Diyafram Felci Neden Olur?

Diyafram Felci Neden Olur? Diyafram Felci Belirtileri Nelerdir? Diyafram felci iyileşir mi? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımız da derledik.

Diyafram Felci Neden Olur? Diyafram Felci Belirtileri Nelerdir?

Diyafram Felci Neden Olur
Sayfa İçeriği: Diyafram Felci Neden Olur

Solunum mekaniğinin temel olarak %60 ila %80’ini gerçekleştiren vede batın ile toraksı birbirinden ayıran organa diyafram denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için diyafram felci iyileşir mi? ve diyafram felci belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Diyafram felci neden olur?

İnsan vücudun da sağlı sollu olmak üzere iki tane diyafram vardır. Diyaframın bağlı olduğu frenik sinirde oluşan hasarlar sonucu çalışmasına diyafram felci denir. Diyafram felci genellikle tek tarafta oluşmaktadır. Bu durum nefes alıp verme işleminde, diyaframların hareket etmesi esnasında bir tarafın yükselip alçalmasına, diğer tarafın da hareketsiz kalmasına neden olmaktadır. Diyafram felci nefes alıp verme esnasında kalbin yer değiştirmesine vede akciğer alanının azalmasına neden olur. Diyafram felci, genellik ile beyin sapın da meydana gelen tümörden vede boyun kırıklarından kaynaklı olduğu gibi, diyaframı tutan akciğer tümörlerinden, karaciğer vede mide de meydana gelen tümörlerden ya da diyaframı etkileyen travmalar nedeni ile meydana gelebilir. Diyafram kasını tutabilen amyotrofik lateral skleroz, multipl skleroz hastaların da, kas distrofisi hastaların da vede santral hipoventilasyon hastalarında, tiroid vede otoimmün hastalık dahil nöropatik hastalıklarla guillain-barre sendromu rahatsızlıkların da diyafram felci görülebilmektedir. Yazımızın devamına giderek diyafram felci nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diyafram Felci İyileşir Mi?

Diyafram Felci Belirtileri

Nefes darlığı,
Nefes alamama,
Kan oksijen seviyelerin de azalma,
Uyku da solunum bozukluğu,
Etiyolojik nedenlere bağlı belirtiler de rastlanabilir.

Diyafram felci tanısın da öncelik ile hastanın anlattığı semptomlar üzerinden, fiziki muayene gerçekleştirilmektedir. Fiziki muayene de akciğerin açılması ile ilgili perküsyon vede oskültasyon gibi bulgular değerlendirilmektedir. Basit akciğer filmi çektirilerek, diyafram yükseliği görülmektedir. Diyafram felci ihtimali yüksek ise diyafram hareketini gösteren floroskopik teknik ile tanı konulmaktadır. İhtiyaç halinde frenik sinir EMG de uygulanabilir.

Diyafram felci tedavisi, hastanın genel sağlığının nefes darlığının hastanın hayatını ne kadar etkilediğinin vede felcin altında yatan herhangi nedenin değerlendirilmesi ile başlamaktadır. Diyafram felcinin altında yatan, etiyolojik neden biliniyor ise, öncelikle bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanmaktadır. Tek taraflı diyafram felçlerin de diyafram pilikasyonu uygulanabilir. Yalnız çift taraflı diyafram felçlerin de yapılacak frenik sinir EMG sonucun da frenik sinirin sağlam olduğu olgular da diyafram pili tedavisi yapılabilir. Diyafram pili tedavisin de mekanik olarak her iki diyaframa genellik ile ikişer adet elektrot yerleştirilmektedir.

Elektrotun ucu batından çıkarılarak cihaza bağlanır, bu cihaz belirlenen periyotlar da diyaframa sinir uyarısı göndererek, diyaframın kasılmasını sağlamaktadır. Böylelikle diyaframın mekanik olarak solunuma katılması sağlanmış olmaktadır. Yapılan bütün cerrahi işlemler sonrası, sonuç elde edilemeyen hastalar da mekanik olarak solunumu idare edebilmek adına mekanik ventilatör gerekebilmektedir.

Diyafram Felci Neden Olur, diyafram felci etiyolojiye göre, değişmekle birlikte halk arasında çok sık rastlanmaktadır. Diyaframın ağrısını taşıyan vede aynı zaman da mekanik olarak çalışmasını sağlayan sinir, frenik sinirdir. Eğer ki sizin de diyafram felci neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyafram felci neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyafram felci nedenleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Osteopati Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed