Karaciğer Kisti Nasıl Olur?

Karaciğer Kisti Nasıl Olur? Karaciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?, Karaciğer kisti belirtileri hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri yazımızda derledik.

Karaciğer Kisti Nasıl Olur? Karaciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Kisti Nasıl Olur
Sayfa İçeriği: Karaciğer Kisti Nasıl Olur

Karaciğerde oluşan sıvı dolu keselere karaciğer kisti denir. Genellik ile iyi huylu olan bu kistler, kansere çevirme riski minimum düzeydedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için karaciğer kisti belirtileri ve karaciğer kisti nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Karaciğer kisti nasıl olur?

Karaciğer kistinin bazıları, semptomlara neden olacak kadar büyüyebilmektedir. Kistlerin büyümesi ya da çeşitli semptomları beraberinde getirmesi halinde, kistlere müdahale edilmesi gerekmektedir. Genelde cerrahi yöntemler ile kistler vücuttan alınmaktadır. Tüm dünya genelinde yaygın olara karşılaşılan kist sorunu, genellikle 30 ila 70 yaş arasındaki yetişkin kişileri etkilemektedir. Kist gelişimi genellik ile sinsi ilerleyen bir oluşum olur iken, vakaların yaklaşık olarak %15’inde belirgin semptomlar gelişmesine neden olabilmektedir. Karaciğer kistleri, farklı etkenler nedeni ile gelişebilmektedir. Doğum ile birlikte, bebekte karaciğer kisti olabileceği gibi, yetişkinlik döneminde de kist gelişimi görülebilmektedir. Erkekler karaciğer kisti üretmeye daha yatkın metabolizmaya sahip iken, kadınlarda da, karaciğer kisti ile doğma oranı daha yüksek olmaktadır.

Karaciğerde kist meydana gelmesi, genellik ile doğuştandır. Kistler bebek anne karnındaki gelişim sürecinin içersinde iken gelişmektedir. Karaciğer kistlerinin neden olarak oluştuğu günümüzde henüz bilinmemektedir. Nadir de olsa farklı nedenlerden kaynaklı yetişkinlik döneminde de karaciğer kisti oluşumu gözlemlenebilmektedir. İlerleyen dönemlerde karaciğer kisti gelişmesinin yaygın nedenlerindne biri de, echinococcus tenyalarıdır. Vücuda giren parazitler, vücutta karaciğer kisti oluşmasına neden olabilmektedir. Bu parazitler genellik ile çiftlik hayvanlarında ya da çiftlik bölgesinde yaşayan köpekler veya kurtlardan geçmektedir. Bir kişinin bu tür hayvanların dışkısına maruz kalması halinde kişi tenya ile enfekste olabilmektedir. Polikistik karaciğer hastalığı da, karaciğer kistlerine neden olan farklı durumdur. Polikistik karaciğer nadir rastlanan bir genetik bozukluk olup, aileden kaıtsal olarak aktarılabilmektedir. Yazımızın devamına giderek karaciğer kisti belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Karaciğer Kisti Nasıl İyileşir?

Karaciğer Kisti Belirtileri

Akut karın ağrısı,
Yüksek ateş,
Sarılık,
Karın bölgesinde büyük yumrular hissetmek,
Nefes darlığı,
İştahsızlık,
Az yemek yenmesine rağmen tokluk hissiyatı,
Mide bulantısı ve kusma,
Karın bölgesinde şişkinlik,
Karın sağ üst bölgesinde ağrı.

Karaciğer Kisti Tehlikeli Midir
Karaciğer Kisti Tehlikeli Midir

İyi huylu ya da kanserli karaciğer kistleri, genellik ile semptom açığa çıkarmazlar. Yalnız nadir de olsa bazı bireylerde, karaciğerde kist belirtileri gözlemlenebilmektedir. Karaciğer kistleri, genellik ile semptom açığa çıkarmadığı için, farklı sağlık taramaları esnasında fark edilmektedir. Kist gözlemlenmesi halinde ise, kistin iyi huylu olup olmadığını anlamak üzere çeşitli tetkiklere başvurulmaktadır. Bu noktada ilk tetkik ultrasondur. Ultrason, iç organların ve diğer dokuların gerçek zamanlı resimlerini vede videolarını oluşturmak adına, tercih edilen yüksek frekanslı ses dalgaları ile çalışan cihazdır. Ultrason ile karaciğere yönelik detaylı görüntüleme alınarak kistlerin yeri vede adedi tespit edilebilmektedir. İyi huylu ya da basit karaciğer kistlerinin çoğu genellik ile tedavi gerektirmemektedir. Yalnız kistin çok büyük olması vede çapı 4 santimetreden fazla olması durumunda kistler vücuttan alınmaktadır. Benzer bir biçimde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyor ise, yine kistlere müdahale edilmektedir.

Karaciper Kisti Tedavi Edilir Mi?

Karaciğer kistlerinin çok ileri derecede olduğu durumlarda, karaciğer nakline ihtiyaç duyulabilmektedir. Karaciğer kistlerini çıkarmak için, uygulanan ameliyatlara yanıt vermeyen bireylerde de, karaciğer nakli ile polikistik karaciğer hastalığı tedavi edilebilmektedir.

Karaciğer kistlerinin cerrahi müdahale ile alınması gerektiği durumlarda da, direkt olarak cerrahi işlemler uygulanır ve kistler vücutttan çıkarılmaktadır.

Transarteriyel embolizasyon tekniği de, tedavi yöntemleri arasında yer alır. Daha kapsamlı bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde karaciğere kan akışı sağlayan atardamarlara kanser önleyici ilaçlar enjekte edilmektedir. Benzer bir biçimde kanser önleyici ilaçlardan sonra, damarı tıkamak için çeşitli maddeler enjekte edilmektedir. Böylelikle ilacın dağılması yerine tümörün etrafında yoğunlaşılması sağlanmaktadır.

Kist fenestrasyonu yöntemi ile, kist duvarlarının kaldırılması sağlanmaktadır. Hepatik rezeksiyon yönteminde de, karaciğer kistlerinden etkilenen bölgeler kist ile alınmaktadır.

Polikistik karaciğer hastalığının neden olduğu, büyük kistleri ya da kanserli karaciğer kistleirni çıkarmaya yönelik çeşitli prosedürlere başvurulmaktadır. Bu prosedürlerden ilki perkütan aspirasyondur. İşlem esnasında karaciğer kistlerine iğneler ya da kateterler yerleştirilir ve kistlerin sıvısı boşaltılmaktadır.

Karaciğer Kisti Nasıl Olur, eğer ki sizin karaciğer kisti nasıl olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Karaciğer kisti nasıl olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da karaciğer kisti nasıl olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Arter Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed