idrarda Glukoz Nedenleri Nelerdir? İdrarda Glukoz Belirtileri Nelerdir? İdrarda glukoz nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda.
İdrarda Glukoz Nedenleri Nelerdir? İdrarda Glukoz Belirtileri Nelerdir?
İdrar tahili sonucuna göre idrarda şeker bulunmasına idrarda glukoz denir. Bu durum ise diyabet hastalığının önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Yazımızın içeriğin de siz değerli dostlarımız için hazırladığımız idrarda glukoz nedenleri ve idrarda glukoz belirtilerini öğrenebilirsiniz. Sizde yazımızın devamına giderek idrarda glukoz nasıl tedavi edilir? Ulaşabilirsiniz. Peki idrarda glukoz nedenleri nelerdir?
İnsan idrarında şeker olması durumuna, idrarda glukoz denir. Glukozüri hem bir semptomdur, hem de bir teşhis yöntemi olmaktadır. Böbreklerden idrar meydana gelirken, kandaki glukoz geri emilir. Bu durumda idrarda hiç glukoz bulunmaz. Böbrekler ise glukozu fitre edemediğin de idrara glukoz geçişi olmakta. İdrar testi sırasında glukoz testinin negatif olması iyi sonuç olarak geçmektedir. Tam idrar tetkiki sonucunda idrarda, glukoz pozitif olabilir. Bu durum böbreklerin glukozu tamamen geri toplayamadığının belirtisidir. İdrar da normal de şeker bulunmaz. Bazı hastalıklar idrara şeker geçişine neden olmakta. Böbrek kaynaklı bazı rahatsızlıklar da vede diyabet hastalığın da idrarda glukozla karşılaşılabilmektedir. İdrarda normal zamanlar da glukoz yer almaz. Glukoz, böbreklerden geçer iken kandan yeniden emilir vede kan dolaşımına geri verilmektedir. Kanda eğer çok fazla glukoz bulunduğun da, böbrekler tüm glukozu ememeyebilir. Bu durum da fazla glukoz idrar yolu ile vücuttan atılmakta. Sizde yazımızın devamına giderek idrarda glukoz nedenleri ve idrarda glukoz belirtilerini bulabilir vede ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
İdrarda Glukoz Belirtileri Nelerdir?
İdrarda Glukoz Nedenleri
Böbrekleri etkileyen çeşitli rahatsızlıklar vede kan şekeri seviyesinin yükselmesi glukozürinin meydana gelmesine neden olmakta. İdrarda glukozun en sık nedenleri ise tip 1 diyabet vede tip 2 diyabet hastalığıdır. Diğer bazı böbrek rahatsızlıklarında da görülebilmekte.
– Tip 1 diyabet.
– Tip 2 diyabet.
– Gestasyonel diyabet.
– Böbrek hastalıkları.
– Wilson hastalığı.
– Gıdasal glukozüri.
– Bazı ilaçlar. Mesela penisilin, sefalosporin vs.
– Emilim sorunları.
– İdrarda çeşitli vitamin vede minerallerin yer alması.
– SGLT-2 inhibitörleri kullanmak.
– Fanconi sendromu.
– Sepssis.
– Ağır metal maruziyetleri.
– Karaciğer vede pankreas hastalıkları.
– Cushing sendromu.
– Tirotoksikoz.
– Karbonmonoksit zehirlenmesi.
– Pyelonefrit.
– Yoğun stres vede endişe.
Tip 2 Diyabet Belirtileri;
– Enfeksiyon sıklığının artması.
– Poliüri (sık idrar yapma)
– Polifaji (sürekli açlık hissi)
– Polidipsi (çok su içme)
– Yaraların geç iyileşmesi.
– Ağız kuruluğu.
Gestasyonel Diyabet Belirtileri;
– Bulanık görme.
– Gebelikte aşırı susuzluk.
– Yorgunluk.
– Aşırı idrara çıkma ihtiyacı.
Tip 1 Diyabet Belirtileri
– Çok idrar yapmak.
– Sık sık idrara çıkma.
– Çok su tüketme.
– Kilo vermek.
İdrarda Glukoz Belirtileri
– Aşırı açlık hissi.
– Aşırı susuzluk hissi.
– Gece idrara çıkma.
– Sürekli idrara çıkma ihtiyacı.
– Daha fazla idrar çıkarma.
– Açıklanamayan kilo kaybı.
– Yorgunluk vede halsizlik.
– Görme problemleri.
– Akantozis nigrikans.
– İyileşmesi uzun süren yaralar.
Bir çok hasta uzun süre glukozeri belirtilerini yaşamadan hayatlarına devam etmekte. Hastanede yapılan tam idrar tahilin de idrar da glukoz bulunabilir. İdrarda glukoza bulunması, öncelikle diyabet hastalığı olarak değerlendirilmekte. Diyabet hastalığı teşhisi için de diğer bazı testlerin yapılması lazım. Eğer sizde vermiş olduğumuz belirtilere sahipseniz, doktora danışmanız da yarar var. Yaptıracağınız tam idrar tahlili ile glukozeri tespit edilebilmektedir.
İdrarda Glukoz Nasıl Tedavi Edilir?
Glukoz eğer idrarda yer alıyor ise tek başına endişe nedeni olmamaktadır. İdrarda yüksek miktarda glukoz bulunmasına yol açan neden öncelikle tespit edilmelidir. Eğer idrar testin de glukoz bulunursa, doktorunuz altta yatan nedeni belirlemek için çeşitli testler yapacaktır. Bu sayede altta yatan neden tespit edilecektir. İdrar da glukoza yol açan en sık rastlanan neden diyabet hastalığı olmaktadır. Diyabet hastalıpını kontrol vede tedavi etmek için doktorunuz size tedavi planı yapacaktır. Diyabet hastalığı hastada yaşam boyu süren kronik hastalıklar arasındadır. Çeşitli tedavi metotları vede yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilmekte. Gestasyonel diyabet hamilelik sırasında meydana gelen diyabet hastalığıdır. Doğumdan sonra büyük oranda düzelmekte. Bu hastalar yaşamının ileri aşamaların da diyabet hastalığı geliştirebilmektedir. İdrarda glukoza yol açan neden böbrek ile ilgili nedenler de, doktorunuz altta yatan duruma yönelik çeşitli tedavi seçeneklerini size sunacaktır.
Diyabet Tedavisi İçin Olası Yönetim Seçenekleri;
– Kan şekeri seviyelerini düzenli olarak takip etmek.
– Şeker ya da yağ alımını sınırlandırmak.
– Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivite vede egzersiz yapma.
– İnsülin hormonunun daha etkin kullanımı için aracı bazı ilaçlar kullanmak.
– Yeterli beslenme desteğini sunan bir diyet programı yapmak.
İdrarda Glukoz Nedenleri Nelerdir, idrarda glukoz olması aslında başlı başına bir neden değildir. Öncelikle altta yatan nedeni bulmak oldukça önemlidir. Tam idrar testinde glukoz testinin negatif olması iyi sonuç olarak geçmektedir. İdrar da normal şartlar da şeker bulunmaz. Bazı hastalıklar idrara şeker geçişine neden olmaktadır. Eğer sizin de idrarda glukoz nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İdrarda glukoz nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da idrarda glukoz belirtileri ve idrarda glukoz nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Humus Nasıl Yapılır?