Gaz Sancısı Nedenleri Nelerdir? Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Gaz sancısı tedavi edilir mi? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımız da derledik.
Gaz Sancısı Nedenleri Nelerdir? Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Besinlerin sindirimi sırasında, bağırsak vede midede hava oluşması ya da istemsiz olarak yutulan havayla meydana gelen sancıya gaz sancısı denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gaz sancısı tedavi edilir mi? ve gaz sancısı nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Gaz sancısı nedenleri nelerdir?
Aşırı derece hava yutulmasıyla veya besinlerin sindirimi sonucunda meydana gelen gazın artması, vücudun bu gazı atmasını olanaksız hale getirir vede gaz sancısı oluşmaktadır. Tüketilen yemeklerin içeriği, hızlı yemek yeme, hareketsiz yaşam sürmek, yemek yerken ağzın çok çık kalmasına gibi bir çok faktör gaz sancısına neden olur. Sağlıklı sindirimin sonucu olarak bir kişi, günde yaklaşık 20 defa gaz çıkarmaktadır. Her yaş grubundan insanın başına gelmektedir. Ama bebekler de daha sık gaz sancısı problemiyle karşılaşmaktadır. Çünkü 2 ila 3 haftalık olduktan sonra daha fazla süt tüketmeye başladığından bağırsaklarında meydana gelen gaz miktarı artar vede henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri bebeklerin gaz çıkarmaısnı da zorlaştırmaktadır. Beslenme alışkanlıklaırnın yanı sıra, günlük rutinler de gaz sancısına neden olur. Gaz sancısı beraberinde ishal, şişkinlik ya da kabızlık ile daha da şiddetlenebilir.
Bağırsaktaki yararlı bakterilerin solunum sırasında yutulan havayla beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilemsi sonucu, midede vede bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşmektedir. Meydana gelen gaz sağlıklı şekilde dışarı atılamadığında birikir vede gaz sancılarına neden olur. Sancının şiddeti biriken gaz miktarına göre farklılık gösterir. Gaz sancısı aslında ciddi, sağlık sorunu doğurabilir ama çoğu zaman görmezden gelinmektedir. Bağırsaklarda gaz birikmeye başladığında, gazı vücudumuzdan atmazsak içimizde hapsolan gaz bir süre sonra kasılmalara kramplara vede sancılara neden olur. Dolayısı ile biriken gazı vücuttan çıkarmak oldukça önemlidir. Gaz vede gaz ağrısında bir artış, gaz üretme olasılığı yüksek olan yiyecekleri yemekten kaynaklanabilmektedir. Yeme alışkanlıklarındaki basit değişikler de rahatsız edici gaz ataklarının azalmasına neden olur. İrritabl bağırsak sendromu ya da çölyak hastalığı gibi bazı sindirim sistemi sıkıntıları gaz miktarı vede gaz ağrısında artışa neden olur. Yazımızın devamına giderek gaz sancısı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Gaz Sancısı Nedenleri
– Regl öncesi dönemde gelen ataklar,
– Hızlı yemek yeme vede lokmaları çiğnemeden yutmak,
– Fazla baharatlı vede yağlı besinler tüketmek,
– Yaşanan bağırsak vede sindirim sıkıntıları,
– Süt vede süt ürünlerinin gereğinden fazla miktarda tüketilmesi,
– Uzun süre gaz çıkaramamak,
– Uzun süre sakız çiğneme vede hava yutmak,
– Aşırı alkol vede sigara tüketimi gibi sağlıksız alışkanlıklar,
– Herhangi bir besin maddesine vücudun gösterdiği hassasiyet,
– Son tüketim tarihi geçmiş besinleri tüketmek,
– Lifli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi,
– Ayak vede karın bölgesini üşütmek,
– Beslenirken veya nefes alışverişi yaparken istemsiz hava yutmak,
– Hareketsiz yaşama sürmek.
Halk arasında algı ile yalnızca beslenmeden kaynaklı olduğu düşünülse de, günlük hayatta gaz sancısına neden olan bir çok durum vardır. Bakteriyel sıkıntılar, vücutta değişen hormonal dengelerden ötürü sindirim sisteminin hızında meydana gelen değişim gaz sancısına neden olmaktadır. Yaşanılan gaz sancısı atakları, bazı durumlarda ülseratif kolit ya da crohn hastalığı gibi kronik bağırsak hastalıklaırnın belirtisi olabilir. İnce bağırsakta yer alan bakteri miktarındaki farklılık da gaz sancısını tetiklemektedir.
Gaz Sancısı Belirtileri
– Karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması,
– Karında meydana gelen şişkinlik vede basınç hissi,
– Karında meydana gelen ağrı vede kramplar,
– Gaz çıkarma,
– Geğirme.
Gaz Sancısı Nasıl Tedavi Edilir?
Gaz sancılarını geçirmek için, uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yollar vardır. Zencefil mide bulantısı, gaz sıkışması, hazımsızlık vede mide nezlesine iyi gelmektedir. Papatya çayı rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, yatıştırıcı özelliği ile gaz kramplarını engeller, iltihap giderici katkı sağlamaktadır. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır vede sancıdan kurtulmaya yardımcı olmaktadır. İçeriğinde yer alan mentol ile sindirim sistemini de rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde, vüvutta biriken gaz daha kolay atılabilmektedir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olur vede sindirimi rahatlatır.
Gaz Sancısı Nedenleri Nelerdir, gaz vede gaz sancılarınız çok şiddetli vede günlük hayatınızda iyi çalışabilme yeteneğinize müdahale eder ise, uzman hekime görünmenizde yarar var. Eğer ki sizin de gaz sancısı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gaz sancısı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gaz sancısı nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Jinekolojik Kanser Belirtileri Nelerdir?