idrarda Ürobilinojen Değeri Kaç Olmalı? Ürobilinojen Nedir?, Ürobilinojen değeri idrar tahlilinde ortaya çıkar mı? İle ilgili bilmeniz gereken bilgiler.
İdrarda Ürobilinojen Değeri Kaç Olmalı? Ürobilinojen Nedir?
Bilirubinin dönüşüm sürecinin renksiz bir yan ürünü olarak tanımlanan ürobilinojen, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasi ile meydana gelen bilirubin, karaciğerde işlenip bağırsağa salınır ve burada üretilip ürobilinojene dönüşmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz ürobilinojen değeri idrar tahlilinde ortaya çıkar mı? ve idrarda ürobilinojen pozitifliği ne anlama gelir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki İdrarda ürobilinojen değeri kaç olmalı?
Bilirubin renksiz yan ürünü olan ürobilinojen hem dışkı, hem de idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Ürobilinojenin bir kısmı da emilerek tekrar karaciğere geri dönmektedir. İdrarda genellikle bir miktar ürobilinojen olması normal karşılanmaktadır. Yalnız pozitif çıkan değerler ve çok düşük olan ürobilinojen miktarları bazı sorun vede hastalıkların göstergesi kabul edilebilmektedir. Özellikle idrardaki ürobilinojen pozitif değeri karaciğerde bir sorunun işareti sayılmaktadır. Bu sorun viral hepatit, siroz ve karaciğer hasarıdır.
İdrarda 1,8 mg/dL’nin üstünde çıkan değerler idrarda ürobilinojen pozitifliğini göstermektedir. Bu değer rutin bir idrar tahlilinde ortaya çıkabilir ve yüksek çıkan değerler başta viral hepatit ve siroz olmak üzere karaciğerde bir sorun olduğunun göstergesi sayılabilmektedir. İdrarda referans değerlerinin çok altında çıkan ürobilinojen değeri karaciğer fonksiyon bozukluğu ya da safra tıkanıklığının habercisi sayılabilmektedir. Bununla birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi ya da parçalanması ile ilgili meydana gelen bir sorun da idrarda ürobilinojen sonucunun negatif çıkmasına yol açabilmektedir. Yazımızın devamına giderek idrarda ürobilinojen değeri kaç olmalı, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Ürobilinojen Değeri İdrar Tahlilinde Ortaya Çıkar Mı?
İdrarda Ürobilinojen Pozitifliğine Yol Açabilecek Faktörler
– Bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar veren bazı ilaçlar,
– Kurşun zehirlenmesi,
– Hemolitik anemi ve persiniyoz anemi,
– Siroz,
– Viral hepatit.
İdrarda Ürobilinojen Sonucunun negatif Çıkması Nedenleri
– Kırmızı kan hücrelerinin üretimi ya da parçalanması ile ilgili sorun,
– Safra kanallarında tıkanıklık,
– karaciğerdeki kan akışında sorun,
– Karaciğer fonksiyon bozukluğu.
Hemolitik anemi, anormal derecede yüksek sayıda kırmızı kan hücresinin yok edilmesi anlamına gelmektedir. Bilirubinin karaciğerde üretilip bağırsağa salındığı hali olan ürobilinojenin dirarda artış göstermesi hemolitik anemi ile ilişkilendirilebilmektedir. Bunlarla birlikte kurşun zehirlenmesi ve bağırsaklardaki faydalı bakterilere zarar veren özellikle antibiyotik ve bazı ilaçların kullanımı da idrarda ürobilinojen değerinin yükselmesine sebebiyet verebilmektedir. İdrarda ürobilinojen düzeyleri yüksek olduğunda hekim daha detaylı incelemeler için tam kan sayımı ve karaciğer enzim testleri isteyebilmektedir.
İdrarda ürobilinojen miktarındaki artış, doğrudan karaciğer kaynaklı olduğunda, siroz hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Karaciğerde görülen en sık hastalıklardan biri olan viral hepatik idrardaki ürobilinojen miktarının artışını da beraberinde getirmektedir. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen viral hepatit vakaları siroz ve karaciğer yetmezliğine kadar gidebilmektedir. İdrardaki normal ürobilinojen seviyeleri 0,1 ile 1,8 mg/dL arasında kabul edilmektedir. 2.0 mg/dl’nin üzerinde çıkan değerler için inceleme gerekebilmektedir. Ürobilinojendeki artış ya da düşüş genellikle karaciğer sorunları ile bağlantılıdır ve tıbbi olarak araştırılması da oldukça önemlidir.
İdrardaki yüksek oranda ürobilinojen miktarı, genellik ile karaciğer hastalıkları ile bağlantılıdır. Bununla birlikte gastrointestinal ve bağırsak sorunları da ürobilinojen yüksekliğine yol açabilmektedir. Tedavi için en yaygın yöntem, yüskekliğe neden olan sorunun çözülmesidir. Ürobilinojen, bilirubinin yan ürüdür. Genellikle dışkı ya da idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Ürobilinojen standart bir idrar tahlilinde belli olur ve çıkan sonuçlar tıbbi olarak incelenmektedir.
İdrardaki Ürobilinojen Yüksekliğinin Tedavi Yöntemleri
Ürobilinoken yüksekliği eğerki inflamatuar bağırsak hastalığı ya da bağırsaklarda tıkanıklık gibi mide-bağırsak sorunlarından kaynaklanıyor ise, tedavi bu sorunların çözümünü hedeflemektedir. Bu bağlamda tedavi yöntemleri ilaçlar, diyet değişiklikleri ya da ameliyatı içermektedir. Ürobilinojen yüksekliği kullanılan bir takım ilaçlardna kaynaklanıyor ise, farklı bir ilaca geçmek ya da ilacın dozunu değiştirmek işe yarayabilmektedir. Ürobilinojen yüksekliği karaciğer hastalığından kaynaklanıyor ise, tedavi karaciğer sorununu çözmeyi amaçlamaktadır. Bu durum hepatit için antiviral ilaçlar ya da karaciğerdeki iltihabı azaltan ilaçlar gibi ilaçları içerebilmektedir. Bazı durumlarda da karaciğer nakli gerekebilmektedir.
İdrarda Ürobilinojen Değeri Kaç Olmalı, eğer ki sizin de idrarda ürobilinojen değeri kaç olmalı, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İdrarda ürobilinojen değeri kaç olmalı, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı idrarda ürobilinojen değeri kaç olmalı hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Displazi Belirtileri Nelerdir?