Geçirgen Bağırsak Sendromu Nasıl Olur? Geçirgen Bağırsak Sendromu, Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler…
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nasıl Olur? Geçirgen Bağırsak Sendromu
Bireyler de sindirim sistemi hastalıkları çok çeşitli yaşanabilir. İkinci beyin olarak bilinen bağırsaklar da gelişen problemler özellik ile gündelik hayatı da zorlaştırır. Bunlardan birisi de geçirgen bağırsak sendromudur. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? ve geçirgen bağırsak sendromu nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Geçirgen bağırsak sendromu nasıl olur?
Sızdıran vede sızıntılı bağırsak gibi adlar da verilen geçirgen bağırsak sendromu aslında bir hastalık değil, inflamasyon vede otoimmün sorunlar ile bağlantılı olabilen bir tür sindirim sistemi sorunu olmaktadır. Henüz nedenleri tam olarak bilinmemek ile birlikte, sendrom ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Toksinlerin vede inflamatuar ajanların bağırsak duvarından sızması olarak bilinmektedir. Sağlıklı bağırsakta tüketilen besinler sindirilir iken, bağırsaklar tarafından parçalanır vede küçülen bu sağlıklı parçalar bağırsak duvarından kana geçmektedir. Yani sıkı bağırsak yapısı sindirilen besinlerin vede bunlardaki vitamin ile minerallerin kana karışmasına izin verirken zararlı maddelerin geçişini engellemektedir. Bağırsakları çevreleyen bu duvarın sıklığı yani, geçirgenliği bozulduğunda da bakterilerin, toksinlerin vede sindirilmemiş gıda parçacıkları gibi yabancı maddelerin besinler ile birlikte kana karışması da söz konusudur. Bu durum da iltihaplanmaya neden olur vede bağışıklık sistemi bozulmaktadır. Yazımızın devamına giderek geçirgen bağırsak sendromu belirtileri ile ilgili bilgileri ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirtileri
– Eklem ağrısı,
– Besin alerjileri vede hassasiyetleri,
– Cilt sorunları,
– Kronik yorgunluk ya da fibromiyalji,
– Otoimmün hastalıklar,
– Hormonal dengesizlik,
– Sindirim sorunları.
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri bireyden bireye değişebilir. Yorgunluk, şişkinlik, karın vede baş ağrısı gibi semptomlar geçirgen bağırsağın en yaygın belirtileridir. Yalnız bu belirtiler ile ilgili daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. Geçirgen bağırsak sendromun da ayrıca düşük bağışıklık, sık soğuk algınlığı geçirme, kronik kas ağrısı, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar, tekrarlayan mesane enfeksiyonları, nefes darlığı, hafıza sorunları, çabuk sinirlenme, gerginlik, anksiyete, konsantrasyon bozukluğu, karbonhidrat vede şeker yeme isteği gibi şikayetler de rastlanabilir.
Bağırsaklar da milyonlarca mantar, bakteri vede virüsler uyum içinde yaşar ve bu yapıya mikrobiyom denmektedir. Mikrobiyomlar ile ilgili değişimler sızdıran bağırsak sendromunun bir nedeni olabileceği düşünülmüştür. Mikrobiyomların çoğu bağırsaklarda yaşanan bakterilerdir. Bağırsakları koruyan mikrobiyomların dengesizlikleri geçirgen bağırsak sendromu veya farklı sorunlar ile ilişkilendirilmektedir. Sağlıklı sindirim sistemlerin de bağırsakları kaplayan astar, bağırsak vede vücut arasında bir bariyer oluşturmaktadır. Geçirgen bağırsaklar iltihabi bağırsak hastalıkları, irritabl bağırsak sendromu, çölyak hastalığı gibi kronik sorunlarda vede SİBO gibi sorunalar da daha çok rastlanır.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedenleri
– Genetik miras,
– Aşırı alkol tüketimi,
– Antibiyotik, nonsteroid anti-inflamatuar gibi uzun süreli bazı ilaç kullanmaları,
– Rafine şekerli, yüksek doymuş yağ oranı yüksek besinlerin aşırı tüketimi,
– Polikistik over sendromu,
– HIV/AIDS,
– Kronik yorgunluk sendromu,
– Lupus,
– Tip 1 diyabet,
– Otizm,
– Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanması,
– Artrit,
– Fibromiyalji,
– Parkinson,
– Egzama,
– Astım.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavi Edilir Mi?
Geçirgen bağırsak sendromu tedavisin de, bu soruna neden olan hastalığın tedavisi ile mümkün olmaktadır. Geçirgen bağırsağın teşhisi için manitol vede laktuloz testi gibi bazı testler uygulanır. Yalnız bağırsak geçirgenliğini anlamak oldukça zordur. Sızıntılı bağırsağa neden olan rahatsızlıkların tedavisi ile bazen bağırsak zarı yenilenebilir. Yalnız bağırsak zarı yenilendiği bu geçirgen bağırsağa neden olan hastalığın da, tamamen tedavi edildiği anlamına gelmez. Kronik sorunlar diyet, ilaç tedavileri vede yaşam değişikleri ile kontrol altına alınabilmektedir. Geçirgen bağırsaktaki iltihaplanmayı, iyileştirecek ilaçlar tercih edilebilir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, ağrı kesiciler, antibiyotikler vede bağırsakların iyileşmesine etkili olabilecek çeşitli takviye ediciler önerilir.
Geçirgen bağırsak sendormunu kontrol altına alabilmek adına, özellikle diyet tavsiye edilir. Geçirgen bağırsağa nedne olan çölyak hastalığı veya gluten intoleransı da glutensiz diyet tavsiye edilir. Süt vede süt ürünleri, yumurta gibi besinler de geçirgen bağırsak sendromu tedavisi süresince uygulanan diyette kaçınılmaz gereken besinler olmaktadır. Düşük bir FODMAP diyeti uygulanan diyetler arasındadır. Böylelikle semptomların hafifletilmesi sağlanabilir. Alkol, doymuş yağ, şeker vede yüksek hayvansal protein barındıran diyetlerden mikrobiyomların kötü etkilediği vede kötü bakterilerin ürememsi adına tüketilmemesi tavsiye edilir. Bu nokta da lif zengini, kırmızı eti vede şekeri minimuna düşürmeyi hedefleyen Akdeniz diyeti uygulanabilir.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nasıl Önlenir?
Bağırsaklardaki yararlı bakteriler için, probiyotik tüketimi tavsiye edilmektedir. Geçirgen bağırsak sendormu tedavisin de uygulanan, eliminasyon diyetleri dikkatli uygulanması gereken diyettir. Bazı besinlerin tüketiminin bırakılmasını öneren bu diyet, yanlış tespit ile uygulanırsa besin yetersizlikleri görülebilir. Bu nedenle bu diyetler uygulanır iken farklı bir semptom görülür ise acil olarak uzman hekime başvurulmalıdır.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nasıl Olur, bağırsak sağlığını iyileştirmek için; işlenmiş gıdalardan uzak durun, stres seviyenizi düşürmeye çalışın ve alkol tüketmeyin. Düzenli egzersiz yapın ve diyetiniz de probiyotik ile prebiyotiklere çokça yer verin. Bol lifli besinler tüketmeye özen gösterin. Eğer ki sizin de geçirgen bağırsak sendromu nasıl olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Geçirgen bağırsak sendromu nasıl olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da geçirgen bağırsak sendromu belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Saçkıran Hastalığı Neden Olur?