Fenilalanin Faydaları Nelerdir?

Fenilalanin Faydaları Nelerdir? Fenilalanin Türleri Nelerdir?, Fenilalanin nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Fenilalanin Faydaları Nelerdir? Fenilalanin Türleri Nelerdir?

Fenilalanin Faydaları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Fenilalanin Faydaları Nelerdir

Vücut tarafından üretilemeyen, nörotransmitterları, protein, hormonları vede molekülleri yapmak adına vücudun ihtiyaç duyduğu vede takviye olarak alınabilen temal bir amino asite fenilalnin denmektedir. Beynin daha işlevsel bir biçimde çalışması için, önemli rol oynayan fenilalanin dopamin vede norepinefrin üretimine katkı sağlamaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için fenilalanin nedir? ve fenilalanin türleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Fenilalanin faydaları nelerdir?

L-fenilalanin, D-fenilalanim vede ikisini birlikte barındıran DL-fenilalanin olmak üzere 3 farklı türü bulunan fenilalnin, besinlerde doğal olarak bulunmasının yanı sıra takviye olarak da alınabilmektedir. Vücudun protein üretebilmesi için, fenilalanin vede diğer aminoasitlere ihtiyaç duyulmaktadır. Aminoasitler beyin, kaslar, kan, iç organlar başta olmak üzere vücudun hemen her yerinde bulunmaktadır. En önemli doğal fenilalanin kaynakları yüksek proteinli besinlerde bulunmaktadır. Bunların başında tavuk, et, balık vede süt ürünleri gelmektedir. Bunalr doğal fenilalanin kaynaklarıdır. Doğal kaynakların dışında takviye açısından da fenilalanin alınması mümkün olmaktadır. Yalnız vücuttaki yüksek fenilalanine bağlı ortaya çıkan fenilketonüri hastaları bu takviyeelri almamalıdır.

Temel aminoasitlerinden biri olarak kabul edilen fenilalanin, kendi içinde 3 farklı türde gruplanmaktadır. Bunlar L-fenilalanin, D-fenilalanin vede DL-fenilalanindir. Özellikel L-fenilalanin esansiyel bir aminoasittir. Fenilalanin, vücut için temal protein yapı taşlarından olan aminoasitlerden biridir. Sinir sisteminin daha işlevsel bir biçimde çalışması için önemli nörotransmitterlerden olan norepinefrin vede dopamin üretiminde önemli faydaya sahiptir. Bunların yanı sıra, fenilalanin depresyon, kronik ağrı, dikkat eksikliği vede vitiligo tedavisi için de potansiyel olarak tercih edilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek fenilalanin faydaları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Fenilalanin Zararları Nelerdir?

Fenilalanin Faydaları

Cilt pigmentasyonunu iyileştirerek, vitiligo için alternatif çözüm oluşturabilmektedir.
Dikkat eksikliği vede hiperaktivite için destek olabilmektedir.
Dopamin üretimine destek olarak depresyonu hafifletebilmektedir.
Kronik ağrılar için kullanılabilmektedir.
Hafıza vede uyanıklık için faydalı olduğu değerlendirilmektedir.
Beyin vede sinir hücreleri arasındaki bağlantıya yardım edebilmektedir.

Genellik ile protein içeren bir çok besinler yer alan fenilalanin, ayrıca bazı yapay tatlandırıcıalrda da bulunmaktadır. Doğal besin kaynaklarının dışında fenilalanin içeren takviyeler de söz konusudur. Fenilalanin genel olarak protein içeriği, yüksek besinlerin içinde bulunmaktadır. Bunlar tavuk, et, balık ve süt ürünleri olarak ifade edilebilmektedir. Diğer yandan soya ürünleri vede tatlandırıcı içeren aspartamlar da fenilalanin kaynaklarıdır.

Fenilalaninin Potansiyel Riskleri

Uyku sorunalrı,
Kaygı vede hipomani,
Baş dönmesi ve baş ağrısı,
Kabızlık,
Mide bulantısı,
Ağızda karıncalanma hissi,
Nefes alma güçlüğü,
Yüzde ya da ellerde şişlik,
Vücutta kaşıntı.

Fenilalanin Psikolojiyi Etkiler Mi
Fenilalanin Psikolojiyi Etkiler Mi

Fenilalanin içeren besinlerin aşırı tüketilmesi ya da fenilalanin takviyelerini yüksek doz alındığı durumlarda bazı yan etkiler vede reaksiyonlar meydana gelebilmektedir. Fenilalanin risk vede yan etkilerin yaşandığı durumlarda fenilalanin diyetine geçilebilir ya da kullanılıyor ise fenilalanin takviyesine ara verilmelidir. Özellikle kronik hastalığı olan bireyler hekime danışmadan hareket etmemelidir. Fenilalanin yüksekliği vücuttaki fenilalanin seviyesinin yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu yükseklik sonucunda da feniketonün hastalığı ortaya çıkmaktadır. Kalıtsal bir hastalık olan fenilketonüri tedavi edilmediği senaryoda vücutta zararlı seviyelere çıkabilir vede zihinsel engellik başta olmak üzere bir çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Fenilalanin protein içerikli bir aminoasittir. Bu sebep ile protein içeriği yüksek besinlerde fenilalanin yer almaktadır. Bunlar da tavuk, et, balık ve süt ürünlerdir. Fenilalanin takviyeleri özellikle antidepresan ilaçlarla birlikte kullanılır ise, hipomaniyi tetikleyebilir vede ayrıca kaygıyı da etkileyebilmektedir. Fenilalanin, proteinleri, nörotransmitterleri vede hormonlar gibi diğer hayati moleküllerin üretimine destek olan bir aminoasit türüdür.

Fenilalanin Faydaları Nelerdir, eğer ki sizin de fenilalanin faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fenilalanin faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı fenilalanin faydaları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sanfilippo Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed