Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir?

Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir? Kemik Dansitometri Nedir?, Kemik dansitometri neden yapılır? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir? Kemik Dansitometri Nedir?

Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir
Sayfa İçeriği: Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir

Kemik dansitometri, kemiklerin mineral yoğunluğunu vede gücünü ölçmek adına yararlanılan test olarak bilinmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kemik dansitometri neden yapılır? ve kemik dansitometri nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kemik dansitometri nasıl çekilir?

Kemik dansitometri tarama yapılır iken, X ışınlarından yararlanılarak aynı zamanda kemik erimesinin olup olmadığına bakılmaktadır. Böylelikle kemiklerde düşük yoğunluk görüldüğü durumda buna yönelik olarak önlem alınır ve olası kırılma, çatlakların önüne geçilebilmektedir. Osteopeni ya da osteoporoz gibi kemikte bağlantılı hastalıkların teşhisinde de kullanılmaktadır. Kemik dansitometri, kemik sağlağının kontrolü için yararlanılan önemli testler arasında bulunmaktadır. Bu tarama bazı hastalıkların tanısı için kullanılmaktadır.

Kemik dansitometresi, kemikelrde bulunan mineral yoğunluğunu ölçmek ve çeşitli kemik hastalıklarının ortaya çıkarılması adına yapılmaktadır. Bu taramanın yapılmasının başlıca nedenleri bulunmaktadır. Kemik sağığının izlenmesi vede kemik hastalıklarının erken teşhisi için önemli bir test ürünüdür. Bireylerin sağlık durumu vede risk faktörlerine bağlı olarak uzman hekim bu testin yapılmasını tavsiye etmektedir. Özellikle osteoporoz gibi kemik hastalığı konusunda tedavi gören vede yüksek risk taşıyan kişilerde, bu test sıklıkla tekrarlanması gerekmektedir. Yalnız uzman hekim bireyin kemik sağlığına vede risk faktörlerine bağlı olarak sıklığına karar vermektedir. Yazımızın devamına giderek kemik dansitometri kimler için uygundur, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kemik Dansitometri Taraması Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Kemik Dansitometri Taramasının Yapılmasının Başlıca Nedenleri

Ailede osteoporoz ya da kemik kırıkları olan bireylerde tarama,
Menopoz sonrası kadınlarda kemik sağlığının ölçümü,
Kemik yoğunluğunu, sağlamlığını ve mineral yoğunluğunu ölçme,
Düşük kemik yoğunluğunun tespiti,
Osteopeni erken teşhisi,
Kemiklerin zayıflaması ve kırılma riskinin artması ile karakterize edilen osteoporoz teşhisi.

Kemik Dansitometri Çekimi Nasıl Uygulanır?

Genellikle dual-energy X-ray absorptiometry cihazı ile çekimi yapılan teste kemik dansitometrisi denir. Basit bir işlem olan bu test, genellikle ağrısız bir şekilde gerçekleşmektedir. Kemik dansitometrisi çekilmeden önce bireyin üstünde bulunan takı ve metal eşyaların çıkarılması gerekmektedir. Onay işlemlerinden sonra, hazırlanan dual energy x-ray absorptiometry cihazında görüntüleme yapmak için, bireyin masa üzerinde düz bir şekilde yatması istenebilmektedir. Testin yapılacağı bölgeye doğu tarama işlemi yapılmaktadır. Bu cihaz vücuda düşük dozda X ışınları iletilmektedir. Bu ışınlar ile kemiklerin yoğunluğu ölçülmektedir. Bu tarama genel olarak 10 ila 20 dakika sürer ve ağrısız şekilde olmaktadır. Bireyin hamilelik durumu varsa veya ilaç kullanıyorsa uzman hekim bunlardan bahsetmesi önemli olmaktadır.

Kemik Dansitometri Sonucu Ne Olmalı
Kemik Dansitometri Sonucu Ne Olmalı

Kemik dansitometrisi sonuçları, T-skoru ve Z-skoru olarak ifade edilerek değerlendirilmektedir. Sonuçlarda görülen T-skoru bireyin taraması sonrası kemik yoğunluğunun görülmesinde etkili olmaktadır. Genç bir yetişkin kişinin taraması yapılan, bireye göre kıyaslaması yapılmaktadır. -1 ve üzeri değerler normal olarak kabul edilmektedir. Bireyin sonuçlarında -1 ile -2.5 görüldüğü durumda da, düşük kemik yoğunluğu teşhisi konabilmektedir. -2.5 değeri de genellikle osteoporoz olarak değerlendirilmektedir. Z-skoru da bireyin kemik yoğunluğunu, aynı yaş, cinsiyet vede boyuttaki diğer kişilerle karşılaştırılması sağlanmaktadır.

Kemik Dansitometri Nasıl Çekilir, eğer ki sizin de kemik dansitometri nasıl çekilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kemik dansitometri nasıl çekilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kemik dansitometri nasıl çekilir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Avokado Yağının Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed