İnme Riski Olan Faktörler Nelerdir?

inme Riski Olan Faktörler Nelerdir? İnme Riski Oluşturan Sık Durumlar, İnme riskine en çok hangi durumlar neden olur? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler

İnme Riski Olan Faktörler Nelerdir? İnme Riski Oluşturan Sık Durumlar

inme Riski Olan Faktörler Nelerdir
Sayfa İçeriği: inme Riski Olan Faktörler Nelerdir

Beyin kanaması ya da beyin damarlarının tıkanması sonucu meydana gelen ani beyin hasarına inme denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için inme riskine en çok hangi durumlar neden olur? ve inme riski oluşturan sık durumlar ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki İnme riski olan faktörler nelerdir?

İnme hastalığı, büyük toplum sağlığı sorunu olmaktadır. Ülkemiz de her yıl 250 bin yeni inme vakası rastlanırken, inme sonrası felç ile yaşayan 2 milyon kişi olduğu da tahmin edilmektedir. İnmelerin büyük kısmı önlenebilir, inme riski doğuran nedenlerden dolayı kaynaklanır. Bu nedenlerden inme için risk oluşturan durumları bilmek oldukça önemlidir. Bu durumları yönetebilmekte oldukça önem taşımaktadır. Yüksek tansiyonun inmeye neden olduğu bilinmektedir. Yalnız yüksek tansiyon tek başına inmeye neden olmaz. Bu durum inme gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Yazımızın devamına giderek inme riski olan faktörler ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

İnme Riskine En Çok Hangi Durumlar Neden Olur?

İnme Riski Olan Faktörler

Kalp ritim bozukluğu,
Kalp durması vede kalp krizi,
Tümörler,
Beyin anevrizmaları,
Damar yapısının anormallikleri,
Yüksek kolesterol,
Yüksek tansiyon.

Yüksek tansiyon, insan vücudundaki tüm damarların esnekliğini bozmaktadır. Ateroskleroz denilen damar sertliğinin meydana gelmesinde, yüksek tansiyon oldukça önem taşımaktadır. Sertleşen vede esnekliğini kaybeden damar zaman içinde, tıkanmaya daha yatkın olmaktadır. Ateroskleroza uğrayan yani, sertleşen damar da, plak ismi verilen damarı daraltan yapılar oluşmaktadır. Damarın tıkandığı bölge, beyinde olur ise inmeye neden olmaktadır. Yüksek tansiyon, damarı yırtılmaya zorlayan faktördür. Bir balonu şişirmeye devam ederseniz patlayacağı gibi, damarın da aşırı tazyike maruz kalması durumunda damarı yırtarak kanamaya neden olmaktadır. Yüksek kolesterol de, tek başına inmeye neden olman sebep değildir. Yalnız bu durum inme gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Kolesterol vücudun olmazsa olmazları arasındadır. Yalnız fazla tehlike oluşturur. Damar sertliği de, denilen aterosklerozda zaman içinde damarın belirli bölgesinde aşırı daralmaya vede tıkanmaya neden olan plaklar meydana gelmektedir.

Plaklar yağ, kolesterol, kalsiyum vede hücre atıklarından oluşmaktadır. Dolayısı ile iyi huylu olmayan kolesterol varlığı damarlarda tıkayıcı plakların oluşmasına vede büyümesine neden olmaktadır. Damarın içinden dokuların ihtiyacını karşılayacak kadar kan geçtiği sürece sorun oluşturmamaktadır. Yalnız ne zaman doku beslenemez, o zaman sorun başlamaktadır.

Damarlar her insan da parmak izi gibi farklılık göstermektedir. Bu farklılık büyük damarlar da çok fazla olmasa da, özellikle dallandığı yer, dalların ayrılması sayısı, kılcal damar yapısının uzunluğu, toplar damarların başlayacağı yer gibi bir çok durum bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Bu damar yapısı vede şekli çoğu doku için doğumdan önce organlar gelişir iken belirlenmiş olmaktadır. Bazı durumlar da bu küçük damarlar, küçük alanda gereğinden çok fazla kümelenirler. Atardamar hemen toplardamar ile bağlı halde olmaktadır. Bu yapıya tıbbi olarak arterio-venöz malformasyon ismi verilmektedir. Bu duruma atardamardan toplardamara hatalı damar oluşumu da denmektedir. Bu tip damarlar vücudun çok farklı yerlerin de olabilir. İnme olayı için bu damar yapı anormalliği beyin içinde olmaktadır.

Beyin damar yapısı içinde yer alan bu anormallik çoğu zaman hiçbir soruna yol açmaz. Yalnız bu anormal damar yapısı genişleyerek bazen beyin dokusunu bir yerlere itebilir vede bir kısım damar beyin dokusunu sıkıştırarak beslenmesine engel olabilir. Bazen de bu anormal yapı yırtılabilir vede beyin kanamasına yol açabilmektedir.

İnme Riski Oluşturan Sık Durumlar

İnme Riski Olan Faktörler Nelerdir

Anevrizma damar duvarının balonlaşmasına denmektedir. Damarlardaki küçük balonlar çoğunlukla soruna yol açmazlar. Yalnız bu balon büyür ise etrafındaki dokuları sıkıştırabilir. Bu durum ağrı veya başka sorunlara neden olabilmektedir. Bu balonlaşan damar kısmından kan sızabilir veya yırtılıp ciddi kanamaya yol açabilmektedir. Anevrizmalar herkeste rastlanabilir. Yalnız yüksek tansiyon, sigara tüketen vede ailede bulunması anevrizmaların sorun oluşturma ihtimali daha yüksektir. Beyin tümörleri de inmenin direkt olarak nedeni değildir. Tümörler, beyin dokusunu besleyen damarı sıkıştırarak veya çevresindeki beyin dokusunu sıkıştırarak inmeye neden olabilmektedir. İyi huylu vede yavaş büyüyen beyin tümörü bu duruma yol açmadan yıllarca sessiz kalabilmektedir. Kötü huylu veya hızlı büyüyen tümörler inme açısından daha risk oluşturmaktadır. İnme nedeni tümör olan hastada ameliyat ile tümörün çıkarılması iyileşme ihtimalini artırmaktadır.

Tüm vücutta kan akımı kesintisine en hassas doku beyindir. Ani kalp durmaları vede kalp krizi geçirmek doğrudan inmeye neden olmaz. Yalnız kalp durduğunda, diğer tüm dokular gibi beyinde kendisini besleyen kan akımından mahrum kalmış olmaktadır. Yaklaşık 5 dakika kadar kan akımı olmadan idare etmeye çalışan beyin hücreleri süre uzadıkça ölmeye başlamaktadır. Bu durum da inmeye zemin hazırlamaktadır. Kalp durması vede kalp krizine bağlı beyin beslenme bozukluğunda anoksik beyin hasarı denilen beyin dokusunun yaygın olarak, hasar gördüğü tıbbi durum meydana gelir. Bu hastalar da rastlanan inme, çoğu zaman vücudun yarısından daha fazlasının kontrolünü yitirmekle sonuçlanmaktadır.

En Sık İnme Riski Olan Durumlar

Kalp ritim bozukluğu vede özellikle de atriyal fibrikasyon denilen kalp karıncığının düzensiz vede pırpır biçiminde kasılması, kalp içinde sürekli durgun kan kalmasına neden olmaktadır. Bu durgun hale gelen vede hareketi azalan kan birikintisi kalp karıncığı içinde pıhtılar meydana getirebilir. Bu pıhtı damar içinde, seyahat ederek emboli oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle kalp ritim bozukluğu bulunan hastaların kanlarının daha geç pıhtılaşması için özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaktadır.

İnme Riski Olan Faktörler Nelerdir, inme riski ülkemiz de ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır. Diğer hastalıklara göre uzun süre ciddi sakatlıklara neden olmaktadır. İnme geçiren bireylerin %75’i 60 yaş civarında olmaktadır. 55 yaş sonrası inme geçirme riski, her 10 yıl da 2 katına çıkmıştır. Eğer ki sizin de inme riski olan faktörler nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İnme riski olan faktörler nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da inme riski olan durumlar yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Serebrovasküler Hastalıklar Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed