Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Karaciğer Ne İşe Yarar?, Karaciğer hastalıkları nasıl teşhis edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Karaciğer Ne İşe Yarar?

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Ve bu organ kendini yenilemektedir. Aynı zamanda bir salgı bezi olan karaciğerin en önemli işlevlerinden biri kandaki toksinleri filtrelemesi ile bilinmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz karaciğer hastalıkları nasıl teşhis edilir? ve karaciğer ne işe yarar? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir?

Yaşamsal fonksiyonları destekleyen vede vücudun bir çok işlevini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi adına, hayati bir organ olan karaciğer, bazı hastalıklara bağlı gerçek performansındna uzaklaşır vede bir takım belirtiler ile birlikte bazı sağlık probemleri ortaya çıkabilmektedir. Vücudun en büyük organı olan karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında, diyaframın altında vede mide, sağ böbrek vede bağırsakların üstünde bulunmaktadır. Karaciğer aynı zamanda kırmızımsı kahverengi bir organdır. En temel faydası ise toksinleri vücuttan uzaklaştırması olarak bilinmektedir.

Karaciğerin temel görevi, kendini yenileyen vede vücudun en büyük organı olmasıyla toksinleri vücuttan uzaklaştırmasıdır. Karaciğer mide vede bağırsaklardan çıkan kanı işler, eski kırmızı kanları atmaktadır. Kan pıhtılaşmasını düzenler, besinleri parçalar, vücudun yiyecekleri sindirmesine yardımcı bir sıvı olan safrayı üretmektedir. Vücudun kullanabileceği proteinleri, karbonhidratları vede yağları metabolize etmektedir. Karaciğer metabolizmayı, bağışıklığı, sindirimi, toksin atılımını vede vitamin depolamayı da barındıran bir çok işlevden sorumludur. Yazımızın devamına giderek karaciğer hastalığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Karaciğerin En Hayati Faydaları Nelerdir?

Karaciğer Hastalığı Belirtileri

Vücutta morarmalar,
Yorgunluk,
Mide kanaması,
Vücutta belirgin ödem,
Aşırı kilo kaybı,
Cilt kaşıntısı,
Karnın sağ üst tarafında ağrı,
Mide bulantısı vede kusma,
Dışkının soluklaşma,
İdrar renginde koyulaşma,
Sarılık.

Karaciğerin En Hayati Faydaları

Karaciğer glikojen vede vitaminleri depolar,
Vücuttaki kan miktarını düzenlemek ile görevli,
Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan maddeler üretir,
Protein, karbonhidrat vede yağları metabolize eder,
Besinlerin sindirilmesine yardım eden safrayı üretir,
Karaciğer toksinleri vücuttan uzaklaştırmaktadır.

Karaciğerin işlevini yitirmesi ile birlikte özellikle ileri evrelerde bazı kan hücrelerinin üretimi azalmaktadır. Kan akışının yetersiz olması sebebiyle özellikle bacaklarda belirgin bir biçimde gözlemlenen ödem görülebilmektedir. Karaciğer fonksiyonlarının zamanla azalmaya başlaması ile safra yolun safra akışı durmaktadır. Karaciğer artık safrayı ince bağırsağa etkili bir biçimde üretemez ya da iletemez. Bunun yerine safra, kan dolaşımına sızmaya başlamaktadır. Bunun yansıması olarak da aşırı bir kilo kaybı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle karaciğer hastalıklarının son evresinde ciltte kaşıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bu kaşıntılar bireyi rahatsız edecek boyuta ulaşabilmektedir.

Karaciğerde Sorun Olduğunu Nasıl Anlarsın
Karaciğerde Sorun Olduğunu Nasıl Anlarsın

Karın boşluğunda asit birikmesi karaciğer hastalıklarında rastlanan bir durumdur. Buna bağlı olarak zamanla şiddeti artabilen karın ağrısı belirtisi de karaciğer hastalığı belirtisi kabul edilmektedir. Başta siroz olmak üzere bazı karaciğer hastalıklarında birey mide bulantısı vede kusma şikayeti ile mücadele edebilmektedir. Bilirubinin safra ile sindirime katılıp dışkı yolu ile dışarı atılamaması karaciğer hastalarının dışkılarında soluklaşmayı ortaya çıkarabilmektedir. Karaciğer hastalıklarında kanın pıhtılaşması sürecinde sorun meydana gelebileceği için kan pıhtılaşması zorlaşır vede dışkıda kanama oluşabilmektedir. Hastalığın türüne göre değişse de, genellikle karaciğer hastalarının idrar rengi normalden daha koyu bir görüntüye sahiptir. Karaciğerdeki safra üretiminin gerçekleşmemesi vede kandaki bilirubin miktarının artması sonucunda karaciğerde sorun meydana gelmektedir. Bunlara bağlı olarak göz akında vede ciltte renk değişimi meydana gelir vede sarılık görülmektedir.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer büyümesi,
Kolestaz,
Wilson hastalığı,
Hemokromatoz,
Karaciğer kistleri,
Karaciğer kanseri,
Karaciğer yetmezliği,
Siroz,
Hepatit A, B, C.

Karaciğer Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer hastalıklarının teşhisi için, öncelikle bireyden kan örneği alınır ve kan testi yapılmaktadır. Bununla birlikte karaciğer fonksiyon testleri, karın ultrasonu, BT taraması, elastografi, endoskopi ve gerek duyulur ise karaciğer biyopsisi yapılabilmektedir. Karaciğer hastalıklarının tedavisi, hastalığın türüne bağlı olarak değişmektedir. Yalnız tedavi noktasında genel resme bakacak olursak, bireyin yaşam tarzını değiştirmesi, sağlıklı beslenmesi vede hastalığa göre hekimin önerdiği ilaçları düzenli biçimde kullanması çözüm yöntemleridir.

Mesela; antiviral ilaçlar viral hepatiti tedavi eder iken, kortikosteroidler vede immünosüpresanlar da otoimmün hastalıkları tedavi etmektedir. Yalnız bir çok hastalık için geçerli olan durum yaşam tarzı değişiklikleridir. Özellikle karaciğerdeki toksik yükü azaltmak bir çok karaciğer hastalığı için önemlidir. Yalnız aşırı yağ depolanması olan karaciğer yağlanmasının önüne geçmek adına, alkol ya da diğer toksinlerdne uzak durmak gerekmektedir. Karaciğer hastalığı için ortak kabul edilebilecek belirtiler koyu renkli idrar, sarılık, dışkı renginin soluklaşması, ödem, mide bulantısı, karın ağrısı vede tükenmişlik hissidir. Karaciğer hastalıklarının ciltta ortaya çıkardığı en belirgin semptom sarılıktır. Sarılığın yanı sıra ciltta kaşıntı, tırnaklarda bozulmalar vede kimi hastalarda da saç dökülmesi de görülebilmektedir.

Yapılan kan tahlilinde ALT, AST, Bilirubin, Albümin, ALP, GGT, LDH, PTT ve 5′-nükleotidaz değerlerine bakılır vede karaciğerin işlevi ölçülmektedir. Karaciğer hastalığı olan bireyler sağlıklı beslenmeli vede karaciğer sağlığı bakımından faydalı besinleri tüketmelidir. Bu besinlerin başında enginar, baklagiller, greyfurt, elma, avokado, limon, havuç, yeşil yapraklı sebzeler vede sarımsak gelmektedir. Bunların çoğu antioksidan etkisi ile karaciğeri temizlemektedir. Diğer yanda kronik karaciğer hastaları vede özellikle siroz hastalarında özel beslenme programı uygulanmalı ve hasta kişiler bu programa riayet etmelidir. Sağlıklı kişilere göre bir buçuk misli enerji vede protein gereksinimleri olan karaciğer hastalarının gereksiz yere protein vede diyet kısıtlamasına yönelmesi beslenme yetersizliğine vede hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Karaciğer Hastalıkları Nasıl Belli Olur?

Karaciğer hastalıkları ile mücadele eden bireyler, fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş ürünlerden uzak durmalıdır. Bunlarla birlikte çay şekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit şekerli gıdalar az tüketilmelidir. Basit şekerler kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine neden olmaktadır. Bunun yerine kan şekerinde ılımlı yükselmeye neden olan vede şekerinin uzun sürede istenen düzeyde kalmasını sağlayan bileşik şekerli gıdalar önerilmektedir.

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bradipne Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed