Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer? Gözde Sinek Uçuşması Nedenleri, Gözde sinek uçuşması tedavi edilir mi? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer? Gözde Sinek Uçuşması Nedenleri

Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer
Sayfa İçeriği: Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer

Gözde sinek uçuşması veya uçuşan cisimler görmek günümüz de oldukça herkesin yaşadığı sorunlar arasındadır. Göz temel de ön kamara denilen vede göz bebeği ile kornea arasındaki boşluk ile arka kamara denilen ve gözün 5/6’sını oluşturan bölümden meydana gelir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gözde sinek uçuşması tedavi edilir mi? ve gözde sinek uçuşması nedenleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Gözdeki siyah lekeler nasıl geçer?

Gözde sinek uçuşması, göz içi sıvısı olan vitreusun doğal yaşlanma süreci olduğundan geçmez ve artar. Yalnız noktalar veya uçuşan cisimler, uçuşan sinekler zaman içinde aşağı doğru çökerek daha nadir görülür olur. Gözün arka kamaranın içini dolduran, yumurta akı kıvamındaki sıvıya vitreus denmektedir. Genç yaşta tamamen şeffaf vede homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça koyu olur, iplik-iplik vede örümcek ağ biçiminde yapıya dönüşmektedir. Her bireyde bu dönüşüm gerçekleşir. Bu neden ile nerede ise tüm insanlar mavi gökyüzüne veya düz beyaz duvara baktığında bir kaç tane sinek benzeri nokta, iplik, tül veya örümcek ağı gibi yapılar görebilir. Bu yapılar vitreus sıvısının içinde yüzdüklerinden hareketli olur ve gözü oynattıkça sağa sola kıpırdar ya da aşağı doğru hareket eder. Bu durumda miyoplar da daha genç yaşta olmak üzere, orta yaştan itibaren tüm insanlar düz renkli bir bölgeye bakınca bir kaç hareketli siyah nokta görmek normaldir. Zamanla vitreus sıvısı iyice koyulaşır retinada ayrılır. Yazımızın devamına giderek gözdeki siyah lekeler ve gözde sinek uçuşması hakkında bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Gözde Sinek Uçuşması Neden Olur?

Gözde Sinek Uçuşması Nedenleri

Bu dönem de görme sinirinde ayrılan vitreusun arka yüzünde tam ya da yarım halka veya daha düzensiz gölge olarak görülen bir iz kalır. Bu ize ise weiss halkası denmektedir. Çok belirgin gölge olarak gözün içinde hareket eder. Bu durum normal kabul edilir. Fizyolojiktir vede her insan da veya gençte oluşması beklenir. Yalnız bazı bireyler de vitreus retinada ayrılırken, retinayı çekmeye başlar, bu durumda oluşan belirti ışık çakması olmaktadır. Göz açık veya kapalı iken yanınızda kaynak yapılıyormuş gibi kıvılcımlar veya çakan şimşekler görülür. Bu dönemde eğer göz içi kanama oluşur ise, kurum yağması gibi binlerce siyah nokta görülmektedir. Eğer ayrılmayı başaramayan vitreus retinada yırtık veya delik yapar ise, retinanın bütünlüğü bozulur, bir kaç gün içinde altındaki tabakadan ayrılan retina jelatin ambalajın yırtılması gibi yırtılarak ortaya toplanır, retina dekolması meydana gelir vede görme kaybedilir. Bu neden ile, ani ortaya çıkan siyah noktalar da, kurum yağmasında vede ışık çakmasında kısa sürede göz doktoruna başvurup, göz dibi muayenesi olmak lazım.

Gözde sinek uçuşması, bir hastalık olmadığı için tedavi uygulanmaz. Yalnız çok rahatsız olan hastalar da bazı lazer ile bu noktalar parçalanır. Koyuluklar azalsa da sayılar artar. Bu nedenle çoğu hasta, bu tedaviden mutlu kalmaz. Göz içi kanama gibi ciddi nedenlerle meydana gelen gözde sinek uşuşmalarında vitretomi ameliyatı ile vitreus sıvısı gözden alınarak, bu noktalar yok edilir. Yalnız bu ameliyat çok ciddi ameliyattır. Bazı riskler taşıdığından normal gözde sinek uçuşmalarında tavsiye edilmez. Sadece şeker hastalığı gibi vitreus kanamalarında uygulanır. Gözdeki sinek uçuşmaları veya uçuşan cisimler görmek, göz sıvısının koyulaşması sonucu yaş ile oluşan doğal süreç olduğundan, herhangi bitkisel çözümü bulunmamaktadır. Göz tansiyonu, yani glokom hastalığı çok sinsi olup, hiç belirti vermeden körlük ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle 45 yaş sonrası her insan yılda en az bir kere göz tansiyonu ölçtürüp, göz tomografisi ile görme siniri kontrolü yaptırmalıdır.

Gözde Şimşek Çakması Hangi Hastalığın Belirtisi

Gözde sinek uçuşması başlar ise, kısa sürede göz dibi muayenesi yapacak, bir göz hekimine gitmelisiniz. Doktorunuz eğer gözünüz uygunsa damla ile göz bebeğini büyüterek göz dibi muayenesi yapar. Yırtık varsa acilen lazerle dikilir. Yoksa da ışık çakması devam ediyorsa, kısa aralıklar ile bu muayene tekrarlanmalıdır. Fark edilmeyecek retina yırtığı hızla retina dekolmanı denilen durumla vede körlükle sonuçlanabilmektedir.

Gözde şimşek çakması, çok önemli belirti olup, retina yırtıklarının en önemli belirtisidir. Çok kısa sürede muayene olmak vede yırtık var ise genişlemeden lazer ile tedavisi, görmenin korunması için oldukça önem taşımaktadır. Gözde ışık çakar ise, kesinlikle beklemek doğru değildir. Hemen göz doktoruna müracaat edilmelidir. Gözde ışık çakması çok nadir durumlar hariç, beyin tümörü, göz tansiyonu veya katarakt belirtisi olmayıp, tamamen retina tabasında çekinti vede yırtılma olduğunun belirtisi olarak gözükür. Gözde ışık çakmasının bitkisel hiçbir tedavisi yoktur. Acilen göz muayenesi lazım. Gözde ışık çakması en önemli göz hastalığı belirtilerinden biridir.

Gözdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer, göz içi kanama gibi ciddi nedenler ile meydana gelen sinek uçuşmaların da vitrektomi ameliyatı ile vitreus sıvısı gözden alınarak bu noktalar yok edilerek tedavi işlemi uygulanmaktadır. Eğer ki sizin de gözdeki siyah lekeler nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gözdeki siyah lekeler nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gözde sinek uçuşması nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Süper Grip Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed