Karında Biriken Asit Nasıl Atılır? Karında Biriken Asit Neden Olur?, Karında asit nedir? Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Karında Biriken Asit Nasıl Atılır? Karında Biriken Asit Neden Olur?
Asit, karında sıvı birikmesi için kullanılan tıbbi terimdir. Bu durum genellik ile karaciğer sorunları ya da sirozu olan bireylerin %80’inde görülmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için karında asit nedir? vede karında biriken asit neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Karında biriken asit nasıl atılır?
Sindirim organlarından, karaciğere giden portal venin yani toplar damarın, kan basıncı çok yükseldiğinde ortaya çıkabilmektedir. Bu artan basınç böbrek vede karaciğer fonksiyonlarını azaltarak sıvı birikmesine neden olmaktadır. Karın zarına yayılım yapan kanserlerde vede karın içi kanserlerin ileri evrelerinde, karın zarı sıvısının geçirgenliğinin bozulmasına bağlı olarak da karında asit gelişebilmektedir. Karında fazla sıvı birikmesi, şişkinliğe neden olarak karında gerginlik vede rahatsızlık hissine neden olur. Asit belirtileri bir kaç hafta, hatta gün içinde gelişebilmektedir. İlk başta küçük olsa da, şişlik daha şiddetli hale gelebilmektedir. Siroz hastalığı karında asit birikmesinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek karında biriken asit belirtilerine vede karında biriken asit nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Karında Biriken Asit Belirtileri Nelerdir?
Karında Biriken Asit Nedenleri
– Siroz,
– Karaciğere sindirim sisteminden kan taşıyan toplardamarın tıkanması,
– Pankreas iltihabı,
– Enfeksiyon,
– Kalp yetmezliği,
– Böbrek yetmezliği.
Karında Biriken Asit Belirtileri
– Sırt ağrısı,
– Aşırı yorgunluk,
– Nefes darlığı,
– Sık idrara çıkma,
– İştah kaybı,
– Hazımsızlık,
– Kabızlık,
– Şişkinlik,
– Karın ağrısı.
Karında asit birikimi çoğu durumda yaşamı tehdit etmez. Bununla birlikte, neden karaciğer yetmezliği gibi hayatı tehdit edebilecek daha ciddi durum olabilmektedir. Sirozun bir komplikasyonu olarak, asiti olan bireyler için, 1 yıllık yaşam kaybı riski %15’lerde iken, 5 yılda bu oran %44’e kadar yükselmektedir. Karında asit birikimi tedavi edlmez ise, hasta kişide çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Karında asit birikimi için çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Hekiminiz hangi seçeneklerin bir hastanın durumuna en uygun olduğuna karar vermektedir. Karında asit birikimi sorunu yaşayan bireylere, diyetinde sodyumun kısıtlanması tavsiye edilmektedir. Bu sorunu yaşayan hastalar, genel olarak günde 2000 miligramdan az sodyum tüketmelidir.
Karında biriken asitli bir çok insan, idrar söktürücü ilaçlar olarak da isimlendirilen düretiklerden yararlanmaktadır. Bunlar, fazla sıvının vücuttan atılmasına yardımcı olarak şişmeyi azaltmaktadır. Parasentez, bir hekim tarafından gerçekleştirilen basit bir işlemdir. Fazla sıvıyı çıkarmak adına, karın içine bir iğne sokmayı içermektedir. Eğerki bir enfeksiyondan şüphe ediliyor ise, hekim test için küçük sıvı örneği alabilmektedir. Bununla birlikte, bir kişinin büyük miktarda şişmesi var ise, hekim daha fazla miktarda sıvıyı boşaltacaktır. Karında biriken asit sorunu yaşayan hasta kişiler parasentez kateteri takılarak, günlük sıvı boşaltması yapılabilmektedir.
Karında Biriken Asit Nasıl Atılır, karında biriken asit teşhisi için, bir bireyin karnında ne kadar sıvı bulunduğuna bağlıdır. Hekimler genellik ile fizik muayene yolu ile karında biriken asit teşhisi koyabilmektedir. Bununla birlikte ultrason vede bilgisayarlı tomografi asit miktarını hızlı vede en doğru gösteren görüntüleme yöntemleridir. Eğer ki sizin karında biriken asit nasıl atılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Karında biriken asit nasıl atılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da karında biriken asit nasıl atılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sinüs Kanseri Belirtileri Nelerdir?