Dışkalama Güçlüğü Neden Olur? Dışkalama Yaparken Yanma Nedenleri, Dışkalama güçlüğünün bazı nedenleri ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızda derledik.
Dışkalama Güçlüğü Neden Olur? Dışkalama Yaparken Yanma Nedenleri
Her insanın başına gelen rahatsızlıklardan biri olan dışkalama güçlüğü ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz. Dışkalama yaparken hafif ağrı hissetmek yaygın durumdur. Diyetiniz, günlük aktiviteleriniz vede duygusal durumunuz gibi faktörler dışkılamanızı etkilemektedir. Çoğu durumda ağrılar geçici olsa da, bazı durumlar doktora gitmenizi gerektirebilmektedir. Bu hastalığın tedavisi genellikle ilaç ya da ameliyatı içermektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için dışkalama güçlüğünün bazı nedenleri ve dışkala yaparken yanma nedenleri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Dışkalama güçlüğü neden olur?
Dışkılama güçlüğünün ne büyük nedenlerinden biri de kabızlıktır. Kabızlık, beslenme sırasında yeterli su veya lifli besin alınmaması durumunda. Çok miktarda süt ürünleri tüketmek, bazı bünyelerde kabızlığa neden olmaktadır. Aktif hayat sürmemek ya da tuvalet yapma dürtüsüne uzun süre direnmek kabızlığa yol açabilmektedir. Stres ise kabızlık için ayrı nedenler arasında bulunmaktadır. Bu durumda dışkalama güçlüğü yaşanması ve uzun sürmesi ile ilgili gerekli muayeneler yapılmalıdır. Uzun süren kabızlık şikayetleri değerlendirilmelidir. Yazımızın devamına giderek dışkalama güçlüğü nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Dışkalama Yaparken Yanme Neden Olur?
Dışkalama Güçlüğünün Bazı Nedenleri
– İshal,
– İnflamatuar bağırsak hastalığı,
– Kabızlık,
– Hemoroid yani basur,
– Anal fissür yani makatta çatlak.
İshal doğrudan dışkılamanın ağrılı olmasına neden olmasa da, anüsün tahriş olmasına neden olur. İshalin belirtileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı vede sık dışkılama ihtiyacı bulunmaktadır. İshalin tedavisi için bol sıvı tüketmek lazım. Daha ciddi vakalarda, intravenöz tedavi ile sıvı alınabilir. İshalin nedeni bakteriyel enfeksiyon ise, hekiminiz reçeteli antibiyotik kullanmanıznı önerebilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde kronik iltihaplara neden olmaktadır. Ülseratif kolit, ana tipleri, crohn hastalığı vede irratbl bağırsak sendromudur. İnflamatuar bağırsak hastalığının belirtileri arasında; Halsizlik, ishal, karın ağrısı, dışkıda kan görülmesi vede sebepsiz yere kilo vermek bulunur. İnflamatuar bağırsak hastalığı tedavisinin amacı, belirtileri tetikleyen iltihabı azaltır.
Hemoroidler, basur olarakta adlandırılmaktadır. Anüs vede rektum damarlarının şişmesi ile meydana gelir. Anüs de meydana gelen bir iç hemoroidi fark etmeyebilirsiniz. Yalnız dış hemoroidler ağrıya neden olabilir vede oturmanızı zorlaştırabilmektedir. Belirtileri arasında yoğun anal kaşıntı, makatta ele gelen şişlik, bağırsak hareketleri esnasında makatta vede dışkı üzerinde parmak kırmızı kan görülmesi bulunur. Hemoroid tedavisinin ilk aşamasında yapılması gereken sağlıklı dışkılama alışkanlıkları, posalı beslenme, sıcak duş uygulamaları gibi cerrahi dışı yaklaşım olmalıdır. Daha ciddi hemoroidlerin ameliyatla alınması lazım.
Makatta çatlak yani anal fissür, makatta anal kanala kadar uzanan yırttıktır. Belirtileri arasında dışkılama esnasında cam kırığı çıkarıyormuş tarzında şiddetli ağrı duyulması, dışkılama sonrası ağrı, yırtılma hissi-ishal dışkılamada ise yanma hissi, tuvalet kağıdında vede dışkı üzerinde şerit halinde kan görülmesi, anüs çevresindeki deride görünür çatlak vede anal kaşıntı bulunur. Anal fissürler, genellikle 1 aydan biraz daha fazla sürede kaybolmaktadır. Daha uzun süreli anal fissür sorunu yaşıyorsanız hekiminiz ile görüşebilirsiniz.
Dışkalama Güçlüğü Neden Olur eğer ki sizin de dışkalama güçlüğü neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Dışkalama güçlüğü neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da dışkalama güçlüğü neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akciğer Kanseri Nasıl Önlenir?