Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir?

Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir? Fallot Tetralojisi Geçer Mi? Fallot tetralojisi nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir? Fallot Tetralojisi Geçer Mi?

Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir

En sık rastlanan siyanotik doğumsal kalp hastalığına fallot tetralojisi denmektedir. Diğer adı ile mavi bebek hastalığıdır. Fallot tetralojisi kompleks doğumsal kalp hastalığı olarak bilinmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için fallot tetralojisi nasıl tedavi edilir? vede fallot tetralojisi geçer mi? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Fallot tetralojisi nedenleri nelerdir?

Kalp gelişimi, anne karnın da ilk 6 ila 10 hafta arasında olmaktadır. Bir kadın hamile olduğunu öğrendiği zaman, bebeğinin kalbi hemen hemen oluşmuş olmaktadır. Gebeliğin ilk 10 haftasında maruz kalınan herhangi bir olumsuz etken doğumsal kalp hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlar. Genetik olarak yatkın bir bebekte, bu dönem de enfeksiyon, radyasyon, elektromanyetik alan, ilaç veya başka zararlı maddeye maruz kalmak, annein yeterince beslenememesi fallot tetralojisi gibi doğumsal kalp hastalıklarını oluşturabilecek risk faktörleri arasındadır. Yalnız bu konuda henüz kanıta dayalı olarak tam bir bilgi yoktur. Hastalığın geçişi multifaktöriyel, yani bir çok faktörün bir araya gelmesi ile olur. Bu hastalıkta kalp de 4 bulgu bir arada bulunur. Bunlar; Ventriküler septal defekt denilen kalp karıncıkları arasında bir delik, ata binen aorta, sağ karıncık çıkış yolu darlığı vede sağ karıncık kas kalınlaşması olarak ifade edilir. Yazımızın devamına giderek fallo tetralojisi belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Fallot Tetralojisi Geçer Mi?

Fallot Tetralojisi Belirtileri

%15 ila %20 fallot tetralojili yenidoğan bebekte, akciğer atardamarının çıktığı kalp kapağı kapalı olabilmektedir. Bu bebekler de doğum sonrası artan morarma, metabolik asidoz mutlaka kalp kateterizasyonu ya da açık kalp cerrahisi ile müdahale gerektirmektedir. Özellik ile yaşı biraz daha büyük çocuklar da çabuk yorulma, dinlenme isteğinin yaşanması vede çömelme isteği gibi belirtiler olabilmektedir. El vede ayak parmaklarının çomak parmak olarak adlandırılan tırnak yatağının saat camı gibi mor vede kabarık olması bebek büyür iken ortaya çıkabilir. Bazı durumlar da ağlama, dışkılama sonrasında bebek mosmor vede kaskatı kesilmektedir. Bu duruma hipoksik hecme denmektedir. Bu durum acil olarak değerlendirilmelidir. Eğer kansızlık var ise demir başlanmalı vede bazı ilaçlar ile hipoksik hecmenin tekrarı önlenmelidir. Bebek büyür iken, yavaş yavaş morarma başlamaktadır. Süt çocukluğu olarak tabir edilen dönem de artan morarma, çocuk 1 yaşına geldiğinde daha da belirgin olur. Genellik ile doğumdan sonra, çok önemli sorun gözükmemektedir. Yalnız çocuk doktoru tarafından yapılan muayene de doyulan üfürüm bu hastalığın ilk belirtisi olmaktadır.

Fallot Tetralojisi Bulgusu Nelerdir?

Ata binen aorta,
Sağ karıncık hipertrofisi,
Sağ karıncık çıkış yolu darlığı,
Ventiküler septal defekt.

Ventiküler sptal defekt bulgusu, karıncalar arasında genişçe bi delik bulunmaktadır. Sağ karıncık çıkış yolu darlığı bulgusunda, pulmoner kapaktaki daralma akciğerlere giden kan akımını azaltmaktadır. Sağ karıncık hipertrofisi bulgusun da, sağ karıncık önündeki darlığı yenmek adına, fazla kasıldığından aşırı kaslanmaktadır. Ata binen aorta bulgusu ise, normal şartlar da aort damarı sol karıncıktan çıkmaktadır. Fallot tetralojisinde ise, aort hafif biçimde sağa kaymış vede direkt olarak karıncıklar arasındaki deliğin üzerine doğru uzanmış olur. Bu görünümden dolayı ata binen aorta olarak adlandırılır.

Fallot Tetralojisi Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalıkta teşhis, çocuk kardiyoloğunun muayenesi önem taşımaktadır. Üfürüm, çomak parmak, morarma, nefes sorunları olan çocuklar da uygulanacak ekokardiyografi ile fallot teralojisi tanısı kolaylık ile konulabilir. Fallot tetralojisi bulunan çocuklar da bazı belirtiler bazen ilk bir yaşta hiç görülmez. Hatta pembe fallot olarak isimlendirilen çocuklar da morarma da olmaz. Pembe fallot tetralojisin de kalpte delik vardır. Yalnız sağ karıncık çıkım yolunda, yani kalp içinde kanın akciğere giden yolunda darlık yoktur. Hem pembe, hem de mavi fallot tetralojisinin açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmesi lazım.

Bu hastalığın tedavisin de anatomik bozukluğunun cerrahi yöntemler ile düzeltilmesi lazım. Fallot tetralojisi tedavisi ilaç veya girişimsle kalp kateterizasyonu yöntemleri ile yapılamaz. Mutlaka açık kalp ameliyatı ile tedavi edilir. Göğüs kemiği kesilerek, kalp durdurulur vede delik kapatılır iken, sağ karıncık çıkış yolu darlığı giderilmektedir. Bazen yapay damar kullanmak gerekebilmektedir. Yalnız çok dar bir akciğer atardamarı ile doğan çocuklar da girişimsel olarak kapak vede duktus stenti kısa süreli rahatlama sağlamaktdır. Yalnız bu durum geçici tedavi yöntemleridir. Sonrasında açık kalp ameliyatı ile tma düzelme gerekli olmaktadır.

Fallot Tetralojisi Nedenleri Nelerdir, fallot tetralojisi hastalığı, doğumsal kalp hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalar tedavi edilmez ise, zamanla yorgunluk, kalp yetersizliği ya da ölüm riski artmaktadır. Uzmanın da tecrübeli çocuk kalp cerrahlarının gerçekleştirdiği ameliyatlar da ölüm riski ise %1’den daha az olmaktadır. Eğer ki sizin de fallot tetralojisi nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fallot tetralojisi nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da fallot tetralojisi nedenleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Zellweger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed