Kompozit dolgu,
Gümüş renkli dolgu.

Gümüş renkli dolgu; Metal amalgam olarak da isimlendirilir. Civa, gümüş, kalay vede bakırın kombinasyonundan yapılmaktadır. Bu malzeme, uzun ömürlü vede ekonomiktir. Yalnız estetik olarak hoş görünüm oluşturmayabilir. Kompozit dolgu; en sık tercih edilen dolgu türüdür. Cam ya da kuvars parçacıklarıyla, akrilik reçine karışımından yapılır. Dayanıklı bir malzemeden üretilen bu dolgu, diş renginden üretilebildiği için, estetik olarak da hoş görüntü oluşturmaktadır. Altın dolgu; bakır vede diğer metallerin karışımıyla yapılan dolgu türüdür. Son derece dayanıklıdır. Yalnız doğal görünüm sunmaz. Cam iyonomer dolgu; Bu dolgu, estetik olarak dişlerle uyumlu görünüm sunmaktadır. Yalnız kompozit dolgu kadar dayanıklı değildir. Porselen dolgu; doğal görünümlüdür. Yalnız maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle de, pek tercih edilmez.

Kompozit dolgu, en yaygın uygulanan diş tedavisi prosedürleri arasında bulunmaktadır. Dişin dolguya ihtiyacı olduğunu anlamak adına, belirli uyarılara dikkat etmek lazım. Dolgu işlemi genellikle, dişler çatladığında ya da kırıldığında, şiddetli diş ağrıları yaşandığında, artan diş hassasiyeti oluştuğunda veya mevcut dolgu kırıldığında uygulanır. Bunların yanı sıra dolgu, boşluklarını doldurmak vede dişlerdeki şekil bozukluğunu düzeltmek adına da uygulanmaktadır. Kompozit dolgunun ömrü için, eğer ki iyi bakım yapılırsa 10 ila 15 yıla kadar kullanılabilir. Eğer ki diş gıcırdatma veya farklı sorunlarda mevcut ise dolguların ömrü daha kısa olur. Özellikle de son 50 yıldır, sıklık ile kullanılan kompozit dolgular, amalgam dolgulara kıyasla biraz daha erken yıpranmaktadır.

Kompozit dolgular nerede ise daha popüler hale gelmiştir vede sıklıkla tercih edilmektedir. Estetik kaygılara yol açmadan diş çürüklerinin tedavisine olanak sağlar. Dolgu işlemi ağızdaki, bakteri miktarını azaltır. Böylece diş çürümesi vede enfeksiyon riski de azaltılır. Kompozit dolgular diş yapısına bağlanır vede dişe destek sağlamaktadır. Kompozit dolgu, çürük tedavisinin, yanı sıra yontulmuş, kırılmış ya da aşınmış dişleri onarmak adına da uygulanır.

Kompozit Dolgu Nasıl Uygulanır?

Kompozit dolgu genellikle tek seansta uygulanır. Dolgu, dişteki şekil bozukluğunu gidermek veya diş boşluklarını doldurmak adına yapılıyor ise, hastaya anestezi uygulanmaz. Yalnızca çürük tedavisi gibi durumlar da bireye lokal anestezi uygulanır. Bu işlem esnasında öncelikle diş uyuşturulur vede dişteki çürük kısım doktor tarafından temizlenir. Daha sonra diş boşluğuna uygun olacak biçimde kompozit dolgu uygulanır. Son aşamada da gerekli düzeltmeler yapılarak, dişe en iyi formu kazandırılır. Kompozit dolgu ilk yerleştirildiğin de, hastanın sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyet yaşaması normal durumdur. Diş dolguya alıştıktan kısa süre sonra da, bu hassasiyet hissi azalacaktır.

Kompozit Dolgu Nedir, dolgulu dişleri korumak adına yapılması gereken, öncelikli olarak ağız hijyenine özen göstermektedir. Dikkatli biçimde vede günde en az iki defa dişleri macunla fırçalamak ve diş ipi kullanmanın yanı sıra, dişlerin yılda bir defa profesyonel olarak temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Yılda en az bir defa diş doktoruna muayene olmak gerekir. Eğer diş doktoru muayene sırasında, bir dolgunun zarar gördüğünü düşünür ise, dişin durumuna değerlendirmek adına röntgen çekebilir. Eğer ki sizin de kompozit dolgu nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kompozit dolgu nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kompozit dolgu türleri, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ev Bitkileri Neden Kurur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed