Erkek infertilitesi Ne Demek? Erkek İnfertilitesi Tedavi Edilir Mi? İnfertilite erkeği nasıl etkiler? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Erkek İnfertilitesi Ne Demek? Erkek İnfertilitesi Tedavi Edilir Mi?
Erkek infertilitesi, genetik hastalıklar, sperm taşınmasında ki bozukluklar, testiste sağlıklı sperm üretimini aksatan hastalıklar vede hormonal bozukluklar ile yetmezlikler biçimin de belirtilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için erkek infertilitesi tedavi edilir mi? ve infertilite erkeği nasıl etkiler? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Erkek infertilitesi ne demek?
Erkek infertilitesine bazı hastalıklar vede bozukluklar neden olmaktadır. Bu hastalıklar vede bozukluklar dışında, alkol tüketimi, sigara, obezite, stres vede beslenme bozuklukları gibi bir çok faktör de erkek kısırlığına neden olabilmektedir. Erkekler de sperm üreten organ, yumurta kesesin de olan testisler olmaktadır. Sağlıklı testis içerisin de, tübüller yer almaktadır. Bu tübüller içerisin de sperm üreten hücreler vede onlara destek veren, besleyen sertoli hücreleri yer almaktadır. Beyin de hipofiz denen organ ,vücudunuzda ki hormon salgılayan bezlerin orkesta şefi gibi davranmaktadır. FSH yani folikül stimüle edici hormon salgılayarak sperm üretimini, LH adın da hormon salgılayarak da, testosteron üretimini uyarmaktadır. Testis içinde ki, testosteron sperm üretimi için oldukça gerekli hormonlardandır. Burada olgunlaşan, hareket vede dölleme kabiliyeti kazanan spermler, duktus deferens denen, bir tüple kasık kısmından idrar kesesi arkasından prostat içine girerek orgazm anında prostat salgıları ile dışarı atılmaktadır. Sağlıklı sperm üretilmesi için yaklaşık olarak 65 ila 72 gün geçmektedir. Yazımızın devamına giderek erkek infertilitesi nasıl anlaşılır? Ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Erkek İnfertilitesi Nasıl Anlaşılır?
Erkek İnfertilitesi Tedavi Edilir Mi?
Erkek infertilitesi tanısı konulabilmesi için, öncelik ile çiftlerden anamnez, yani geçmiş hikayesi dinlenmektedir. İlişki süreleri, ne sıklık ile birlik de oldukları, hastanın geçmişten gelen kronik hastalıkları, ameliyatları, aldığı tedaviler, cinsel fonksiyonları vede arzusu, alışkanlıkları, mesleği, iş vede sosyal hayatı genel hatları ile öğrenilmektedir. Uygulanan fizik muayene de, testisler muayene edilmektedir. Varikosel varlığı ile testislerin boyutu, hacmi, kıvamı, geçmiş operasyona ait izler, nörolojik hastalığı olup olmadığı, penis boyu, idrar kanalının anormal olması vede ikincil cinsiyet karakterleri gibi bir çok durum detaylı olarak fizik muayene ile incelenmektedir.
Erkek infertilitesi tedavisin de, uygulanan incelemeler sonrasın da saptanan soruna göre tedavi planlaması yapılmaktadır. Varikosel varlığın da mikroskobik varikoselektomi, hormonal yetersizlikler de medikal tedavi tavsiye edilmektedir. Testisler de sperm üretimi ile alakalı, 2 hormon beyin de hipofiz bezinden üretilen FSH vede LH olmaktadır. FSH testiste ki, sertoli hücrelerini uyarmaktadır. Sperm üretimini uyarmaktadır. LH de, leydig hücrelerini uyararak testosteron üretimini aktive etmektedir. Testis de sperm üretim yetersizliğine bağlı azospermilerin tedavisin de ya da hipofizden hormon üretim yetersizliğin de, dışardan bu hormonlar verilebilmektedir. Klinefelter sendromu, yine hormon tedavilerinden fayda gören hasta grubunu oluşturmaktadır. Bu tedaviler 3,6,12 aylık takipler de izlenerek uygulanmaktadır. Hormon tedavisine destek vitaminler anti-oksidanlar vede gıda takviyeleri de uygulanmaktadır.
Erkek infertilitesinin tedavisi vardır. Bu hastalık tedavi edilebilir hastalık türüdür. Bu tedavi, her hasta da başarılı sonuç alınmasa bile, hastaların önemli kısmın da etkili olabilmektedir. İntertilite, varlığın da cinsellik üreme fonksiyonunun gerisin de kalarak, benlik hissin de azalma, kendini yetersiz hissetme, suçluluk duygusuna vede yaşamın bir çok alanına yayılan çok sayıda problemin ortaya çıkmasına yol açarak erkeği etkilemektedir. İnfertilite tedavisin de amaç, çiftin çocuk sahibi olabilmesi adına gereken, tahlillerinin yapılarak çocuk olmasını engelleyecek herhangi, durumun mevcut olup olmadığının tespit edilmesi vede buna göre tedavi yapılmasıdır.
Erkek İnfertilitesi Belirtileri Nelerdir?
Erkek Kısırlığının Belirtileri
– Acı, şişme ya da testis kısmın da yumru,
– Çocuk sahibi olamamak,
– Cinsel fonksiyon bozuklukları. Mesela; boşalma da güçlük ya da iktidarsızlık,
– Düşük sperm sayısına sahip olmak,
– Kromozon ya da hormonal bozukluk belirtisi olan, sakal – bıyıkta ya da diğer vücut kılların da azalma.
Erkek İnfertilitesi Ne Demek, erkek infertilitesinin ana belirtisi, çocuk sahibi olamamaktır. Bunun dışın da belirgin işaret ya da belirti yoktur. Bazı durumlar da, kısırlığın altın da hormon dengesizliği ya da sperm kanalların da blokaj gibi nedenler olabilir. Eğer ki sizin de erkek infertilitesi ne demek, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Erkek infertilitesi ne demek, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da erkek infertilitesi belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?