Hidrosefali Neden Olur? Hidrosefali Belirtileri Nelerdir? Hidrosefali nedir? İle ilgili bilmeniz gereken, bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hidrosefali Neden Olur? Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?
Beyin omurilik sıvısının, normalin üzerinde toplanması ile meydana gelen kronik vede nörolojik hastalığa hidrosefali denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hidrosefali nedenleri nelerdir? ve hidrosefali belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Hidrosefali neden olur?
Hidrosefali, anne karnında dahil, her yaşta görülebilmektedir. Beyin üzerinde meydana gelen baskı, pek çok soruna neden olmaktadır. Sıvı toplanmasının, bir sonucu olarak meydana gelen beyin hasarı, gelişimsel, fiziksel vede zihinsel bozulmalara neden olabilmektedir. Ciddi komplikasyonları engellemek için tedavi edilmesi lazım. Hidrosefali kendiliğinden geçmez. İlaçla da tedavi edilemez, kesinlikle cerrahi operasyon gerekmektedir. Şant takılarak gerçekleştirilen ameliyatın, hastalık teşhis edildikten sonra, en kısa zaman da yapılması lazım. Tedavi edilmiş, çoğu hidrosefali hastası uzun vede sorunsuz yaşam sürebilmektedir. Eğer hastalık tedavi edilmediğin de, ölümcül olabilmektedir. Tedavisi ise geciktirildiğinde, geri dönüşümsüz beyin dokusu hasarı vede kalıcı nörolojik bozukluklara neden olur. Gelişen radyolojik yöntemler ile, anne karnında vede doğumdan sonraki, her yaşta teşhis konulabilen hastalıktır. Yazımızın devamına giderek hidrosefali belirtileri vede hidrosefali nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Hidrosefali Nedenleri Nelerdir?
Hidrosefali Belirtileri
– Kusma,
– Başın normalden büyük olması,
– Sinirlilik,
– Uyuklama,
– Damarların kolayca görülebildiği ince vede parlak saç derisi,
– Beslenme bozukluğu,
– Bıngıldak da, şişkinlik ya da gerginlik bir gözlerin aşağıya kayması,
– Uyku hali,
– Baş ağrısı,
– Boyun ağrısı,
– Yürüme zorluğu,
– İdrar kaçırma vede bazı durumlarda dışkıyı tutamama,
– Zihinsel bulanıklık vede kafa karışıklığı,
– Hasta hissetmek,
– Ayak vede bacaklar da kas sertliği vede spazmları.
Hidrosefali, yunanca su dolu kafa anlamına gelmektedir. Hidrosefali de, beyin omurilik sıvısı aşırı toplanır vede bu durum beyin üzerinde baskıya neden olmaktadır. Anne karnından başlayarak, ileriki yaşlara kadar görülebilin hastalık, her yaş aralığın da farklı belirti vede bulgular ile kendini göstermektedir. Erken tanı vede tedavi son derece önem taşımaktadır. Günümüz de tedavisi cerrahi teknikler ile uygulanmaktadır.
Beyin omurilik sıvısı, beyinde yer alan ventrikül diye isimlendirilen boşluklarla, beyin vede omuriliği saran kılıflar arasında dolaşan sıvıya verilen isimdir. Bu sıvı, besin maddelerinin iletimi vede atıkların atılması, dış dünyadan gelecek darbelere karşı tampon görevi üstlenmektedir. Bu beyin vede omurilikteki basınç değişiklerinin dengelenmesi için de önemli yapıdır. Sıvı devamlı yapım, dolaşım vede emilim halindedir. Sıvının yapımın da artış dolanımında bozukluk vede emilimindeki bozukluklar sıvı miktarının vede basıncının artmasına, içinde olduğu beyin boşluklarının genişlemesine, beyin dokusu hücreleri hasarına neden olabilmekte vede bu duruma da hidrosefali denmektedir.
Hidrosefali nedenleri arasında; Bazı hidrosefali vakalarının nedeni tam olarak bilinmiyor. Eğer bir bebek hidrosefali ile doğdu ise, beyin omurilik sıvısının akışını kısıtlayan beyin sorunu olabilmektedir. Hidrosefali, prematüre doğan bebeklerde de rastlanabilir. Bazı prematüre bebekler de beyin kanaması olabilir.
– İnme,
– Kafa yaralanması,
– Menejit,
– Beyin tümörleri,
– Beyindeki kan pıhtıları,
– Beynin içindeki kanama.
Hidrosefali Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Günümüz de hidrosefalinin ilaç ile tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Hidrosefali tedavisin de en yaygın uygulanan teknik, şant ameliyatıdır. Bu operasyonda şant ismi verilen, bir drenaj sistemi beyne takılmaktadır. Şant, valfli, uzun, esnek bir tüptür vede beyindeki sıvının doğu yönde ve uygun oranda akmasını sağlamaktadır.
Hidrosefali Neden Olur, şant aletleri kusursuz aletler değildir. Şant operasyonu sonrası hastanın düzenli olarak takibi oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Herhangi bir komplikasyon durumunda, arızalı parçayı ya da tüm şant sistemini değiştirmek için tekrar ameliyat gerekebilmektedir. Eğer ki sizin de hidrosefali neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hidrosefali neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hidrosefali nedenleri vede hidrosefali belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Polen Alerjisine Neden Olan Maddeler Neler?