K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? K Vitamini Eksikliği Nedenleri, K vitamini eksikliği neden olur? Hakkında merak ettiğiniz, her şey yazımızda.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? K Vitamini Eksikliği Nedenleri
K vitamini vücut bağırsak yolundan düzgün biçimde alamadığı için ya da bazı kronik hastalıklar da K vitamini eksikliği meydana gelir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için K vitamini eksikliği nedenleri vede K vitamini eksikliği kimlerde görülür? Sorularının cevaplarına, ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki K vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
K vitamini eksikliği, yetişkin bireyler arasında oldukça nadir rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise, tüketilen gıdaların içerisin de bol miktarda K1 vitamini olması vede vücutta da endojen olarak K2 vitamininin üretiliyor olmasından kaynaklıdır. Kemik vede diğer dokular da kan pıhtılaşması vede kalsiyum bağlanması için gerekli olan K vitamini, yağda çözünen bileşiktir. K1 vitamini pıhtılaşma için, K2 vitamini kalsiyum metabolizması için oldukça önemlidir. K1 vitamini, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzeler vede bitkisel yağlar da bulunmaktadır. Besinler ile alınan yağ, K1 vitaminin emilimini artırmaktadır. Bebek mamalarına ise ilave olarak K vitamini ilave edilir. Yenidoğan dönemi geçtikten sonra, sindirim sisteminde ki bakteriler, K vitamini sentezler.
K2 vitamini bağırsakta ki bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Yalnız üretilen miktar, tek başına ihtiyacı karşılamaya yetmemektedir. K vitamini, karaciğer de pıhtılaşma faktörlerinin oluşumu üzerinde oldukça etkilidir. Bu pıhtılaşma faktörleri 2, 7, 9 vede 10’dur. K vitamininin etkili olduğu diğer pıhtılaşma faktörleri protein S, protein C vede protein Z olmaktadır. Yazımızın devamına giderek K vitamini eksikliği nedenleri ile ilgili bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K Vitamini Eksikliği Nedenleri
– Pankreas yetmezliği,
– Safra yolların da tıkanıklık,
– Karaciğer hastalığı,
– Kronik böbrek hastalığı vede diyaliz,
– Kronik ishal,
– Alkolizm,
– Yaygın damar içi pıhtılaşma,
– İnflamatuvar bağırsak hastalığı,
– Yetersiz beslenme,
– Uzun süre damar yolu ile beslenme,
– Kistik fibrozis,
– Yağ malabsorbsiyonu,
– Kumarin gibi pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar kullanımı,
– İnce bağırsağın cerrahi olarak çıkarılması.
Yenidoğan bebekler vücutların da, çok az K vitamini deposu ile doğmaktadır. Annenin plasentasından, bebeğe K vitamini geçişi oldukça yetersizdir. Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, yeteri kadar K vitamini alamaz. Bebeklerin bağırsakların da K vitamini üreten faydalı bakteriler henüz meydana gelmemiştir. Bebekler de safra kanalların da tıkanmaya neden olan hastalıklar da, K vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
Yenidoğan Bebeklerde K Vitamini Eksikliği Belirtileri
– Burun kanaması,
– Beyin kanaması,
– Göbek kordonunun olduğu bölgede kanama,
– Sindirim sisteminden kanama, kanlı kaka yapma,
– Bebeğe sünnet yapıldı ise, peniste kanama,
– Deride morluk vede kanamalar.
Yetişkinlerde K Vitamini Eksikliği Belirtileri
– Bağırsaklar da kanamaya bağlı, katran rengi dışkı yapma,
– Deride nokta nokta ya da büyük morluklar,
– Vücudun iç organların da kanama,
– Diş etlerinde kanama,
– Tırnak altların da kanamalar.
K vitamini eksikliğinin en belirgin belirtileri arasında kanama bulunmaktadır. Bu kanamanın ise yara ya da kesikten olması gerekmez. Sağlam deri vede organlardan da kanama rastlanabilir. K vitamininin yenidoğan bebekte yaptığı hastalığa, yenidoğan bebeğin hemorajik hastalığı ismi verilmektedir. Genellik ile hayatın ilk 1. ila 7. günleri arasında meydana gelir. Hastalığın ise 2. ila 12. hafta sonra ortaya çıkan geç formu da bulunmamakta. Genellik ile anne sütü ile beslenen vede K vitamini almamış bebeklerde görülmektedir.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir, ağır vede uzun süreli diyet uygulamayan ve sağlıklı-dengeli beslenen sağlıklı kişilerde K vitamini eksikliği görülmez. K vitamininin ana kaynağı ise bitkilerdir. Eğer ki sizin de k vitamini eksikliği belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. K vitamini eksikliği belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da K vitamini eksikliği belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bişektomi Kimlere Yapılmaz?