Diyalize Hangi Evrede Girilir?

Diyalize Hangi Evrede Girilir? Hangi Hastalar Diyalize Girer? Hangi hastalıkta diyaliz gerekir?, Hakkında merak edilen bazı bilgileri ayrıntılı derledik.

Diyalize Hangi Evrede Girilir? Hangi Hastalar Diyalize Girer?

Diyalize Hangi Evrede Girilir
Sayfa İçeriği: Diyalize Hangi Evrede Girilir

Böbrekleri yeterince çalışmayan hastalar, tedavi alması gereken bireylerdir. Diyaliz, böbrek fonksiyonlarını yerine getirmeye yhardımcı olmak amacı ile, vücuttaki atık vede fazla suyun temizlenmesini sağlayan tedavi tekniğidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hangi hastalıkta diyaliz gerekir? ve hangi hastalar diyalize girer? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diyalize hangi evrede girilir?

Diyaliz, böbrekleri uzun süreli olarak yeterli biçimde çalışmayan vede atık maddeleri vede suyu vücuttan yeterince atamayan hasta kişiler girmektedir. Kronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının ilerleyici vede kalıcı olarak azalması durumudur. Böbreklerin ani bir biçimde işlevlerini kaybetmesi durumunda, hastalar geçici olarak diyaliz cihazına girebilmektedir. Genellikle travma , enfeksiyonlar, ağır ilaç zehirlenmeleri ya da diğer hastalıklara bağlı olarak oluşmaktadır. Nadir durumlar diyaliz cihazına girmeyi gerektirebilmektedir. Tedavi için giren hasta kişiler, diyaliz merkezilerinde ya da bazı durumlarda evde yaparak tedavi alabilmektedir. Diyabet ya da hipertansiyon gibi altta yatan hastalıkları olan kişiler, böbrek hastalığı riski altında olan kişiler vede böbrek transplantasyonu bekleyen hasta kişiler de girebilmektedir. Yalnız her hasta için özelleştirilmiş tedavi planları vede yaklaşımları olabilmektedir. Bu duruma ihtiyacı olan bireyler, uzman doktorları vede diyaliz uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Yazımızın devamına giderek diyalize hangi evrede girilir, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Hangi Hastalara Diyaliz Gerekir?

Hangi Durumda Diyalize Girilir?

Diyalize girilme vede yan etkili konusunda hastadan hastaya farklılık gösterebilmektedir. Tedavinin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Yaygın olarak rastlanan hastalar üzerindeki yan etkileri arasında;

Düşük kan basıncı,
Kramplar,
Mide bulantısı,
Kusma,
Baş ağrısı,
Halsızlik,
Yorgunluk,
Kas zayıflığı,
İştah değişiklikleri,
Kan pıhtılaşması,
Enfeksiyonlar,
Anemi,
Protein kaybı.

Diyaliz esnasında vücuttaki sıvı seviyesinin düşmesi, kan basıncında ani düşüşlere neden olabilmektedir. Bu durum ise halsizlik, baş dönmesi vede bayılma hissi gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Diyaliz, vücuttaki sıvı vede elektrolit dengesini değiştirerek kas kramplarına yol açabilmektedir. Tedavi esnasında ya da sonrasında, bazı hastalarda mide bulantısı vede kusma rastlanabilmektedir. Vücuttaki elektrolik dengesizlikleri nedeni ile, baş ağrıları vede halsizlik hissiyle sonuçlanabilmektedir. Tedavi, bazı hasta kişilerde yorgunluk vede bitkinlik hissi yaratabilmektedir. Bu cihaz nedeni ile kas kaybı vede zayıflık gelişebilmektedir. Tedavi iştah azaltabilir ya da artırabilmektedir. Tedavi esnasında kullanılan kateterler vede makine, kan pıhtılaşması riskini artırabilmektedir. İşlem esnasında, kateterlerin ya da diyaliz hattının giriş bölgeleri enfeksiyonlara açık hale gelmektedir. Hastalarda anemi riski artmaktadır. Çünkü böbrekler normalde kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunmaktadır. Vücuttaki proteinlerin bazıları da atılabilir, bu da protein eksikliğine neden olabilmektedir.

Hangi Hastalar Diyalize Bağlanır
Hangi Hastalar Diyalize Bağlanır

Tedaviyi uygulayan sağlık personeli, bu yan etkileri azaltmak ya da yönetmek adına uygun önlemler alır vede hasta kişinin rahatlığını sağlamak için çaba göstermektedir. Bu nedenle, diyaliz hastaları, tedavi süreci boyunca doktorları ile düzenli olarak iletişim halinde olmalı vede herhangi bir yan etki ya da rahatsızlık belirtisi gördüklerinde hemen bildirmeli oldukça önemlidir.

Diyaliz İyileşme Süreci Nasıl İşler?

Hasta kişilerin iyileşme süreci, bireyin mevcut durumuna, nedenine, altta yatan sağlık koşullarına vede diğer faktörlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Diyalize giren hasta kişilerdeki iyileşme sürecinin bağlı olduğu faktörler vardır. Bu faktörler arasında;

Diyaliz ihtiyacının sebebi,
Hasta kişinin genel sağlık durumu,
Türü,
Sıklığı,
Tedaviye uyumu,
Komplikasyonlar.

Diyabet, yüksek tansiyon, böbrek iltihabı gibi farklı nedenler ile, hasta kişilerin iyileşme süreçleri değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları vede diğer sağlık koşulları da iyileşme sürecini etkileyebilmektedir. Hemodiyaliz vede periton diyaliz gibi farklı teknikler, iyileşme sürecini etkileyebilmektedir. Tedavinin sıklığı, hasta kişinin böbrek fonksiyonlarını ne kadar düzenli bir biçimde desteklediğini belirleyebilmektedir. Hasta kişinin tedaviye uyumu, iyileşme sürecini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Diyalize düzenli olarak gitmek vede sağlık ekibinin yönlendirmelerine uygun biçimde yaşam tarzını düzenlemek, iyileşme sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Diyabet, kalp hastalıkları vede diğer sağlık problemleri gibi diğer komplikasyonlar, iyileşme sürecini etkileyebilmektedir. Komplikasyonların yönetimi de oldukça önemli olabilmektedir.

Diyalize Hangi Evrede Girilir, tedaviye vede sağlık personelinin yönlendirmelerine düzenli olarak uyum sağlamak, hasta kişilerin iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyebilir vede yaşam kalitesini artırabilmektedir. Eğer ki sizin diyalize hangi evrede girilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyalize hangi evrede girilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyalize hangi evrede girilir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalp Romatizması Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed