Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Çeşitleri Nelerdir? Kolesterol yüksekliği nedenleri nelerdir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler…
Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?
Kötü kolesterol hakkın da bir çok merak edilen soruları siz değerli dostlarımız için yazımızın içeriğin de derledik. Kan içinde yükselen kötü kolesterol çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmakta. Özellikle de damar vede kalp hastalıklarına neden olan kötü kolesterol hakkında yazımızın devamına giderek kolesterol belirtileri ve kolesterol yüksekliği nedenlerini bulabilirsiniz. Peki kolesterol belirtileri nelerdir?
Kan içinde yükselen kötü kolesterol çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmakta. Özellikle de damar vede kalp hastalıklarına neden olur. Kolesterol, hayvan zarların da vede kan hücrelerin de bulunmaktadır. Vücutta çeşitli görevleri bulunan yağ seviyesine denir. Hem insan vücudun da yer alır, hem de hayvanlar da bulunur. Besinler aracılığıyla, vücuda giren akciğer, karaciğer, ince bağırsak, böbrek üstü bezleri vede üreme organları gibi bir çok organın meydana gelmesini sağlamaktadır. Kolesterol organların işlevselliğini de arttırmakta. Kolesterol vücudun olmazsa olmazları arasındadır. Organların dokuların da hücreler ile sentezlenerek enerjisini arttırır. Bu durum gereğinden fazla olduğun da, buralardaki yağ oranının çoğalmasına vede kana karışarak damarların tıkanmasına yol açmakta. Safra taşlarının oluşumundaki temel etkende kolesterol seviyesinin yükselmesinden dolayıdır. Kolesterolün iki çeşiti bulunmaktadır. Birisi iyi olarak geçer HDL’dir. İkincisi ise özellikle modern çağdaki düzensiz beslenme vede çevresel etkiler ile artan kötü kolesterol LDL’dir. Kolesterolü taşıyan asıl madde lipoproteindir. Bu madde seviyesi hücrelerin enerji oranıyla eş değerde olur. Kolesterol içeriğin de lipoprotein oranı yüksek ise bu iyiye, düşük ise kötüye gidiyor demek. Lipoproteinin az olduğu yerlerde kolesterol tam yağ birikimi olmaktadır. Bu durum ise vücuttaki yağlanmanın oranını arttırır. Çeşitli ciddi hastalıkların da önünü açar. Sizde yazımızın içeriğinden kolesterol belirtilerini vede kolesterol yüksekliği nedenlerini bulabilir ve öğrenebilirsiniz.
Kolesterol Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Kolesterol Belirtileri
– Yaraların erken zaman da iyileşememesi.
– Nedensiz baş dönmesinin yaşanması.
– Cildin solgun görünümün de artış.
– Sebepsizce vücudun bazı bölgelerin de morarmaların olması.
– Sürekli olarak yorgunluk vede halsizlik hissinin olması.
– Karaciğerin yağlanmasından kaynaklı olarak yüz bölgesin de özellikle göz çevresin de sarı renkli yağ bezelerin de artış görülür.
– Kol, bacak vede ayak da uyuşmalar da artışın olması kolesterol yüksekliğini gösterir.
Kolesterol Yüksekliği Nedenleri
Kolesterol organların, zar hücrelerinin yanı sıra kanda da yer alır. Lipoprotein miktarı hayvansal kolesterolün de az olmakta. Bu durum ise çok fazla hayvansal yağ tüketildiğinde kötü kolesterol seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Hayvansal kolesterol özellik ile dondurulmuş, hazır gıda vede trans yağ oranı fazla olanlar da vardır. Bu gıdalar aracılığı ile hayvansal kolesterol direk olarak kana karışmakta. Bu durum ise kan akışını yavaşlatır ve damarlardaki yağ birikimini arttırmakta. Karaciğerin toksinleri atmasını yavaşlatarak, cilt altında yağ bezleri meydana getirir. Vücut bu yağları yakamaz veya her hangi bir yolla da atmadığından çeşitli hastalıkların artmasına davetiye çıkarır. Kolesterol yükselmesine neden olan diğer sorun ise, vücuttaki endojen üretiminin artması olmakta. Endojenin artmasının nedeni de, diyabet vede genetik bozukluktur. Sağlıklı insan da kötü kolesterol seviyesinin yükselmesinin nedeni de endojen olarak bilinmektedir.
Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?
– Hücrelerin içindeki yağ depolarına trigliseridler denmekte. Bunlar ise hücrelerin kendilerini yenilemelerini sağlamaktadır. Yalnız aşırı olduğun da bölgesel yağlanmalara neden olmaktadır.
– Kanda en yüksek hacme sahip olan kolesterol çeşidi şilomikronlardır. Bu çeşit lipoprotein grubunda bulunmaktadır. Kolesterol vede lipidlerin kolaylıkla karaciğer vede bağırsaklara taşınmasını sağlamaktadır.
– Lipid kolesterolünün meydana gelmesi için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen ile tepkimeye giren lipidler, kan akışını da kolaylaştırır. Bunun seviyesinin düşük olması da, kısa süreli hızlı veya yavaş kalp atışlarına yol açmaktadır.
– Karaciğer de yer alan ve vücut hücrelerinin kendilerini yenilemelerine yardımcı olan toksinlerin arındırılmasına destek olan VLDL, yani çok düşük yoğunluklu lipoproteinlerdir. Aynı zaman da yağların kaslar da, depolanmasını da sağlayarak gelişimlerine yardımcı olur.
Kolesterol Belirtileri Nelerdir, kötü kolesterolün yükselmesi damar tıkanılığı, damar sertliği vede kalp krizi gibi sağlık problemlerini neden olmaktadır. Bu nedenle kolesterol seviyesinin düşürülmesi için erken müdahale edilmeli. Eğer sizin de kolesterol belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kolesterol belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kolesterol belirtileri ve kolesterol yüksekliği nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Meme Ucunda Beyaz Kabarcık Nedenleri Nelerdir?