Granülom Belirtileri Nelerdir?

Granülom Belirtileri Nelerdir? Granülom Nasıl Tedavi Edilir?, Granülom nedenleri hakkında merak edilen bazı bilgilere yazımızda hazırladık.

Granülom Belirtileri Nelerdir? Granülom Nasıl Tedavi Edilir?

Granülom Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Granülom Belirtileri Nelerdir

Çoğunluk ile akciğerlerde meydana gelen vücuttaki bakteri, enfeksiyon ve yabancı cisimlere karşı savaş açan yvarlak beyaz kan hücrelere granülom denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz granülom nedenleri nelerdir? ve granülom nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Granülom belirtileri nelerdir?

Böbrekler, karaciğerler ve ciltte de görülen granülom, bir tür iltihap tepkisi olarak da bilinmektedir. Bu hücreler vücuttaki iltihaplanma sürecini kontrol altına almayı amaçlamaktadır. Yalnız bazı durumlarda kronikleşerek hastalıklara neden olabilmektedir. Vücutta bulunduğu bölgeye göre semptomları da değişiklik göstermektedir. Genellikle ateş, öksürük ve nefes darlığı şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Kazeifikasyon granülom, içerisinde ölü hücreler bulunan peynir kıvamına benzer yapıya sahip olmaktadır. Tüberküloz ve diğer bazı bulaşıcı hastalıklar kazeifikasyon granülomlarına neden olabilmekedir. Kazeifikasyonsuz granülomlar da bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonuna ya da yabancı maddeye karşı verdiği tepkiye bağlı olarak meydana gelmektedir. Sarkoidoz crohn hastalığı vede yabancı cisim reaksiyonları gibi durumlarda kazeifikasyonsuz granülomlar görülmektedir. Yazımızın devamına giderek granülom belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Granülom Nasıl Tedavi Edilir?

Granülom Belirtileri

Akciğerde Görülen Granülom Belirtileri

Tüberküloz gibi hastalık olduğunda da, gece terlemesi, ateş ve kilo kaybı,
Yorgunluk ve halsizlik,
Hırıltılı nefes alma,
Göğüs ağrısı,
Nefes darlığı,
Öksürük.

Ciltte Görülen Granülom Belirtileri

Deri lezyonları,
Bazı durumlarda ağrı,
Kızarıklık ve kaşıntı,
Deri yüzeyinde hissedilen sert, küçük yumru.

Lenf Düğümlerinde Görülen Granülom Belirtileri

Ateş ve halsizlik hali,
Boyun, koltuk altı ya da kasık bölgesinde oluşan ve belirgin şişlikler,
Lenf dğümlerinde ağrı ve şişlik.

Beyinde Görülen Granülom Belirtileri

Epilepsi benzeri nöbetler,
Baş ağrısı,
Duygusal anlamda değişikler,
Kaslarda zayıflık.

Gözlerde Görülen Granülom Belirtileri

Gözde kuruluk,
Işığa karşı duyarlılık,
Görme sorunları,
Gözde kızarıklık ve ağrı.

Granülomlar küçük bir boyutta veya oluştuğu alanda sorunlara neden olmuyor ise, kişi belirtisiz granülom taşıyabilmektedir. Vücutta birden fazla alanı etkilediği durumda da ateş, yorgunluk, kaybı ve ağrı gibi belirtilere neden olabilmektedir. Granülom, bağışıklık sisteminde bulunan beyaz hücreler, vücutta tehlikeli bir durum görerek yok edemediğ idurumda ortaya çıkmaktadır. Bu tehlikeli durum genellikle enfeksiyon, bakteriler ve mantarlar olarak bilinmektedir. Granülom oluşumun çelitli nedenleri bulunmaktadır.

Granülom Oluşumunun Çeşitli Nedenleri

Otoimmün hastalıklar,
Enfeksiyonlar,
Yabancı cisinler,
İlaç reaksiyonları.

Nadir olarak görülse de ilaç reaksiyonları bireyde granülom oluşturabilmektedir. Bu da genellikle bağışıklık sisteminin tepkisi sonucunda meydana gelmektedir. İlaçlara bağlı olarak gelişen granülom durumu gibi organlarda sık olarak görülmektedir. Vücuda dışardan giren yabancı maddeler, bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanmaktadır. Bu yabancı maddeler karşısında vücut granülom oluşturabilmektedir. Bağışıklık sistemi vücutta kendi dokularına anormal bir biçimde cevap verdiği durumda gelişen otoimmün hastalıklar granülom oluşturabilmektedir. Sarkoidoz ve crohn hastalığı, iltihaplara neden olarak bağırsaklarda granülomlara neden olabilmektedir. Granülomların en yaygın görülen nedenleri arasında enfeksiyonlar bulunmaktadır. Parazitler, mantar ve enfeksiyonlar vücudun granülom oluşturmasına neden olarak tepki vermesine neden olmaktadır. Bu vücutta bağışıklık sisteminin kontrol altına alınmaya çalışıldığının göstergesi olmaktadır.

Granülomda Oluşumundaki Enfeksiyonlar

Parazit enfeksiyonları,
Mantar enfeksiyonları,
Brusella bakterisi,
Cüzzam,
Tüberküloz.

Granülom vücutta nerede oluştuğuna bağlı olarak fiziki muayene vede görüntüleme testleri o bölgeye göre yapılmaktadır. Bunun yanında granülom olup olmadığının en belirgin şekilde öğrenmek için hekim bireye biyopsi yapabilmektedir. Granülomların çoğu zararsız olarak kabul edilse de düzenli olarak takibinin yapılması önemlidir.

Granülom Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer granülomlarını tespit etmek için bronkoskopi,
Bağışıklık sistemini değerlendirmek için tam kan sayımı,
Granülomun kesin tanısı için kişiden doku örneği alınarak yapılan biyopsi,
Karaciğer ve dalak gibi organların görüntülenmesi için ultrason,
Beyin, karaciğer ya da diğer organlarda granülomların tespiti için manyetik rezonans görüntüleme,
Granülomların boyutu ve yerleşimi ile ilgili bilgi edinmek için bilgisayarlı tomografi,
Akciğer granülomları tespitinde kullanmak için röntgen.

Granülom Kanser Mi
Granülom Kanser Mi

Granülom tedavisi, oluşan bölgeye vede altta yatan nedene göre değişiklik gösterebilmektedir. Altta yatan neden belirlendikten sonra granüloma karşı tedavi planı oluşturulabilmektedir. Bazı durumlarda tedavi gerektirmeyen granülom bazı durumlarda da müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Tüberküloz kaynaklı granülomlara karşı uzun süreli antibiyotik tedavisi gerekebilmektedir. Tedavi süreci ortalama olarak 6 ila 9 ay arasında sürmektedir. Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan granülom durumunda antifungal ilaçlar ile tedavi sürecine girilmektedir.

Granülom, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi nedeni ile gelişir ise otoimmün hastalıklara bağlı olarak meydana geldiğinde bağışıklık baskılayıcı tedaviler uygulanmaktadır. Sarkoidoz durumunda da ciddi bir vaka olarak görülür ise bağışıklık baskılayıcı veya kortikosteroid ilaçlarından yararlanılmaktadır. Crohn hastalığında da benzer biçimde uygulanmaktadır. Granülomlar, vücuda giren yabancı maddeler nedeni ile meydana gelmiş ise genellik ile yabancı cismin vücuttan çıkarılmasını gerektirmektedir. Vücutta meydana gelen granülom ciddi komplikasyon riski yaratıyor ise cerrahi müdahale ile alınabilmektedir.

Granülom Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de granülom belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Granülom belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı granülom belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gummy Smile Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed