Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar?

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar? Haşimato Hastalığının Nedenleri, Haşimato hastalığı nedir? Hakkında merak edilenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar? Haşimato Hastalığının Nedenleri

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar
Sayfa İçeriği: Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar

Tiroit bezinin otoimmüm yani, bireyin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusuna yabancı olarak tanıması ile meydana çıkan trioit hastalığına haşimato denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için haşimato hastalığı nedir? ve haşimato hastalığının nedenleri soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Haşimato hastalığı nelere yol açar?

Tiroit hormon fazlalığı yani, hipertiroide yol açabilmek ile birlikte yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine de neden olur. Haşimato hastalığı, 1912 yılında Japon bilim adamı Akira haşimato tarafından tanımlandığı için, bu adı almıştır. Bu hastalık durumun da, vücut tiroit bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru vede anti-tiroglobulin antikoru üretmektedir. Bu antikorlar tiroit bezine bağlanarak, tiroit hücrelerini harap etmektedir. Tiroit bezine bir çok iltihap hücresi birikmektedir. İltihap sonucu tiroit hücreleri tahrip olur vede tiroit hormonu azalmaya başlamaktadır. Tiroit bezinin küçülmesi ile ortaya hormon yetmezliği çıkmaktadır. İlk dönem de hastada ufak guatr vede kanda anti-TPO antikor yüksekliği var iken, TSH, T3 vede T4 hormonları normal olmaktadır. Daha sonra zaman içinde hastalık ilerledikçe, önce başlangıç halinde tiroit yetmezliği sonra, tam tiroit yetmezliği gelişmektedir. Yazımızın devamına giderek haşimato hastalığı nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Haşimato Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Haşimato Hastalığı Nedenleri

Temel nedeni olarak, bağışıklık sisteminin yanlış algılama ile kendi dokularını yabancı olarak tanımlaması vede o dokulara karşı tiroit müdafaa yapmaya çalışması olarak rastlanmaktadır. Bu mekanizma ile tiroit dokusu tahrip olmaya başlamaktadır. Bu grup hastalıklara otoimmün hastalıklar ismi verilmektedir. Hedef alınan organ tiroit olduğundan en sık karşımıza çıkan haşimato tirodidir. Bu tahrip olma sırasında, ilk önce sağlıklı tiroit hücreleri parçalanır vede dolaşıma kimi zaman yavaş yavaş, kimi zaman daha hızlı biçimde tiroit hormonu boşalmaktadır. Başlangıç da tiroit hormon fazlalığı daha sonra tahrip olan dokuların giderek artmasyla tiroit hormon yetmezliği meydana gelmektedir.

Bu hastalık özellikle kadınlar da daha sık rastlanmaktadır. Östrojen vede genetik yatkınlık risk faktörleri arasında yer almaktadır. Genç, orta yaş grubun da daha sık rastlanmak ile birlikte, her yaşta meydana gelebilir. Tiroit hormon yetmezliği veya tiroit hormon fazlalığı bulgularının oluşma hızı ile de ortaya çıkma yaşı değişiklik göstermektedir. Çocuklarda da görülmesi mümkün olmaktadır. Erkekler de daha seyrek olmak ile birlikte, erkeklerdeki tiroit hormon yetmezliği nedenlerin ilk sıralarında yer almaktadır. Gebe ya da gebelik planlayan kadınlar, tekrarlayan düşük vede ölü doğum hikayesi olanlar, tip 1 diyabetli hastalar, otoimmüm hastalığı olanlar, down sendromu, turner sendromu vede ailede otoimmün tiroit hastalığı öyküsü olanlar, guatr vede anti-TPO pozitifliği olanlar, amiodaron, lityum, IF-a, sunitinib, sorafenib gibi ilaçları kullananlar, açıklanamayan hiperprolaktinemi, açıklanamayan hiperkolesterolemi, açıklanamayan kansızlık, kalp yetemezliği olan bireyler de haşimoto hastalığı araştırılmalıdır.

Haşimato Hastalığı Belirtileri

Kabızlık,
Seste değişiklik,
Kramplar,
Yorgunluk,
Kolay üşüme,
Cilt kuruluğu,
Sıklık ile kilo alma.

Haşimato Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroit hormon eksikliği vede fazlalığı ile ilgili klinik şikayetlerini bilmesi oldukça önemlidir. Klinik belirtiler aynı hasta da farklı zaman dilimlerin de yer alabilir. Bu durumda uzman hekime danışılmalıdır. Eğer tiroit hormon yetmezliği vede hekim tiroit hormonu başlamışsa, TSH hormonu normal sınırlar içine çekilinceye kadar 6/8 hafta aralar ile doz ayarlaması yapılmaktadır. Normal sınırlar içine girdikten sonra, doz ayarlama yapılmalıdır. 4/6 ay ara ile kontrollere devam edilmelidir.

Çünkü hastanın beslenmesi, kilo alımı vede hastalığın aktivitesi ile dozda devamlı değişiklik olması gerekebilmektedir. Özellik ile çocuk sahibi olma çağındaki hanımların, bu kontrole titizlik ile uyması vede bebek sahibi olmadan önce vede gebelikleri sırasında 4/6 haftada bir takiplerini yaptırmaları, bebek sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Haşimato hastaların da tiroit nodülü gelişme eğilimi oldukça fazladır. Bu hastalarda da tiroit nodül takibi 6 ayda bir uygulanmalıdır. Eğer bir değişim yok ise takip süresi bir yıla kadar çıkarılabilmektedir.

Haşimato hastalığının zararları oluşturduğu, klinik tabloya göre değişiklik göstermektedir. Hafif olgular da saç dökülmesi, üşüme, kilo kontrolünde güçlük gibi yakınmalar olabileceği gibi hastalık ilerledikçe vede tedavi edilmedikçe kan yağlarında yükselme, kan basınca yükselme ve kalp damar hastalıkları gibi daha sistemik şikayetler rastlanabilir. Çocuk sahibi olmada güçlük ve kansızlık gibi tablolar da eşlik edebilir.

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar, haşimato hastalığını gösteren klinik bulgu bulunmamaktadır. Hastalğın oluşturduğu tiroit hormon fazlalığı vede daha sıklık ile tiroit hormon yetmezliğine bağlı bulgular kişileri doktora götürmekte. Rastlanan belirti vede bulgular hastalığın kendine özgün değildir. Bu hastalığın belirtileri bir çok hastalıkta görüleceği için, haşimato hastalığını tespit etmekte oldukça zor olmaktadır. Eğer ki sizin de haşimato hastalığı nelere yol açar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Haşimato hastalığı nelere yol açar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da haşimato hastalığının nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Windows 10 Format Sonrası Neler Yapılmalı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed