Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır?

Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır? Kırkayak Sokması Nedir?, Kırkayak sokması nasıl anlaşılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır? Kırkayak Sokması Nedir?

Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır
Sayfa İçeriği: Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır

Kırkayaklar, nemli ortamları seven, otçul beslenen vede birden fazla bacağa sahip böcek türüdür. Canlının gövdesi 2 cm ila 25 cm arasında değişmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kırkayak sokması nasıl anlaşılır? ve kırkayak sokması nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kırkayak sokması durumunda ne yapılır?

Kırkayaklar en fazla ayak sayısına sahip türü 750 ayaklı olup ortalama ayak sayısı ile 47 ila 197 çifttir. Boğumlu yapıları büyüdükçe artar iken, her boğumda 2 çift bacak bulunmaktadır. Renk olarka da çoğu siyah görünümlüdür. Bazı türleri de parlak vede kahverengine sahip olabilmektedir. Normal koşullarda zehirli olmayan canlının kahverengi türlerinde dış yüzeyi için salgıladıkları sıvılar olumsuz etki gösterebilmektedir.

Karanlıkta yaşayan bu böcekler, ağırlık ile depo veranda altlarında veya köpek kulübelerinde yaşadığı görülmektedir. Çürükçül beslenmeleri ile nemli topraklarda kendine uygun yaşama alanı bulabilirler. Çürümeye eğilimli tahta birimleri ve ölü yapraklar ile beslenmeleri yaşam alanlarında belirleyici bir kriterdir. Bununla birlikte çok ayaklı bu böcek türleri, sonbahar aylarında göçerek yer değiştirirler. Bu canlının ortalama yaşam süresi de 7 ila 10 yıl arasında değişmektedir. Bir çok böcek türüne göre uzun ömürlü olması dikkat çekmektedir. Yazımızın devamına giderek kırkayak sokması durumunda ilk yardım, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kırkayak Sokması Nasıl Anlaşılır?

Kırkayak Sokması Durumunda İlk Yardım

Kırkayak sokması olarak bilinen durum aslında, bu böcek ile temas sonrası yaşanan tahriş vede benzeri semptomları içermektedir. Canlının salgıladığı asidik türevli sıvı insan vücudunda lokal sorunlara neden olmaktadır. Bireyin böcek ile temas ettiği bölge incelenerek böceğin oradan uzaklaştırılması oldukça önemlidir. Özellikle temas sonrası acı hissini fark eden birey, alerjik bir bünyeye sahip ise, en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurabilmektedir. Eğerki birey alerjik bir bünyeye sahip değil ise, cilt üzerinde herhangi bir belirti de gelişmeyebilmektedir.

İlgili bölgenin bol su ve sabun ile yıkanmasıda önerilmektedir. Daha sonra antiseptik ürünler ile bölge steril edilebilmektedir. Yabancı bir maddeye karşı cilt tepki gösterir ise, enfeksiyona bağlı şişlik oluşabilmektedir. Bu durumda da şişliği azaltmak için, buz ile kompres yapılabilmektedir. Devam eden süreçte enfekte olan bölgede kırkayak sokması beirtileri şiddetleniyor ise, hekim muayenesine başvurmakta fayda vardır. Lokal olarak enfekte bölgede yangının artması vücutta fizyolojik cevaplar da oluşturabilir ve bu neden ile komplikasyon riski artabilmektedir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, nefes darlığı, baş dönmesi, karında ağrı, kusma veya düşüncelerin bulanıklaşması bulunmaktadır. Bu tarz durumlar gözlemlendiğinde acilen sağlık kuruluşuna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Kırkayak Sokması Nedir?

Nemli havaları seven, etçil vede birden fazla bacağı bulunan kırkayakların insan vücudunun belirli bölgelerine temas etmesine korkayak sokması ismi verilmektedir. Kırkayak, çıyan gibi etçil beslenen vede zehirli olan böcek türlerine göre zararsız vede zehirli değildir. Böylelikle bu canlılar insanlara doğrudan zarar vermese de, kırkayak sokması korku uyandırabilmektedir. Bu durumun temelinde de kırkayak ısırması esnasında duyulan acı vede hafif kızarıklık oluşması bulunabilmektedir. Bazı türlerinde gözlemlenen bu semptomlar böcek ısırığının verdiği histen farksızdır. Birey daha önce kırkayak sokması yaşamış ve ciddi alerjik semptomlar oluşmuş ise, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvrulması gerekmektedir. Yalnız, genel olarak bu böceğin ısırması sonrası reaksiyonlar kolaylıkla kontrol altına alınabilir ve ciddi bir komplikasyon oluşturmamaktadır.

Kırkayak Sokması Nasıl Tedavi Edilir

Kırkayak zehirli özellik taşımaz. Bu bağlamda kırkayak sokmasından dolayı bir bireyin ölüm riski yoktur. Yalnız bireyin bünyesi alerjikse vede bağışıklık sistemi ciddi cevap oluşturur ise, ansafilaksi şok yaşanabilmektedir. Bu aşamada bireyin vücudunda ciddi semptomlar ortaya çıktığından, en yakın sağlık kuruluşuna başvurduğunda tedavisi yapılabilmektedir. Kırkayak sokması olarak belirtilen, cildin canlı ile temas etmesi bölgesel bir hasar meydana getirebilmektedir. Genellikle cilt altında enfeksiyon arttığında etkilenen alan büyüyebilmektedir. Böylelikle kızarıklık, ödem, kaşıntı gibi semptomlar bireyin o bölgeye müdahale etme isteğini artırmaktadır. Bu süreçte bölgeye elle müdaheleler arttıkça yara veya scar alanı oluşabilir, yara oluşumu da iyileştikten sonra kırkayak sokması izi bırakabilmektedir.

Kırkayak sokması tedavisine geçilmeden önce alerjik bir reaksiyon olup olmadığı değerlendirilmektedir. İlk yardım müdahalesinden sonra artarak komplikasyonlar devam ediyor ise, sağlık kuruluşuna gidilmesi tavsiye edilmektedir. İlk yardım uygulaması dahilinde yüzey steril etme, buz kpmpresi yapma vede bölgede şişlik varsa dolaşımı artırmak için kol ya da bacağı yükseğe kaldırma gibi işlemler yapılabilmektedir. Eğerki, bu olay evde gerçekleşmiş ise sirke ve tuz gibi maddelerle dezenfekte edilmesi düşünülebilmektedir. Yalnız, bu uygun bir adım değildir. Bunun yanında bölgede enfeksiyon artarak şişkinlik oluşmuş ise, büyüyen kabarcığın patlatılmaması da oldukça önemlidir. Bu durumda enfekte bölge yayılabilir veya lezyon haline gelebilmektedir.

Sağlık kuruluşuna başvurulmuşsa vede alerjik semptomlar var ise, öncelikle kan dolaşımını artması söz konusu olduğu için nefes darlığı yaşanabilmektedir. Bu durumda da oksijen maskesi takılarak vücutta oksijen seviyesinin korunması hedeflenmektedir. Bölgesel olarak morarma, kızarıklık veya şişme artıyor ise alerjiyi azaltmak için antihistaminik ilaçlar hekim kontrolünde verilebilmektedir. Nadir görülen eklem ağrısı gibi semptomlar var ise ağrı kesici ilaçlar ile birey desteklenebilmektedir.

Kırkayak Sokması Tehlikeli Mi?

Hasta kişinin durumu ağır ise hekim acil müdahale ile anafilaksi şoıku engellemek adına damar yolundan ilaç da verebilmektedir. Oral yolla alınacak ilaçlar 1 ila 2 gün daha verilebilmektedir. Devamında 7 gün ila 10 gün arasında bir sürede bölgeye sürülmesi için reçeteli merhem veya kremler de verilebilmektedir. Hasta taburcu olduktan sonra bağışıklığını güçlü tutması hızlı toparlanmasına yardımcı olabilmektedir. Özellikle alerjik reaksiyon oluşmuş ise vücudun beyaz kan hücreleri sayları artmıştır ve pıhtılaşma faktörünü tetiklemiş olabilmektedir. Bu neden ile bol su tüketimi ile antioksidan içerikli içecek veya yiyeceklerin tüketimi önerilmektedir. Limonlu su, nariciye meyvelerin tüketimi C vitamini bakımından da zengin olması kanın fitrelenmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte çörek otu, kurkumin, lavanta, kekik, propolis, zeytin yaprağı gibi besin takviyeleri hekim bilgisinde oral yolla alınabilmektedir.

Kırkayak Isırınca Ne Yapmak Lazım
Kırkayak Isırınca Ne Yapmak Lazım

Kırkayağın zehirli bir salgısı veya iğnesi yoktur. Yalnız bazı kahverengi rengine sahip türlerinde kabuk kısmında salgılanan sıvılar asidik özelliğe sahip olmaktadır. Bu asidik salgılar citte temas ettiğinde kaşıntı veya kızarıklık gibi semptomlar oluşturabilmektedir. Bireyin vücudu alerjik yapıda olabilir, böyle bir duurm söz konusu ise, alerjik semptomlar oluşabilmektedir. Bu koşullarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir. Kırkayak sokmasında öncelikle bölge su vede sabun gibi temizleyici ajanlar ile yıkanmalıdır. Devamında şişme var ise, buz kompresi uygulanabilmektedir.

Kırkayak Sokması Durumunda Ne Yapılır, eğer ki sizin de kırkayak sokması durumunda ne yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kırkayak sokması durumunda ne yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kırkayak sokması durumunda ne yapılır hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed