Fizyoterapi Nedir? Rehabilitasyon Nedir? Fizik Tedavi Nasıl Yapılır? Fizyoterapi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder? İle ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda.
Fizyoterapi Nedir? Rehabilitasyon Nedir? Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?
Hareket vede işlevsel yetileri sınırlayan hastalıkları tedavi etmeye destek veren tıbbi uzmanlık dalına fizik tedavi ve rehabilitasyon denir. Yazımızın içeriğin de, siz değeri dostlarımız için fizyoterapi hangi hastalıkları tedavi eder? ve fizik tedavi nasıl yapılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Fizyoterapi nedir?
Fizik tedavi vede rehabilitasyon olayın da iyileşme sürecinin daha rahat vede hızlı geçmesini sağlamak için hazırlanan rehabilitasyon programları, hasta kişilerin aktif katılımını gerektirmektedir. Fizik tedavi vede fizyoterapi de aynı anlamı taşımaktadır. Fizyoterapistler, yaralanma, hastalık ve sakatlık gibi ciddi problemlerin teşhis vede tedavisin de etkili teknikler kullanan uzmanlarıdır. Fizik tedavi yöntemleri başta beyin hasarı vede felç olmak üzere, kronik ağrı ve spor yaralanmaları, multipl skleroz gibi pek çok sorunun tedavisin de tercih edilmektedir. Yazımızın devamına giderek fizyoterapi nedir? ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Fizik Tedavide Hangi Yöntemler Kullanılır?
Fizyoterapi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?
– Gelişim yetersizlikler,
– Büyük ameliyatlar,
– Kanser tedaviler gibi tıbbı tedavilerin yan etkileri,
– Bazı doğum kusurları vede genetik hastalıklar,
– Ağır enfeksiyonlar,
– Kalp vede dolaşım sorunları. Kalp krizi,
– Akciğerler vede solunum hastalıkları. Kronik KOAH, Astım, Kristik fibroz,
– Kemikler, eklemler vede yumuşak doku problemleri. Yaralanma, kronik ağrı vede travma.
– Beyin ya da sinir sitemi hastalıkları. MS, Felç, Parkinson hastalığından kaynaklanan hareket sorunları ve tramvatik beyin hasarı,
Rehabilitasyon vede fizik tedavi terimleri bazı durumlar da birbirinin yerini tutabilir. Yalnız anlamları farklı iki terimdir. Rehabilitasyon, bir şeyi orjinal haline getirme, yeniden forma sokma sürecine denir. Her türlü kapsamlı tedavi programına dahil edilebilmektedir. Fizik terapi de, rehabilitasyonun, bedensel güç vede harekete odaklanan bir türü olmaktadır. Her iki yöntem de, iyileşme sürecini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
İnsanların hastalık vede yaralanma sornsı güçlerini geri kazanmalarına, sakatlık yaşayan insanların bedensel işlevlerini vede hareketlerini iyileştirmeye, genel sağlık düzeylerini yükseltmeye vede korumaya yardım eden uzmanlığa fizyoterapi denir. fizyoterapi işlevlerinin başlıcaları;
– Yaralanmaları önleyebilir,
– Ağrıyı azaltabilir,
– Daha kolay nefes almayı sağlar,
– Hareketliliği artırarak aktif kalmayı sağlar,
– Hareket serbesti vede yeteneğini artırır,
– Daha güçlü vede daha esnek hale gelmeye yardımcı olur.
Hastalık vede yaralanma nedeni ile, bir tedavinin yan etkisi olarak kaydedilen fiziksel, zihinsel ya da bilişsel yeteneklerin geri kazanılmasına ya da geliştirilmesine yardımcı tedavi yöntemine rehabilitasyon denir. Yaralanma ya da hastalıktan iyileşme sürecinin yanı sıra Ms, Parkinson gibi uzun vadeli sağlık koşulların tekniği içinde tercih edilir. Rehabilitasyon işlevlerinin başlıcaları;
– Hasta vede aileyi eğiterek yaşam tarzı değişikliklerine uyumlarına yardımcı olur,
– Yapay uzuvlara uyum sağlama da destek olur vede hastanın çevresini ona uygun şekilde değiştirir,
– Engelliliğin tedavisi ya da işlevini geliştirir,
– Temel hastalığın tedavisi vede komplikasyonlarının önlenmesi,
Fizyoterapi Hangi Hastalıkları Tedavi Etmektedir?
– Nörolojik sorunlar,
– Ortopedik sorunlar,
– Diyabet vede vasküler durumlar,
– Kalp vede akciğer hastalıkları,
– Denge sorunları,
– Yaşlılıkla ilgili sorunlar.
Fizyoterapi tedavi teknikleri ağrıları hafifletir ya da ağrıyı tamamen ortadan yok eder. Kas vede eklemin işlevini geri kazanmasına destek verir. Fizyoterapi ile ağrıyı yok etmek ya da yaranın iyileşmesini sağlamak, cerrahi müdahaleyi gereksiz hale getirebilmektedir. Vücudun zayıflayan bölümlerinin kuvvetlendirilmesine, yürüyüş vede dengenin geliştirilmesine destek veren fizyoterapi, felç geçiren hastaların hareket etme becerilerini geliştirerek, ev vede çevresin de daha bağımsız olmalarını sağlamaktadır. Banyo, tuvalet, giyinme gibi günlük yaşam etkinlikleri için bakım ihtiyaçlarını da azaltabilmektedir. KOAH vede astım gibi akciğer sorunların da fizyoterapi güçlendirme, kondisyon vede solunum egzersizleri ile hastaların yaşam kalitesi arttırılmaktadır. Fizyoterapi, akciğerlerinde ki sıvıyı temizlemeye de destek verir. Bağırsak inkotinansı, meme kanseri, kabızlık fibromiyalji, erkek pelvik sağlığı, lenfödem, pelvik ağrı vede idrar kaçırma probleri için özel tedaviler de sağlamaktadır. Kadınların hamilelik vede doğum sonrası bakımı gibi özel koşullarını yönetmeye destek vermektedir.
Fizik tedavi, ilk terapi seansın da, fizyoterapist ile ihtiyaçlar incelenir vede değerlendirmeye alınır. Ağrı ya da diğer semptomlar, günlük işler yapabilme ya da taşıma beceriniz, ne kadar iyi uyuduğunuz vede tıbbi geçmişiniz hakkında sorular sorulmaktadır. Fizyoterapi ölçüm testlerin de ise, duruş vede denge test edilir. Aktif halde iken kalp atışı ya da ritminiz bakılır, yürüme vede merdiven çıkma yeteneğiniz test edilir. Hareket etme, erişme, bükülme ya da kavrama beceriniz test edilir.
Fizyoterapi Nedir, fizyoterapist ile birlik de oluşturacağınız kişisel tedavi planınız da, size yardımcı olabilecek egzersizler vede diğer tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Gerektiğin de hareket etmenizi destekleyecek yardımcı cihazlar da, uzman tarafından reçete edilebilmektedir. Eğer ki sizin de fizyoterapi nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fizyoterapi nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da fizyoterapi ve rehabilitasyon nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akromegali Hastalığı Neden Olur?