Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir?

Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir? Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?, Dudak çatlamasına ne iyi gelir? Hakkında merak ettiğiniz, bilgileri yazımızda derledik.

Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir? Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir

Dudaklar, yüzün ve vücudun geri kalanına göre daha fazla nem kaybetmektedir. Nem kaybeden cilt, gerginleşerek çatlamaya meyilli hale gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için dudak çatlamasına ne iyi gelir? ve dudak çatlaması nasıl geçer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki Dudak çatlaması nedenleri nelerdir?

Dudak çatlaması vitamin eksikliği, tiroid bezi hastalıkları, inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunları ile ilişkili olabilmektedir. Düşük tiroid fonksiyonu ağız vede dudak kuruluğunun nedenlerindendir. Kompleks B vitamini eksikliği veya çinko ya da demir seviyelerinin düşmesi de dudakların çatlamasına neden olabilmektedir. Crohn hastalığı nedeniyle de dudaklar çatlayabilmektedir. Bu hastalık dudaklardan anüse kadar, tüm gastrointestinal sistemi etkileyebilir ve iyileşmeden dudak çatlamalarına neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda çatlayan ve kuruyan dudaklarda iltihaplanma rastlanabilmektedir. Dudak derisi üzerindeki çatlaklara giren manter ve bakteriler enfeksiyonların nedeni olmaktadır. Bu durumda kırmızı renkte görülen dudak çevresinde ağrı hissedilebilmektedir. Keilitis ismi verilen bu enfeksiyon, dudaktaki kronik enfflamasyonudur ve antibiyotik merhemler veya mantar önleyici kremler kullanılarak tedavi edilmektedir. Açısal keilitis, bir egzama türü olan kontakt dermatit nedeniyle de oluşabilmektedir. İleri yaşta, ortodontik diş tedavisi gören veya protez diş kullanan kişilerde daha çok rastlanmaktadır. Emzik kullanan bebek vede çocuklarda da oluşabilmektedir. Özellikle yaş ile birlikte ağız köşelerindeki kırışıkların daha belirgin hale gelmesi ile bu kırışıklarda tükürük birikebilir ve dudak çevresindeki derinin tahriş olması sonucu yaralar meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek dudak çatlaması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak Çatlaması Nedenleri

İlaç reaksiyonları veya otoimmün hastalıklar,
Alerjiler,
Vitamin ve mineral eksiklikleri,
Dudakların yalanması,
Dehidrasyon,
Güneş ışınları,
Sıcak ve kuru hava,
Soğuk ve kuru hava veya şiddetli rüzgar.

Dudak Çatlaması Belirtileri

Dudak çevresinde kızarıklık,
Çatlak görünüm,
Kanama,
Yaralar,
Şişme,
Kuruluk,
Pullanma.

Dudak çatlaması genellik ile zararsızdır ve evde tedavi edilebilmektedir. İyileşme süreci boyunca tahriş ve hassasiyet devam edebilmektedir. Yalnız kalıcı vede şiddetli semptomlar ile seyreden çatlaklar alta yatan tıbbi sorunun işareti olabileceğinden, bu gibi durumlarla karşılaşıldığında dermatoloğa başvurulması sağlık açısından faydalıdır. Uzun süre iyileşmeyen, kanayan vede ağrıyan dudak çatlakları için laboratuvar testleri uygulanması gerekebilmektedir. Dış etkenlere bağlı, gelişen dudak çatlaklarının geçmesi için öncelik ile dudakların nemlendirilmesi gerekir.

Dudak balsamları; Dudakları güneş ışınlarına, rüzgara, kuru ve soğuk havaya karşı koruyabilmektedir. Nemin cilde hapsedilmesini sağlayan çatlaklarda enfeksiyon oluşumunnu engelleyebilmektedir. Güneş koruyuculu ürünler de dudakları güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilir ve UV ışınları etkisi ile oluşabilecek kuruluğu ve soyulmayı engelleyebilmektedir. Bu ürünlerin doğrudan dudağa uygulanması oldukça önemlidir. Balsamların elle sürülmesi veya parmakların balsama tekrar batırılması, enfeksiyon riskini artırabilmektedir. Parfümler, makyaj malzemeleri ve kimyasal içerikli kremler de, dudakta ve çevresinde alerjiye neden olabilmektedir. Bu neden ile okaliptüs, parfüm, mentol gibi içeriklere saihp kozmetik ürünlerin kullanımıa dikkat edilmesi gerekmektedir. Dudak kremi batma, yanma veya karıncalanma hissine neden olursa kullanılmamalıdır.

Dudak Çatlamasına İyi Gelecek Yöntemler

Alerjen ürünlerdne uzak durmak,
Dehidrasyonu önlemek amacı ile, gün içinde bol su içmek,
Soğuk havalarda şal veya atkı kullanarak dudakları korumak,
Açık havada dudaklara güneş koruyucu özellikli nemlendirici uygulamak,
Seramid veya dimetikon içerikli nemlendiriciler kullanmak,
Dudak balsamı kullanmak.

Dudak Çatlamasında İyileşmesini Geçiktireceğinden Yapılmaması Gereken Durumlar

Aromalı dudak balsamlarının kullanılması,
Dudak balsamlarının başka kişiler ile birlikte kullanılması,
Kuru ve çatlayan dudakların yalanması,
Dudaklarda pul pul olan derinin ısırılması veya koparılması.

Dudaklar çatladığında sertleşir ve soyulmaya başlamaktadır. Yalnız tamamen ölü olmayan derinin soyulması kanamaya vede acıya neden olabilmektedir. Bu dönemde doğal içerikli peeling ve nemlendirici kremler kullanmak derinin yumuşamasına yardımcı olabilmektedir. Mikrobik bir durumda da, mikropların yayılmaması amacı ile balsamların diğer, kişiler ile paylaşılmaması oldukça önemli bir noktadır. Aromalı dudka balsamları da, alerjiye neden olabilir ya da dudakların daha çok yalanmasına neden olabilmektedir.

Dudak Çatlaması Nasıl Önlenir?

Dudak çatlaklarının tedavisinde kullanılan balsamlar ve merhemler, içeriğine ve ürünün yoğunluğuna göre uygulandığında, dudakların nemini korumasına yardımcı olabilmektedir. Dudaklar kuru hissedildiğinde, gün içinde bir çok defa dudak nemlendirci ürünler kullanılabilmektedir. Geceleri yoğun nemlendirici özelliğe sahip balsam ya da merhemler uygulanarak dudakların gece boyunca nemli kalması sağlanabilmektedir. Yemeklerden önce ve sonra uygulanabilmektedir. Gündüz açık alanlarda da, her iki saatte bir 15-30 SPF arasında koruyuculuğa sahip olan bir ürünün kullanılması önerilmektedir.

Dudakları nyalanması, koruyan derinin nemlenmesini sağlamak yerine çatlamaya neden olmaktadır. Tükürük, dudak çatlamasının önemli nedenleri arasındadır. Kuruyan veya kaşınmaya başlayan dudaklar çatlamadan önce, nemlendirici dudak balsamları kullanılarak korunabilmektedir. Özellik ile hassas ciltlerde tahrişe neden olan, baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, dudak çatlamasını önlemenin yollarından biridir.

Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin dudak çatlaması nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Dudak çatlaması nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da dudak çatlaması nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed