Fil Hastalığı Neden Olur? Fil Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Fil hastalığı nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiklerinizi, yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Fil Hastalığı Neden Olur? Fil Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Fil hastalığı, kol vede bacakların şişmesi ile kendini belli etmektedir. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerin de meydana gelen tıkanmalara bağlı olarak meydana gelir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için fil hastalığı nedir? ve fil hastalığı belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Fil hastalığı neden olur?
Lenf bezlerin de meydana gelen tıkanmalara bağlı oluşan fil hastalığı, hücreler arası boşlukları dolduran sıvının miktar olarak denge de kalabilmesi için, sürekli olarak süzülmesi vede kan dolaşımına karışması lazım. Lenf sıvısı olarak isimlendirilen bu sıvı lenf sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Lenf bezleri kanalları ya da düğümlerin de meydana gelen hasarlara vede doğumsal anomalilere bağlı olarak, hücreler arası sıvı miktarının dengesinde bozulmalar oluşur. Lenf bezlerinde meydana gelen tıkanıklıklar lenf sıvısının boşaltılmasını olumsuz etkileyerek kol vede bacaklar da sıvı birikimine, dolayısıyla da şişliklere neden olmaktadır. Bu durum da fil hastalığı olarak isimlendirilir. Lenfatik sistemin düzgün çalışmaması sonucun da meydana gelen lenfödem kronik uzun süreli durumdur. Belirtilerin ortaya çıkışından sonra, kısa bir süre içerisinde teşhis edilerek tedaviye başlanmaması durumunda hastalık kötüleşir. Yazımızın devamına giderek fil hastalığı belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Fil Hastalığı Nedir?
Fil Hastalığı Belirtileri
– Deriden sıvı sızması,
– Siğil benzeri oluşumlar,
– Ciltte kıvrımların oluşumu,
– Tekrar eden enfeksiyonlar,
– Derinin sertleşerek kalınlaşması,
– Hareket kabiliyetinin kısıtlanması,
– Vücutta ağırlık vede sıklık hissi,
– Ağrı vede rahatsızlık hissi,
– Parmaklar vede parmak araları da dahil olmak üzere kol ve bacakların bir kısmının ya da tamamının şişmesi.
Fil hastalığının en belirgin semptomu olan şişlik, vücudun bir çok kısmında meydana gelse de, genellikle kol vede bacakları etkilemektedir. Bu nedenle her zaman kullanılan giysiler, ayakkabılar, yüzük vede kol saatlerinin dar gelmesi lenfödem hastalarında en yaygın rastlanan sorundur. Ortaya çıkan şişlikler hastalığın başlangıç aşamalarından geçici olabilir, gün içerisinde etkisi artıp azalabilir. Yalnız tedavinin geciktirilmesi durumunda belirtiler de ağırlaşarak meydana gelen şişlikler daha kalıcı vede rahatsız edici hale gelebilmektedir. Fil hastalığına bağlı olarak meydana gelen şişlikler, kişiyi çok fazla etkilemeyen değişikliklerden uzuvların hareket kabiliyetinin tamamını kısıtlayabilecek ciddi boyutlara kadar ulaşabilmektedir. Belirtilerin şiddeti hastadan hastaya da değişiklik göstermektedir.
Fil hastalığı iki çeşittir. Primer lenfödem ve Sekonder lenfödem olmaktadır. Primer lenfödem; Vücutta yer alan lenf damarlarının yapısal anlamdaki bozukluklarına bağlı olarak gelişen, nadir rastlanan vede kalıtsal durumdur. Milroy hastalığı, meige hastalığı vede 35 yaşından sonra meydana gelen fil hastalığı bu gruba girmektedir. Sekonder lenfödem; Lenf bezlerinin ya da damarlarının yapısında bozulmalara yol açan bu tavma, operasyon ya da hastalığa bağlı olarak gelişen fil hastalığı türüdür. Bu hastalar da lenf sistemine ilişkin bozukluklar doğuştan olmayıp, sonradan gelişmiştir.
Fil hastalığı temel de lenf sıvısının kan dolaşımına girmek yerine çeşitli nedenler ile deri altına yayılması sonucun da meydana gelir. En yaygın oluşum nedeni ise lenf bezlerinin kanser tedavisinin bir parçası olarak çıkarılmış olmasıdır. Kanser hastaların da kötü huylu hücrelerin oluşturduğu tümörlerin lenfatik damarları tıkaması sonucunda lenf sıvısının akışının engellenmesiyle de, fil hastalığı tablosu meydana gelir.
Fil Hastalığı Oluşumundaki Faktörler
– Travmalar,
– Mantar hastalıkları,
– Kanser sonrasında görülen ışın tedavileri,
– Enfeksiyonlar,
– Bazı ameliyatlar sonucunda lenf yollarının hasara uğraması,
– Lenf sisteminin yapısına ilişkin kalıtsal hastalık vede anomaliler,
– Sivrisinekler aracılığı ile bulaşan parazitler.
Fil Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Fil hastalığının henüz günümüz de belirlenmiş net bir tedavisi yoktur. Yalnız hücreler arasında sıvı birikimini en aza indirmek, lenfatik sistem içerisindeki sıvının akışını kolaylaştırmak vede teşvik etmek gibi amaçlar ile tedavi uygulayarak hastalığın yol açabileceği ciddi sorunları önlemek mümkündür. Bu amaç ile uygulanan tedavi, dekonjestik lenfatik tedavi olarak isimlendirilir. Fil hastalığı tedavisi olarak belirtilen bu uygulama fil hastalığının ortadan kaldırılmasına yönelik bir uygulama olmayıp fil hastalığının yol açtığı komplikasyonların kontrol altına alınabilmesini sağlamaktadır. Sıkıştırma giysileri yardımı ile sıvının hastalıktan etkilenmiş olan uzuvdan uzaklaştırılması vede şişliğin azaltılması sağlanmaktadır.
Fil hastalığı tedavisi sürecinde, bir cildiye uzmanından da yardım alınarak gerekli cilt bakımı vede temizliği yapılmalıdır. Bu durumda fil hastalığının şiddetini artırabilecek enfeksiyonların söz konusu olduğu bireylerde bunlar ortadan kaldırılır, diğer bireylerde de enfeksiyonlara karşı koruyucu tedavi uygulanır. Düzenli egzersiz ile etkilenen uzuvlardaki kasların sürekli çalıştırılması ile lenf drenajı daha iyi biçimde gerçekleştirilir. Hastanın yaşına uygun egzersiz planı belirlenerek, buna uyum sağlaması tavsiye edilir. Manuel lenfatik drenaj olarak da isimlendirilen özel masaj yöntemleri yardımı ile lenfatik sistemdeki sıvı akımı uyarılarak şişliğin giderilmesi sağlanır.
Tüm bu yöntemler, hastanın günlük hayatını kolaylaştıracak vede daha konforlu yaşam sürmesini sağlayacak. Hastalığın yol açtığı estetik olmayan görüntü, bir çok hasta da psikolojik sorunları da beraberin de getirdiğinden doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlar da hastalar psikiyatrist vede psikologlara yönlendirilmelidir.
Fil Hastalığı Neden Olur, siz de eğer ki fil hastalığının belirtilerine benzer semptomlar yaşıyorsanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı gerekli muayeneden geçmelisiniz. Hastalığın teşhis edilmesi durumunda, doktorunuzun önereceği tedavi sürecindeki gereklilikleri yerine getirerek daha ciddi problemler oluşmadan hastalığın çabuk iyileşmesine katkı sağlamış olursunuz. Eğer ki sizin de fil hastalığı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fil hastalığı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da fil hastalığı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir?