Kardiyojenik Şok Belirtileri Nelerdir? Kardiyojenik Şok Nasıl Tedavi Edilir?, Kardiyojenik şok nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri hazırladık.
Kardiyojenik Şok Belirtileri Nelerdir? Kardiyojenik Şok Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp yeterli miktarda kan pompalayamadığında hücrelerin oksijensiz kalarak organları tükettiği duruma kardiyojenik şok denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kardiyojenik şok nedir? ve kardiyojenik şok nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kardiyojenik şok belirtileri nelerdir?
Kardiyojenik şok aniden ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi, viral enfeksiyon, anormal kalp ritmi, akciğerlerde bir atardamarı tıkayan bir kan pıhtısı veya önceden var olan konjestif kalp yetmezliğinin ilerlemesi nedeni ile gerçekleşebilmektedir. Hemen müdahale edilmediği durumda ise ölümcül olabilmektedir. Kardiyojenik şok belirtileri, göğüs bölgesinde şişlik, ağrı, baskı ve yanma gibi belirtiler ile ortaya çıkarak bireyin yaşamını tehdit edebilmektedir. Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı, mide ekşimesi gibi hissedilebilmektedir.
Kardiyojenik şok, kalp kasının bozulması, enfeksiyonlar, kalp krizi, atardamarda oluşan pıhtı neden ile oluşmaktadır. Kardiyojenik şok, çoğunluk ile kalp krizinin sonucunda görülerek, kalp krizi esnasında atardamarlardaki kan akışı kısıtlanmasından dolayı görülmektedir. Kardiyojenik şok teşhisinde, uzman hekim bireyin tıbbi geçmişini öğrendikten sonra, fizik muayene gerçekleştirir. Nabzın zayıf olması, soğuk bir cilt vede düşük kan basıncı gözlemlendiği durumda bireye çeşitli testlerin uygulanmasını isteyebilmektedir. Yazımızın devamına gidere kardiyojenik şok belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Kardiyojenik Şok Nedenleri Nelerdir?
Kardiyojenik Şok Belirtileri
– Tansiyon düşüklüğü,
– Nabzın zayıflaması,
– Bayılma hissi,
– Kaygılı veya sersemlemiş hissi,
– Kalp ritminde bozukluk,
– Terleme,
– Soluk ve soğuk ten,
– Nefes almada güçlük,
– Göğüste sıkışma,
– Karın bölgesi, boğaz ve çenede ağrı.
Kardiyojenik Şok Nedenleri
– Taşikardi,
– Ventriküler fibrilasyon,
– Kalp yetmezliği,
– Aort damarı yırtılması,
– Mitral kapak yetmezliği,
– Perikardiyal tamponad,
– Akciğer pıhtısı.
Aşırı dozda ilaç kullanımı kalbin kan pompalama yeteneğini de etkileyerek vede kardiyojenik şoka neden olabilmektedir. Kardiyojenik şok, kalp kasının bozulması, enfeksiyonlar, kalp krizi, atardamarlarda oluşan pıhtı nedeni ile meydana gelmektedir. Kardiyojenik şok, çoğunluk ile kalp krizinin sonucunda görülerek, kalp krizi esnasında atardamarlardaki kan akışı kısıtlanmasından dolayı görülmektedir. Kardiyojenik şok, yaşamı tehdit eden vede acil müdahale gerektiren bir durumdur. Tedavinin en önemli kısmı hasarı önlemek adına ana organlara kan vede oksijen akışını iyileştirmek olacaktır. Bu durum bazen ilaçlar ile bu sağlanabilir iken, daha ciddi vakalarda da kalbin çalışmasına yardımcı olacak destek cihazlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. Kalp kasının güç üretmesi sonucu kasılmasına bağlı olarak bireye vazopressörler ya da inotropik ilaçlar verilebilmektedir.
Kardiyojenik şok durumu görüldüğü anda hava yolunun açık kalması gerekmektedir. Bu durum yeterli olmaz ise bireye nazal oksijen sağlanmaktadır. Her ikisi de şok biçimi de organların vede dokuların ihtiyaç duyduğu oksijeni vücuda alamazlar. Yalnız genellikle kalp krizleri kardiyojenik şoka neden olur iken, enfeksiyonlar septik şoka sebebiyat vermektedir. Kardiyojenik şok, düzenli kalp kontrollerinin yanında sağlıklı kilonun korunamsını barındıran vede sağlıklı beslenmeyi içeren yaşam biçimi ile önlenebilmektedir. Bunun yanında düzenli olarak egzersiz yapmak da büyük önem taşımaktadır.
Kardiyojenik Şok Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de kardiyojenik şok belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kardiyojenik şok belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kardiyojenik şok belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Polifaji Belirtileri Nelerdir?