İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

insülin Direnci Belirtileri Nelerdir? İnsülin Direnci Geçer Mi? İnsülin direnci nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gereken bilgiler yazımızda.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir? İnsülin Direnci Geçer Mi?

insülin Direnci Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: insülin Direnci Belirtileri Nelerdir

Midenin arkasında bulunan organlardan olan pankreasta üretilen hormona insülin denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için insülin direnci geçer mi? ve insülin direnci nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki İnsülin direnci belirtileri nelerdir?

İnsülin, metabolizmanın doğru çalışması için oldukça önem taşımaktadır. Öğünler vede atıştırmalar sonrasında sindirim sisteminde gıdalarda yer alan büyük yapılı karbonhidratlar küçük şekerlere parçalanır vede emilerek kan dolaşımına verilmekte. Karbonhidratların yapı taşı olan glikoz, kan şekeri olarak bilinmektedir. İnsülin hormonu kan dolaşımındaki şekerin hücreler tarafından alınmasını vede enerji üretimi amacı ile kullanılmasını sağlamaktadır. Kan şekeri aşırı yükseliği durumlarda ise, insülin hormonu vücudu, fazla yer alan şekeri karaciğer vede kas gibi çeşitli organlarda depolaması için uyarmaktadır. Öğünler arası vede stres durumlarında kan şekeri, düzeyi normalin altına inebilir vede bu hallerde depolanmış şekerden faydalanmaktadır. Yazımızın devamına giderek insülin direnci belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

İnsülin Direnci Neden Olur?

İnsülin Direnci Belirtileri

Az yediğim halde kilo veremiyorum, tarzı şikayetler.
Elde ayakta titreme.
Tatlı krizleri.
Baygınlık hissi.
Hızlı yeme, sık vede çabuk acıkma.
Vücut direncin de azalma.
Soğuk terleme vede üşüme.
Konsatrasyon vede algılama güçlüğü.
Yemeklerden sonra uyku basması.
Kendini enerjisiz hissetme, sabahları yorgun uyanma.
Aşırı tüylenme.
Adet düzensizliği.
Kilo vermede sıkıntı yaşama.
Hızlı vede aşırı kilo alma.
Deride yumuşama.
Cilde renk veren pigmentlerin artışından ötürü koyulaşma.

İnsülin Direnci Nedenleri

Polikistik over sendromu,
D vitamini eksikliği,
Diyabet yani şeker hastalığı,
Fiziksel aktivite yetersizliği,
Aşırı kilo.

İnsülin direnci tanısı aç iken uygulanan kan şekeri vede insülin testi ile konulmaktadır. Gerekli durum da şeker yükleme testi ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilmektedir. İnsülin direnci hesaplama amacı ile kullanılan HOMA kriterleri, kan şekeri vede insülin değerlerinden hesaplanan matematiksel formülün sonucudur. Kan yağları, karaciğer emzimleri gibi bazı veriler de teşhis için yardımcı olabilmektedir. Eğer insülin direnci belirtileri ile sağlık kuruluşlarına başvuru sonrasında doktorlar tarafından öncelik ile bireyin tıbbi öyküsü vede fizik muayenesi yapılır. Bu uygulamaları takiben doktor tarafından istenilen çeşitli tetkikler yardımı ile insülin direnci testi kapsamında değerlendirilebilecek vede kişide insülin direncine işaret edebilecek parametrelerin incelenmesi sağlanmaktadır. Kullanılan başlıca testler; Açlık plazma glukoz testi, oral glukoz tolerans testi, HbA1c testi.

Kanda dolaşan aşırı insülin, hipertansiyon, obezite vede damar sertleşmesi olarak bilinen ateroskleroz gibi kronik hastalıkların meydana gelmesi için uygun ortam hazırlamaktadır. Ortaya çıkan kısır döngü, üreme fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesinden tüylenmeye kadar oldukça geniş yelpazede bulgu veren polikistik over sendromu yaşanmasına da yol açabileceği için dikkat edilmelidir. Bir birey de insülin direnci gelişimi sonrasında kalp hastalıklarının ortaya çıkması için de artmış risk vardır. Kalp hastalıkları tüm dünyada en sık ölüm nednei olmaktadır. İnsülin direnci gelişen bireylerde kalp hastalığı gelişme ihtimali yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda %90’ın üzerinde tespit edilmiştir.

İnsülin Direnci Nasıl Tedavi Edilir?

İnsülin direnci tedavisin de çeşitli yaşam tarzı değişikleri uygulanmaktadır. Öğünler ile birlik de tüketilen gıdaların düzenlenmesi, alınan kalori miktarının ayarlanması vede yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durmak, insülin direnci tedavi planlamasının en önemli noktalarından olmaktadır. İnsülin direnci olan hastaların, kan şekerini yükseltmeyen düşük glisemik indeksli, posa vede diğer besin öğeleri yönünden de zengin gıdaları tercih etmeleri lazım.

Vücudun kan şekeri düzeyini düzenleme de etkili, diğer faktör de bireyin stres düzeyidir. Vücudun savaş veya kaç moduna geçmesi ile stres hormonları olan kortizol vede glukagonun üretimi tetiklenmektedir. Bu hormonlar depo şekerin glikoza çevrilerek vücudun gerekli durumlarda kullanması için kan dolaşımına verilmesini sağlamaktadır. Bu etkinin sonucu olarak bireyin kan şekeri yüksek düzeyde kalır vede bu hormanların etkisinde insülin hormonuna karşı direnç gelişimi olur. Nefes egzersizleri, meditasyon, düzenli gece uykusu vede fiziksel aktivite ile stres düzeyi azaltılabilir vede vücudun insüine karşi daha duyarlı olmasına katkı sağlanabilmektedir.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir, insülin direnci tedavisin de yaşam tarzı değişikleri, medikal tedavi vede diğer yöntemler ile uygulanmaktadır. Eğer tedavisine yanıt alınamayan bireyler de bariatrik cerrahi uygulamaları gündeme gelebilmektedir. Özellikle obez bireylerde mide küçültme gibi ameliyatlarla kişinin aşırı yağ dokusunu kaybetmeye başlaması insülin direncinin kırılmasında önemli basamak olabilmektedir. Eğer ki sizin de insülin direnci belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İnsülin direnci belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da insülin direnci belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hepatit Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed