Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur? Kırım Kongo Kanamalı Ateş, Kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri hazırladık.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur? Kırım Kongo Kanamalı Ateş

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur
Sayfa İçeriği: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur

Kene ısırması sonucu nairovirüs ismi verilen virüsün vücuda girmesi ile meydana gelen ve yüksek ateş belirtisi ile kendisini gösteren ölümcül enfeksiyona kırım kongo kanamalı ateşi denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kırım kongo kanamalı ateşi nedenleri ve kırım kongo kanamalı ateşi nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kırım kongo kanamalı ateşi neden olur?

Kırım kongo kanamalı ateşinde yüksek ateş ile birlikte cildin içinde ve vücudun bazı kısımlarında kanamalar görülmektedir. Bu hastalık 1944 yılında Kırım’da tanımlandığından kırım kanamalı ateşi ismi almıştır. Kene ısırmasından sonra genellikle ani ve hızlı belirtiler ile meydana gelen hastalık ilk olarak yüksek ateş ile meydana gelmektedir. Yüksek ateş ile birlikte vücut ağırıs, baş ağırıs, kusma ve ciltte meydana gelen kanamalar da kırım kong kanamalı ateşinin yaygın belirtileri arasındadır. Ölüm oranı yüksek bir hastaık olan kırım kongo kanamalı ateşi, belirtiler meydana çıktıktan sonra teşhis edilmeli ve vakit kaybetmeden tedavi sürecine geçilmelidir.

Kongo kanamalı ateşinin nedeni kene ısırmasıdır. Kene ısırması sonucu nairovirüs ismi verilen virüs vücuda girer vede enfeksiyon oluşmaktadır. Bu enfeksiyon sonucunda yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı vede kusma gibi belirtiler meydana gelmektedir. Kene ısırması sonucunda kırım kongo kanamalı ateşine yakalanıldığının en somut göstergesi yüksek ateştir. Yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkabilecek diğer belirtiler baş dönmesi, baş ağrısı, vücut ağrısı, kusma ve ciltteki kanamalardır. Yazımızın devamına giderek kırım kongo kanamalı ateşi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Ölümcül Mü?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri

Boğaz ağrısı,
Işığa karşı duyarlılık,
Gözlerde kızarıklık,
Ciltteki kanamalar,
Kusma,
Karın ağrısı,
Eklem ağrıları,
Baş dönmesi,
Ani bir baş ağrısı,
Yüksek ateş.

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığında bazı vakalarında sarılık da görülebilmektedir. Bunun yanı sıra şiddetli kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında duygu durum değişiklikleri, duygusal algı değişikleri ve kafa karışıklığı fark edilmesi de söz konusu olaiblmektedir. Virüs tarafından enfekte olduktan 2 ila 4 gün sonra birey kendini uykulu ya da depresif de hissedebilmektedir. Kırım kongo kanamalı ateş karaciğer büyümesine bağlı olarak mide ağrısınnı sağ üst bölgeye doğru hareket ettirebilmektedir.

Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı, kene ısırması sonucunda insanlara bulaşmaktadır. Kene ısırması ile birlikte nairovirüs tarafından enfekte olan bireylerde yüksek ateş görülmektedir. Bununla birlikte hastalıklı hayvanların kesilmesi ya da hayvanların dokularına temas edilmesi de hastalığa yol açabilmektedir. Bu hastalık genellik ile laboratuvar testleri ile teşhis edilmektedir. Bu doğrultuda faydalanılabilecek testler antijen tespiti, ELISA testi, ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu tahlili ve hücre kültürü ile virüs izolasyonu yöntemleri uygulanmaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Önlenir
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Önlenir

Kene ısırması sonucunda oluşan ateşli enfeksiyon hastalığı olarak bilinen kırım kongo kanamalı ateşi, ölümcük bir hastalıktır ve ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmelidir. Başlıca risk grupları kırsal kesimde yaşayanlar, meslek grubu olarak veterinerler, kasaplar, çiftçiler ve sağlık çalışanlarıdır. Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığını önlemek için, öncelikle kene olmak üzere enfeksiyon belirtisi olan hayvanlardan uzak durulmalı, kenelerin yaşayabileceği ortamlarda çıplak ayakla dolaşılmamalı, ormanda çalışan işçiler lastik çizme giymeli ve hastalık konusunda şüpheli bireylerle temastan kaçınılmalıdır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavi Edilir Mi?

Bu hastalığın tedavisi, kene ısırması sonrasında belirtiler meydana geldiğinde, vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Hastalığın tedavisinde öncelikli olarak antiviral ilaçlar tercih edilmektedir. Bununla birlikte yüksek ateşin kontrol edilmesi, bireyin sıvı dengesinin ayarlanması, elektrolit anormalliklerinin düzeltilmesi, oksijenasyon ve hemodinamik desteğin yanında ikinci enfeksionlara yönelik tedaviler de kırım kongo kanamalı ateşinin tedavisine yönelik uygulanmaktadır.

Kontrol altında tutulan hasta kişilerde, iyileşme süreci 10 günden sonra başlamaktadır. Yalnız bu süreç bazı vakalarda 4 haftaya kadar uzayabilmektedir. Kene ısırmasından emin olur olmaz, kene tedavisi yapan hastanelere vakit kaybetmeden gitmek, tedavi sürecinin daha hızlı ve başarılı olmasını sağlamaktadır. Unutulmamalı ki, kene çıkarma işlemi elle yapılmamalıdır. Bu konuda cımbız ya da pence kene çıkarma esnasında işe yarar ekipmanlardır. Tam yapışmamış keneler yukarı doğru cımbız ya da pense yardımı ile rahatç çıkarılabilir iken, deriye yapışmış kenelerin çıkmadığı durumlarda ise sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Neden Olur, eğer ki sizin de kırım kongo kanamalı ateşi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kırım kongo kanamalı ateşi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kırım kongo kanamalı ateşi neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Domates Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed