En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir?

En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir? Kadın Kanserleri Nelerdir? En yaygın kadın kanserleri nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir? Kadın Kanserleri Nelerdir?

En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir

Kadın kanserleri ile ilgili tüm bilinmesi gereken her şeyi, siz değerli dostlarımız için yazımızın içeriğin de derledik. Kadın kanserleri dendiğinde, kadın genital organlarından kaynaklanan kanserler akla gelmektedir. Genital organlar rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar, tüpler, vulva vede vajina olarak tanımlanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için en yaygın kadın kanserleri nelerdir? ve kadın kanserleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki En tehlikeli kadın kanserleri nelerdir?

Kadınlar da özellikle gelişmiş vede gelişmek de olan ülkeler de en sık rastlanan kanserler rahim kanseri olmaktadır. Rahim kanseri denildiği zaman, öncelikle rahimin içini kaplayan vede endometrium olarak isimlendirilen zar tabakadan kaynaklanan kanserler akla gelmektedir. İkinci sırada ise yumurtalık kanserleri vede üçüncü sırada da rahim ağzı kanserleri gelmektedir. En sık rastlanan kadın kanserleri bu üç grupta toplanmak ile birlikte, tüm kadın kanserlerinin yaklaşık olarak %5’lik bir kesimini de sırası ile vulva vede vajina kanserleri oluşturmaktadır. Yazımızın devamına giderek en tehlikeli kadın kanserleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kadın Kanserleri Nelerdir?

En Yaygın Kadın Kanserleri

Rahim ağzı kanseri,
Yumurtalık kanseri,
Rahim kanseri,
Vulva kanseri,
Vajina kanseri.

Yumurtalık vede rahim kanserleri daha çok ilerleyen yaşlar da vede menapoz dönemler de ortalama 60’lı yaşlar da görülmek ile birlikte rahim ağzı kanserlerine nispeten daha erken 40’lı yaşlar da karşılaşılmaktadır. Rahim ağzı kanserleri, genellik ile yaklaşık 15 yıllık bir süre içerisinde kanser öncesi lezyonlardan gelişmektedir. Dolayısıyla rahim ağzı kanseri gelişmeden önce, lezyonlar PAP smear ya da HPV testleri ile erkenden yakalanabilir vede kansere dönüşmeden tedavi edilebilir. Bu tarama testleri ile kadınlar da rahim ağzı kanseri %90 oranında önlenebilmektedir. Genel olarak dengesiz beslenme, özellikle vitaminlerden vede sebzeden fakir, yağlı vede endüstriyel gıdalardan zengin beslenmek genital kanser riskini artırmaktadır.

Rahim kanserinin en önemli belirtisi anrmal vajinal kanamadır. Her ay düzenli olan regl kanaması dışındaki kanamalar temel de anormal kanamalardır. Kanama normalden fazla miktar da, ara dönemde, beklenmedik zamanlar da oluyor ise rahim kanseri ya da kanser öncesi lezyonlar akılda bulundurulmalıdır. Rahim kanseri özellikle menopoz dönemin de daha sık görüldüğünden menopoz döneminde olan kadın da çok az da olsa kanama oluyorsa mutlaka vakit kaybetmeden jinekoloji uzmanına başvurulmalıdır. Yumurtalık kanseri genel de erken evreler de belirti vermez. Yalnız hastaların %60’ın da çoğu ileri evreler de karın şişliği vede hazımsızlık şikayeti ile başvururlar. Bazı hormol üreten yumurtalık tümörleri regl düzensizliği vede tüylenme gibi şikayetlere neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri erken dönem de vede kanser öncesi evreler de hiç belirti vermeyebilir. Bu nedenle smear vede HPV testleri ile tarama yapılması oldukça önemlidir. Bazı hastalar da ara kanama, lekelenme, cinsel ilişki sırasında vajinal kanama olabilmektedir. Bu durumda da hemen bireyin değerlendirilmesi lazım. İleri evreler de kanama, akıntı, kötü kokulu akıntı, karın ağrısı, kasık ağrısı, bele vuran ağrılar, bacakta şişme vede anormal kanamalar oluşmaktadır. Vulva kanserinin en önemi belirtisi uzun süreli vede geçmeyen genital kaşıntıdır. Genel de hastalar hemen doktora başvurmazlar ya da mantar hastalığı düşünülüp mantar tedavisi başlanabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Bazı vulva kanserlerin de genital bölge de ciltte renkli lezyonlar olabilmektedir.

Kadın Kanserleri Tekrar Eder Mi?

Kanser tanısı konulan her hasta da, hastalığın tekrar etme olasılığı bulunmaktadır. Bu durum kadın kanserleri içinde geçerli olmaktadır. Tekrar etme riskinin büyüklüğüne göre, hastalar belli aralıklar ile en az 5 yıl yakından takip edilmelidir. Tekrar etme olasılığını belirleyen bazı nedenler;

– Hastanın biyolojik vede genetik yapısı,
– Tümörün tedaviye cevabı,
– Cerrahi sonrası verilen tedavinin kalitesi,
– Cerrahi tedavinin kalitesi,
– Tümör tipi,
– Tümörün biyolojik davranışı,
– Tümörün evresi. Erken evre de tekrar etme riski daha azdır.

Kadın genital kanserinin teşhisi konduğu anda, tümörün evresi vede hastanın durumu da uygunsa ameliyat uygulanır. Bazı durumlar da özellikle yumurtalık kanseri olgularının bir bölümün de hastalık çok yaygın olduğu durumlar da, başlangıç da kemoterapi ile tümör yükü azaltılıp sonraki aşamada cerrahi tedavi yapılmaktadır. Kadın kanserlerin de, tümör rahimden kaynaklanıyor ise, standart olarak rahimin alınması lazım. Yumurtalık kanserinde de, rahime sıçrama olasılığından dolayı standart olarak rahim de alınır. Yalnız genç vede çocuk isteği olan hastalar da, bazı seçilmiş uygun olgular da rahim alınmadan alternatif tedavilerle de hastalık tedavi edilebilmektedir.

En Tehlikeli Kadın Kanserleri Nelerdir, bazı hastalar da, bazı kanser türlerine ailevi, kalıtsal yatkınlık bulunmaktadır. Bu kişiler doğru biçimde tespit edildiğin de, önleyici cerrahiler ile yumurtalık vede tüpler, bazen rahim vede bazı hastalarda da memeler alınarak ilgili organlar da kanser gelişme riski ciddi oranda azaltılır. Eğer ki sizin de en tehlikeli kadın kanserleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. En tehlikeli kadın kanserleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da en tehlikeli kadın kanserleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Patoloji Bölümü Neye Bakar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed