Diyabetik Ayak Yarası Nasıl iyileşir? Diyabetik Ayak Yarası Nasıl Önlenir?, Diyabetik ayak bakımı ile ilgili yazımızın içeriğinde, bazı bilgileri derledik.
Diyabetik Ayak Yarası Nasıl İyileşir? Diyabetik Ayak Yarası Nasıl Önlenir?
Ayaklarda nörövasküler hasarı meydana getirerek, ayağın his duyusunu iyileşme potansiyelini bozan diyabet, tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için diyabet ayak bakımı ve diyabetik ayak yarası nasıl önlenir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diyabetik ayak yarası nasıl iyileşir?
Duyu köreldiğinde, küçük yaraların farkına varılamamakta vede dolaşım bozukluğu iyileşmeyi geciktirdiği için, enfeksiyona yakalanmak daha kolay olmaktadır. Bu enfeksiyonlar kimi zaman ampütasyona neden olur. Diyabetik ayak yarası iyileşmesi için, yara yerinde ölü dokular temizlenir, yara bakımı vede uygun olan pansuman türü seçilir. Yara yerinde enfeksiyon var ise, uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Yaranın ağırlığına vede basit yara bakımı tedavisine verdiği cevaba göre, daha bir çok ileri tedavi teknikleri uygulanabilmektedir. Diyabetik ayak yarasını önlemek için, ayakkabı seçimi oldukça önemlidir. Ayağı sıkmayan deri ya da bez ayakkabılar tercih edilmelidir. Çıplak ayak veya açık ayakkabı ile yürünmemelidir. Ayaklar her gün kontrol edilmeli, ayak cildinde renk değişikliği vede cilt bütünlüğü mutlaka değerlendirilmelidir. Yazımızın devamına giderek diyabetik ayak bakımı ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Diyabetik Ayak Yarası Nasıl Geçer?
Diyabetik Ayak Bakımı
– Periyodik olarak ayak muayenelerinize gidiniz,
– Zararlı alışkanlıklardan uzak durunuz,
– Şekerinizi kontrol altında tutunuz,
– Asla çıplak ayak ile dolaşmayınız,
– Ayaklarınız çok terliyor ise, terleme önleyici tabanlık kullanınız,
– Diyabet hastalarına uygun olarak üretilen çorapları kullanınız,
– Çoraplarınızı günlük olarak mutlaka değiştirip, temiz çorap giyiniz,
– Nasırlarınızı kendiniz tedavi etmeye çalışmayınız,
– Tırnaklarınızı çok dikkatli kesiniz,
– Parmak araları hariç olmak üzere, kuru bölgeler vede özellikle topuk için nemlendirici kullanınız.
Diyabetik Ayak Yarası Nasıl İyileşir
Yara, su toplaması, şişlik, kızarıklık ya da tırnak bozuklıkları bakımından ayaklarınızı her gün inceleyiniz. Ayaklarınızı her gün ılık su ile nazikçe yıkayıp, özellikle parmak araları olmak üzere iyice kurulayınız. Ayaklarınızı tam olarak kurulamadan, ayakkabı veya çorap giydiğiniz taktirde, mantar oluşumuna neden olabilirsiniz.
Uzun süreli diyabet hastalarında, kan şekeri yüksekliğinden dolayı, bacakların alt bölgesine vede ayaklara giden sinirlerde hasarlar oluştuğundan, sıklıkla ayak sorunları gelişebilmektedir. Bu durumda çok dikkat edilmeli ve şekerinizi kontrol altında tutmalısınız. Ayak vede bacak beslenmesi sağlandıktan sonra, ölü vede enfekte dokular, dokuları koruyucu şekilde temizlendikten sonra, uygun yara bakım tedavisiyle yaranın iyileşmesi de sağlanabilir. Diyabet hastaları kesinlikle çıplak ayakla dolaşmamalı, pamuktan üretilen vede ayağı sıkmayan çorap, rahat ayakkabılar tercih etmelidir.
Diyabetik Ayak Yarası Nasıl İyileşir, diyabetik ayak yarasının iyileşme süreci, altta yatan hastalığa, yaranın oluştuğu bölgeye ya da yaranın boyutuna göre değişmek ile birlikte normal olarak bu aşamanın 4. günde başladığını vede en geç 4. haftada tamamlandığını bilmeniz gerekmektedir. Yara tamamen kaplandığında bile, yara iyileşmesi tamamen sonlanmayacaktır. Eğer ki sizin de diyabetik ayak yarası nasıl iyileşir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyabetik ayak yarası nasıl iyileşir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyabetik ayak yarası nasıl iyileşir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Katı Şampuan Nasıl Kullanılır?