Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir?

Kan Sulandırıcı ilaçlar Nelerdir? Kan Sulandırıcı İlaçları Kimler Kullanabilir?, kan sulandırıcı ilaçlar hangi yolla alınır? İle ilgili bilmeniz gerkeenler.

Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir? Kan Sulandırıcı İlaçları Kimler Kullanabilir?

Kan Sulandırıcı ilaçlar Nelerdir
Sayfa İçeriği: Kan Sulandırıcı ilaçlar Nelerdir

Kanın pıhtılaşma riskini azaltan bir grup ilaçlar bütününe kan sulandırıcı ilaçlar denmektedir. Kan inceltici olarak da bilinen bu ilaçlar, kanın atardamar vede toplardamardaki akışkanlığını artırarak vücudun mevcut pıhtıları parçalamasına izin vererek ya da yeni pıhtıların oluşmasını önleyerek görevini yapmış olmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kan sulandırıcı ilaçları kimler kullanabilir? ve kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kan sulandırıcı ilaçlar nelerdir?

Kan sulandırıcıların temelde yaptığı kanın akışkanlığını artırmaktır. Bu nedenle dengeleyici bir rol üstlenen kan sulandırıcılar kanamaların durmasına yardımcı olarak olası tehlikelerin önüne geçmiş olmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı durdurur, yaranın mikrop ve döküntülerden uzak durmasını sağlayan koruyucu duvar oluşturur ve bunun akabinde ciltte yenilenmiş görüntü oluşturmaktadır. Genellik ile ağız yolu ile kullanılan kan sulandırıcıların enjeksiyon formu da mevcuttur. Kan sulandırıcı kullanmak tamamen hekim insiyatifine bağlı durumdur. Hekiminiz gerekli gördüğü takdirde size kan sulandırıcı ilaçlar reçete eder ve kullanım süresini de kendisi belirlemektedir. Bireyin kendi kararı ile ilaçları bırakması kanama vede hastalık tehlikesi ortaya çıkarabilmektedir.

Kan sulandırıcı ilaçların en bilinen vede yaygın yan etkisi olarak kanamalar gösterilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde meydana gelen en ufak kesiklerde rastlanan kanamalar bile uzun süre durmaz. Bunun sebebi ise kan sulandırıcı ilaçların kan pıhtılaşmasını önlemesidir. Bu sebep ile mümkün olduğunca yaralanmamak gerekmektedir. Yan etkileri şiddetli bir şekilde yaşadığınız durumlarda hekime başvurmak gerekmektedir. Bununla birlikte kan sulandırıcı ilaçların etkisini göz önüne alarak bireylerin yaralanmalara vede kafa çarpmalarına karşı dikkatli olması önerilmektedir. Dışardan bir kanama ortaya çıkması bile iç kanama riski olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek kan sulandırıcı ilaçlar ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kan Sulandırıcı İlaçları Kimler Kullanabilir?

Kan Sulandırıcı İlaçların Türleri

Antiplateletler,
Antikoagülanlar.

Kan sulandırıcı türlerinden biri olan antikoagülanlari le vücutta başlayan pıhtılaşmanın vede yeni ortaya çıkacka pıhtılaşmanın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Farklı antikoagülanlar, pıhtılaşma sürecinin farklı süreçlerinde bulunmaktadır. Mesela; bazı antikoagülan kan sulandırıcılar bu işi vücudun pıhtılaşma faktörleri ismi verilen proteinleri yapmak adına ihtiyaç duyduğu K vitaminine karşı gelerek yapmaya çalışmaktadır. Bu sürecin sonunda da kanın pıhtılaşması önlenmiş olur ve kanın akışkanlığı sağlanarak kan damarlarda rahat şekilde dolaşmaya başlamaktadır.

Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir

Antiplatelet ismi verilen diğer bir kan sulandırıcı türü de trombositlerin birbirine vede kan damarlarının duvarlarına yapışmasını vede pıhtı oluşmasını sağlayan proteinleri engellemek ile görevlidir. Farklı antiplateletler bu süreçte farklı proteinleri bloke edebilmektedir. Antikoagülanlara göre genellik ile mevcut pıhtıları tedavi etmek yerine, gelecekte kan pıhtısı riski taşıyan bireylere reçete edilirler. Bu ilaçlar genellik ile oran formu ile kullanılmaktadır.

Kan Sulandırıcı İlaçların Faydaları

Felç, pulmoner emboli ve kalp krizi riskini düşürmektedir.
Kan pıhtılaşması riskini azaltır.
Kanın akışkanlığını artırmaktadır.

Kan Sulandırıcı İlaçların Yan Etkileri

Mide bulantısı vede kusma,
Hazımsızlık ya da mide ağrısı,
Vücutta zayıflık,
Baş dönmesi,
Diş eti ya da burun kanaması,
İdrar ya da dışkıda kan görülmesi,
Normalin üstünde adet kanamaları,
En ufak kesiklerde bile kanamanın uzun süre durmaması.

65 Yaş Üstü Bireylerde Kan Sulandırıcı Bazı Yan Etkileri

Dışkı renginde siyahlaşma,
Vücutta kolay ortaya çıkar morarmalar,
Bağırsak ya da mesane enfeksiyonları,
Sırt ve göğüs ağrısı.

Kan Sulandırıcı ilaç Kullananlar Neye Dikkat eEmeli
Kan Sulandırıcı ilaç Kullananlar Neye Dikkat eEmeli

İalçların dışında doğal olarak kanı sulandıran besinler vardır. Bunların başında zencefil, zerdeçal, kırmızı biber, sarımsak, tarçın, yeşil çay vede E vitamini barındıran besinler gelmektedir. Zerdeçal, içerdiği kurkumin ile antiinflamatuar bir besindir. Kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği bulunmaktadır. Zencefil, trombositlerin bir araya toplanmasına neden olan tromboksan hormonunu azaltarak kan pıhtılaşması riskini önlemektedir. Kırmızı biber, salisilat barındırmaktadır. Bu sayede kan inceltici vede kan pıhtılaşmasını önleyen besinler arasında yer almaktadır. Doğal antibiyotik olan sarımsak antitrombotik yapıya sahiptir.

Kan Sulandırıcı İlaçlar Tehlikeli Mi?

Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir

Kan basıncını düşürücü etkisinden kanın pıhtılaşmasını önlemeye kadar bir çok potansiyel faydası bulunmaktadır. Tarçın, kan inceltici madde olarak bilinen kumarin içermektedir. Bu sayede doğal kan sulandırıcı besinler arasında gösterilmetedir. Ay çekirdeği, badem, fıstık ezmesi, kabak ve ıspanak E vitamini barındıran besinlerden bazılarıdır. Bu besinler trombositleirn birbirine yapışmasını engelleyerek kanın pıhtılaşma riskini ortadan kaldırabilmektedir.

Kan sulandırıcı ilaçlar genellik ile ağız yolu ile alınmaktadır. Yalnız enjeksiyon formu da bulunmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar hekim kontrolünde bilinçli biçimde kullanıldığında pıhtılaşmayı önlemektedir. Yalnız bireyin kendi kararı ile bırakması ve dozunda bir değişiklik yapması vücuttaki kanama riskini artırır ve tehlikeli hal alabilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar temelde kalp hastalığı vede damar tıkanıklığı olan bireyelre verilmektedir. Genel olarak atriyal fibrilasyon hastaları, kalp kapakçığı ameliyatı olan bireyler, kan pıhtılaşması bozukluğu görülen hastalar vede kalça ya da diz protezi olanlara kan sulandırıcı ilaçlar reçete edilmektedir.

Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir, eğer ki sizin de kan sulandırıcı ilaçlar nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kan sulandırıcı ilaçlar nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kan sulandırıcı ilaçlar nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Dishidrotik Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed