Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur?

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur? Karın Zarı Kanseri Ne Kadar Yaşar? Karında tümör belirtileri nelerdir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur? Karın Zarı Kanseri Ne Kadar Yaşar?

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur
Sayfa İçeriği: Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur

Karın içi organları kaplayan, ince bir tabaka olan karın zarının kötü huylu tümör hücreleri ile tutulmasına veya etkilenmesine karın zarı kanseri denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için karın zarı kanseri ne kadar yaşar? ve karında tümör belirtileri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Karın zarı kanseri kimlerde olur?

Karın zarı kanseri genellik ile ileri evreler de teşhis edilmektedir. Başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu ile meydana gelmektedir. Yalnız nadiren başka nedene bağlı olmayan karın zarı kanseri de olabilmektedir. Bazı kanser türleri, karın zarı kanserine yol açabilir. Bunlar da rahim ya da rahim ağzı, yumurtalık gibi jinekolojik kanserler ile kalın bağırsak, safra kesesi, mide, pankreas ve safra yolları gibi gastrointestinal sistem kanserleri olmaktadır. Bazı durumlar da meme vede akciğer kanseri de karın zarına yayılıp karın zarı kanserine neden olabilir. Direkt karın zarı kanseri, kendi kanseri mezotelyoma da görülebilir.

Mezotelyoma özellikle evleri boyama da asbestin yaygın kullanıldığı Nevşehir’in bazı bölgelerin de aynı aile de çok fazla birey de görülmüştür. Yalnız çok nadir tümör türüdür. Bazen apendiks organında rastlanan mukosel de yaygın karın zarı kanserine neden olur. Yazımızın devamına giderek karın zarı kanseri kimlerde olur, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Karın Zarı Kanseri Ne Kadar Yaşar?

Karın Tümör Belirtileri

Aşırı yorgunluk yaşanması,
Olağan dışı kilo alımı veya kilo kaybının meydana gelmesi,
Solunum sorunlarının başlaması,
Özellikle ayak bileklerinin şişmesi,
Kas erimesi,
Bulantı vede kabızlık bazen de ishalin olması,
İdrar vede dışkı alışkanlıklarındaki değişiklik,
İştahsızlık, yemek yeme de isteksiz olma,
Karın ağrısı vede karın da şişkinlik hissi,
Karında periton sıvısı yani, asit birikmesi vede buna bağlı göbek fıtığı ile nefes darlığı gibi şikayetler.

Karın zarı kanserinin ilk evresi boyunca hiçbir belirti vermeyebilir. Neden olan kanser araştırılır iken, hastanın tomografi ya da PET gibi sonuçlarında karın zarı tutulumu görülmektedir. Ameliyat için açılan hastanın karın zarında, yama tarzın da tümör odakları görülebilmektedir. Karın zarı kanseri ilerleyen dönem de belirti vermektedir. Tümör hücrelerinin büyümesi karın içindeki diğer organlar da fonksiyon bozukluklarına neden olur. Mesela; bağırsaklar da daralmaya bağlı tıkanıklıklar ya da idrar akışının engellenmesine bağlı böbrek yetmezliği meydana gelebilir.

Karın zarı kanserinin nedeni belli değildir. Yakalanma konusun da yapılan araştırmalar da bazı kişilerin risk taşıdığı belirtilmektedir. İleri yaş risk faktörüdür. 60 yaşın üzerindeki bireyler de daha çok rastlanmaktadır. Genetik faktörler önemlidir. Kişinin ailesindeki karın zarı kanseri öyküsü riski artırmaktadır. Kadınlar da meme kanseri geçmişi olması önemli etkendir. Obezite vede durağan yaşamın diğer kanser türlerin de olduğu gibi, karın zarı kanserinde etkili olduğu bilinmektedir. Rahim içindeki endometrium tabakasının rahmin dışındaki bölgeler de büyümesi sonucu, gelişen vede sıklık ile ağrıyla başlayan endometriozisin karın zarı kanseri gelişimin de etkili olduğu belirtilmiştir.

Karın Zarı Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Karın zarı kanseri genellik ile başka tümörden yayılan invaziv kanserin ileri formu olduğundan tedavisi zor olmaktadır. Çoğu karın zarı kanseri tümörü kemoterapiye yanıt olarak çok fazla küçülmez. Bu neden ile bir çok doktor semptomları yönetmek, ağrıyı hafifletmek vede yaşam kalitesini iyileştirmek için palyatif bakıma odaklanmaktadır. Bu kanser türün de çok fazla bir tedavi seçeneği de yoktur. Karın zarı kanserine sebep olan altta yatan kanserin tedavi edilmesi esastır. Kanserin yayılmış olduğu karın zarının soyulması, kanser sıçramış organların çıkarılması vede aynı ameliyatta karın içine özel hazırlanmış ısıtılmış kemoterapi verilmesi biçiminde tedavi yöntemi bir çok merkez de yapılmaktadır. Sitoredüktif cerrahi vede hipertermik karın içi kemoterapi yani HIPEC ismi verilen bu teknikten, yumurtalık kanseri, apendiks kanseri vede karın zarı kanseri hastaları belirgin fayda sağlamaktadır. Kalın bağırsak kanseri hastaları, bu tedaviden orta düzey de yarar elde eder. Pankreas, mide vede karaciğer kanserlerinde de, belirgin yarar sağlanamamaktadır.

Hipertermik karın içi kemoterapi kanser tedavisin de son yıllar da sık tercih edilmektedir. HIPEC olarak isimlendirilen karın içi sıcak kemoterapi uygulaması, hem hastanın yaşam süresinin uzatılması hem de hayat kalitesinin yükseltilmesi için uygulanmaktadır. Karın içi kanserler de tümör, peritona da sıçramaktadır. Kanserin ilerleyen evresinde ortaya çıkan bu durum sonucunda hastaya damar yolu ile uygulanan ilaçlar istenilen düzeyde etkili olmayabilmektedir. Bu nedenle HİPEC diğer tedavinin yetersiz kaldığı durumlar da uygulanan yöntemdir.

Karın Zarı Kanseri Ölümcül Mü?

HIPEC, karın dışı organlara yayılmış yani metastaz yapmış olan kanser türlerin de uygulanmaz. Peritonektomi, peritonu çıkarmak için uygulanan ameliyattır. Tümör ile kaplı olan periton ile tutulum olan organ veya organlar temizlenerek karın içinin mümkün olduğunca tümörden temizlenmesi işlemidir. Bu işleme sitoredüktif cerrahi ismi verilmektedir.

Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur, Karın zarı kanseri tanısı konulmuş hastalar hiçbir tedavi almadıkların da beklemen ortama yaşam süresi 6 ay olup sadece kemoterapi aldıklarında da ortalama 1 yıldır. Yalnız özellikle son 20 yıl da kanser ilaçlarındaki önemli gelişmeler vede yeni ameliyat yöntemleri bu hastalık ile mücadelede yeni umutlar olmuştur. Eğer ki sizin de karın zarı kanseri kimlerde olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Karın zarı kanseri kimlerde olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da karında tümör belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Eldeki Sarımsak Kokusu Nasıl Çıkar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed