Kolonoskopi Kimlere Uygulanır? Endoskopi Kimlere Uygulanır?, Gastroenteroloji nedir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Kolonoskopi Kimlere Uygulanır? Endoskopi Kimlere Uygulanır?
Yemek borusundan başlayarak bağırsaklar, mide, karaciğer, pankreas vede safra kesesini kapsayan hastalıkların tanı vede tedavisi gastroenteroloji bölümünde yapılmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için gastroenteroloji nedir? vede endoskopi kimlere uygulanır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kolonoskopi kimlee uygulanır?
Sindirim sistemine ilişkin organların hastalıklarının tıbbi tedavisinin yanı sıra, endoskopik uygulamaların da yapıldığı gastroenteroloji bölümlerinde hastalıklara ilişkin tanıların koyulması amacı ile safra yolları, pankreas, mide, ince vede kalın bağırsaklaırn görüntüleme işlemleri de sıklık ile uygulanır. Gastrointestinal sistem organlarına ilişkin kanser vede benzeri hastalıklarda özellik ile karaciğer için sıklık ile uygulanan biyıopsi işlemleri de gastroenteroloji bölümünde cerrahi dal uzmanları ile birlikte yürütülür. İleri uzmanlık gerektiren gastroenteroloji bölümlerinde görev alan uzman doktorlar da 6 yıl süren tıp eğtiminin ardından, 5 yıl boyunca iç hastalıkları uzmanlık eğitimi, en az 3 yıl süren gastrointestinal sistem hastalıkları, bu hastalıklara yönelik endoskopik teşhis vede tedaviler alanında yüksek ihtisas yaparak bu unvanı almaktalar. Yazımızın devamına giderek kolonoskopi kimlere uygulanmaz, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Endoskopi Kimlere Uygulanır?
Gastroenteroloji Bölümü Nedir?
Gastroenteroloji bölümünde kronik vede akut tüm gastrointestinal sistem hastalıklarına yönelik tedavi işlemleri uygulamaktadır. Sindirim sistemi kanamalarını acil olarak durdurma tedavisi, varis kanamaları tedavisi, skleron tedavi, gastroskopi, kolonoskopi, ERCP yöntemi ile kronik pankreatit tedavisi, safra yolu taşları vede darlıkları tedavisi, safra yollarında taş alma, tıpta polipektomi ismi verilen mide vede bağırsak poliplerinin çıkartılması, gastrik ülser tedavisi, gastroözofageal reflü hastalığının tedavisi, crohn hastalığı vede ülseratif kolit hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıklarının tedavisi, safra yolları vede yemek borusuna ilişkin darlık sorununun bulunduğu hastalarda stent yerleştirme gibi uygulamalar uzman ekipler tarafından titizlik ile yapılabilmektedir.
Kolonoskopi Kimlere Yapılır?
– Dışkı yapısının uzun süre boyunca normalin dışında olduğu hastalarda.
– Bağırsağa ilişkin yapılan görüntüleme işlemleri sonucunda şüpheli lezyonlara rastlanılan hastalarda.
– Hemoroid hastalarının tanı vede tedavilerinde.
– Açıklanamayan kilo kayıplarının nedeninin araştırılmasında.
– Bağırsak kanseri bulunan hastaların teşhis, tedavi vede cerrahi operasyon aşamalarında.
– Gaita testi sonucunda dışkıda kan tespit edilen hastalarda.
– Nedeni bulunamayan kansızlık vakalarında.
– Ailesinde bağırsak kanseri öyküsünün bulunduğu hastaların kontrollerinde.
– Bağırsak poliplerinin tanı vede tedavi işlemlerinde.
– Nedeni bulunamayan karın ağrıları, ishal vede kabızlıklarda.
– Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıkları bulunan bireylerin kontrol vede cerrahi tedavi girişimlerinde.
– Özellik ile ileri yaştaki hastaların rutin kontrollerinde hem tanı, hem de gerekli görüldüğü durumlarda tedavi aşamalarında kolonoskopi uygulamasından yararlanılmaktadır.
Endoskpi Kimlere Yapılır?
– Uzun süren inatçı vede tedaviye yanıtsız kalan kabızlık öylerinde.
– Önceden gastrointestinal sisteme ilişkin cerrahi operasyon geçirmiş vede kontrolden geçmesi gereken hastalarda.
– Kahverengi ya da kanlı kusma, kanlı ishal vede siyah renkli dışkı şikayeti olan kişilerde.
– Yeterli vede dengeli beslenmesine karşılık kansızlık sorunu yaşayan bireylerde.
– Nedeni bulunamayan aşırı kilo kaybı yaşayanlarda.
– Yutma güçlüğü vede yutkunur iken takılma hissi şikayeti ile başvuran hastalarda.
– Midede ekşime, ağza asitli sıvı gelmesi, göğüste yanma, mide bulantısı vede inatçı kusma, ateş, yorgunluk gibi şikayetl ile başvuran hastalarda.
– Mide ağrısı şikayeti ile iç hastalıkları vede diğer kimliklere başvuran kişilerde.
– Ağız yolu ile beslenemeyen vede perkutan endoskopik gastrostomi vede perkutan endoskopik jejunostomi gibi uygulamalar ile hortomla beslenen hastaların kateter yerleştirme vede kolaol işlemlerinde endoskopi uygulamalarından yararlanılmaktadır.
Kolonoskopi Kimlere Uygulanır, kolonoskopi kalın bağırsakların, endoskopik olarak incelenmesi işlemine denir. Kolonoskopinin tanı koyma ihtimali uygun koşullarda vede yeterli tecrübeye sahip uzmanlar tarafından yapıldığında %95 gibi yüksek seviyelerdedir. Kolonoskopi işlemi esnasında hasta kişiler anestezi ile uyutulduğu ya da sakinleştirici verildiğinden ağrı vede acı hissetmemektedir. Hasta kişiler daha çok kolonoskopiden sonra yaşanan, gaz sancılarından şikayet ederler. Eğer ki sizin kolonoskopi kimlere uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kolonoskopi kimlere uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kolonoskopi kimlere uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mide Yanması Nedenleri Nelerdir?