Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir? Femur Kırığı Türleri Nelerdir?, Femur kırığı kaç günde iyileşir? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgileri hazırladık.

Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir? Femur Kırığı Türleri Nelerdir?

Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir

Arka ya da alt ekstremitenin kalçadan dize kadar uzanan, uyluk kemiği de denilen proksimal kemiğin kırılmasına femur kırığı denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz femur kırığı kaç günde iyileşir? ve femur kırığı türleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Femur kuruğı belirtileri nelerdir?

Femur kemiğinde kırılma, hareket kabiliyetini düşüren ciddi bir sorundur. Kalça ekleminden diz eklemine kadar olan kısımda bulunan uyluk kemiğinin çevresinde yoğun kas dokusunun bulunması hareket etmede oldukça önemlidir. Yüksek darbeli bir müdahale sonucu oluşan hasarların kalça bölgesine yakın olması kalça kopmalarına da neden olabilmektedir. Uyluk kemikleri yapısal olarak çok güçlü olduğu için, kırılma gerçekleşmesi için şiddetli darbe alınması gerekmektedir. Bu neden ile yüksekten düşme, ciddi yaralanmalar, trafik kazaları gibi travmalar ile meydana gelen rahatsızlığın iyileşme süreci de uzundur.

25 ila 65 yaş arasında daha yoğun görülen rahatsızlıkta kemikteki deformasyonun bpyutuna göre ameliyat gerekebilmektedir. Kemik kırılma anında şiddetli ağrı, ayağın üstüne basamama, şişlikler gözlemlenebilir, ileri vakalarda yaralanmaya bağlı olarak ciddi kan kaybı da gerçekleşebilmektedir. Uyluk kemiği vücutta geniş vede uzun bir alanda yerleşmektedir. Bu neden ile, hasarın bulunduğu bölgeye göre türleri değişkenlik gösterebilmektedir. Deformasyonun bulunduğu bölge çoğunluk ile parçalı olarak gözlemlenebilmektedir. Bu doğrultuda femur boyun vede şaft kırığı olarak 2 farklı türü vardır. Yazımızın devamına giderek femur kırığı belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Femur Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Femur Kırığı Belirtileri

Deformasyonun olduğu kısımda, hematom olarak bilinen kan toplanması.
Bacak bölümünde karıncalanma vede uyuşma hali.
Uyluk kemiğinin duruş pozisyonunda deformasyona bağlı farklılıklar.
Uyluk bölgesinde kas spazmı.
Kalça kısmında şişliklerin olması.
Femur kırığı sonrası yürüme bozukluğu görülmesi.
Femur kırığı sonrası topallama durumları.
Bacağın üst bölümünde ağır semptomları.
Kemik deriden dışarıya çıkmış ise, ağır kanamalı bir yara oluşumu öne çıkan semptomlar arasında yer alır.

Femur Kırıklığı Türleri

Femur Şaftı Kırığı,
Femur Boyun Kırığı.

Femur şaftı kırığı, uyluk kemiğinin orta bölümünde bulunan şaft bölgesinden kırılmalar meydana gelebilmektedir. Trafik kazası gibi travmatik nedenler ile oluşabilen, şaft zedelenmesi vede parçalanması ameliyat ile düzeltilebilmektedir. Ameliyat sonrası bölgede çivi vede plak uygulanarak çözüm bulunabilmektedir. Femur boyu kırığı uyluk kemiğinin tepesinde yer alan fermuar başının kalça kemiği ile bağlantı kurduğu noktada meydana gelen kırılmaları ifade etmektedir. Bu sorun kadınlarda genel olarak 4 ila 5 kat daha fazla yaşanabilmektedir. Genç kişilerde şiddetli bir travma ile gözlemlenebilir iken, yaşlı kişilerde kemik erimesi nedeni ile meydana gelebilmektedir. Rahatsızlığın bu türünde cerrahi operasyon kaçınılmazdır. Ameliyat sonrasında genç kişilere kemiklerin çevresine vida-plak takılır iken, yaşlı kişilerde kalça protezi tercih edilmektedir.

Femur Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar
Femur Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar

Femur kırığı, komplikasyon riski yüksek olan ameliyat sonrasında bireyin normal hayatına dönmesi 3 ila 6 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. İyileşme süresi kemik deformasyonun çok parçalı veya açık kırıklı olması ile daha da uzayabilmektedir. Genel olarak beslenmesine de dikkat edilmesi önerilen hastanın kemik sağlığını destekleyen D, C vitamini, koılajen, omega 3, kalsiyum, magnezyum içerikli ürünleri öğünlerine ilave etmesi önemlidir. Menüde kemik suyu vede paça çorbası en iyi alternatifler arasında bulunmaktadır.

Femur Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Femur kırığı, ortopedi uzmanı kontrolünde hasta kişiye uzun süre dinlenme verilerek takip edilebilmektedir. Yalnız, hasarın büyüklğüne, yaşa ve diğer koşullara bağlı olarak cerrahi operasyon gerekebilmektedir. Çocukluk döneminde yaşanan travmalar sonucunda alçı uygulaması alternatifler arasında bulunmaktadır. Özellik ile, yetişkinlerde rahatsızlığa kesin tanı konulmuş ise, ameliyat gerçek tedavi sürecini kapsamaktadır. Ameliyat türü kemiğin deformasyonun şekline, yapısına ve hasta kişinin durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda, kullanılan yöntemler arasında vide plak işlemi, intramedüler çivi uygulaması, açık kırıkların dış bölgesinden sabitleyici uygulaması, baş bölgesinde deformasyonlarda da protez veya artroplasti müdahalesi yapılabilmektedir.

Femur kırığının kaynaması, kişiden kişiye farklılık gösteren deformasyon 3 ile 6 ay arasında iyileşme süreci bulunmaktadır. Femur kırığı ameliyatı herhangi bir komplikasyon gelişmez ise 2 ila 3 saatlik bir sürede tamamlanabilmektedir. Femur kırığı kaynama sorunlarından veya ameliyat komplikasyonlarından kaynaklı yürümede bozukluk gözlemlenebilmektedir. Hekim muayenesi sonrası işlemin yapıldığı bölge kontrol edilir ve fizik tedavi hareketleriyle desteklenebilmektedir. Özellikle kemiğin deforme olduğu yerde kısalık ve baş kısmının kaynama problemlerine bağlı topallama önemli semptomlar arasında yer almaktadır.

Femur Kırığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de femur kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Femur kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı femur kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Demiyelinizan Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed