Derin Ven Trombozu Belirtileri Nelerdir? Derin Ven Trombozu Nedir?, Derin ven trombozu nasıl teşhis edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.
Derin Ven Trombozu Belirtileri Nelerdir? Derin Ven Trombozu Nedir?
Genellikle bacaklardaki derin venler olarak bilinen, toplardamarda bir ya da daha fazla kan pıhtısı oluşmasına derin ven trombozu denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz derin ven trombozu nedir? ve derin ven trombozu nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Derin ven trombozu belirtileri nelerdir?
Derin ven trombozu, yaygın olarak bacağın alt bölgesinde ve kalçanın uyluk bölümünde görülmektedir. Buradaki derin toplardamarlarda meydana gelen kan pıhtıları kan içerisinde dolaşıma girerek akciğere ulaşabilmektedir. Bu da tehlikeli bir tablo ortaya çıkarabilmektedir. Genellikel hareketsiz yaşama sahip olan bireylerde ve 60 yaş üstü kişilerde drin ven trombozu görülme riski daha yüksek olmaktadır. Özellikle hareket etmemek kan akışının yavaşlamasına neden olarak toplardamarlarda derin ven trombozu ortaya çıkarabilmektedir. Bunların yanı sıra ameliyat, yaralanma, enfeksiyon, gebelik, doğum kontrol hapları, obezite, sigrara tüketimi vede bir takım hastalıklar da derin ven trombozu durumunu meydana getirebilmektedir.
Bazı vakalarda herhangi bir belirti göstermeden derin ven trombozu bacaklarda göz ile görülür ciddi bir şişlik meydana getirir ise hekime başvurmayı ihtmal etmeyiniz. Müdahale edilmeyen ve tedavide geç kalınan durumalr hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Derin ven trombozu, genellikle bacaklardaki derin toplardamarlardan kan pıhtılarının oluşması ile meydana gelebilmektedir. Buna neden olan faktörler arasında hareketsiz yaşam, yaralanma, ameliyat, enfeksiyon, ileri yaş, genetik, obezite, sigara tüketimi vede gebelik bulunmaktadır. Kimi zaman da, herhangi bir risk faktöründen bağımsız şekilde meydana gelebilen derin ven trombozu vakaları da söz konusu olabilmektedir. Bu durum provoke edilmemiş venöz tromboembolizm olarak ifade edilmektedir. Yazımızın devamına giderek derin ven trombozu belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Derin Ven Trombozu Nasıl Tedavi Edilir?
Derin Ven Trombozu Belirtileri
– Aniden başlayan şiddetli baş ağrısı,
– Karın ağrısı,
– Ciddi vakalarda kan tükürmek,
– Nefes darlığı,
– Yüksek ateş,
– Bacak derisinde kırmızılık,
– Ağrı ve şişlik olan bölgede sıcaklık hissi,
– Ayakta ortaya çıkan ani ve büyük şişlikler.
Derin Ven Trombozu Nedenleri
– Lupus, vaskülit ya da inflamatuar bağırsak hastalığı gibi otoimmün bir hastalıklar,
– Kalp yetmezliği,
– Kanser tedavisi görmek,
– Doğum kontrol hapı ya da hormon tedavisi almak,
– Gebelik,
– Sigara tüketimi,
– Obezite,
– Genetik faktör,
– Yaşlılık,
– Enfeksiyon,
– Yaralanma vakası,
– Ameliyat olmak,
– Hareketsiz yaşam düzeni.
Derin ven trombozu genellik ile alt bacaktaki ve uyluktaki derin toplardamarlarda görülebilmek ile birlikte pelvis bölgesinde de meydana gelebilmektedir. Yalnız bu bölgeler dışında beyin, kol, bağırsaklar, karaciğer ya da böbrekler dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Bu da derin ven trombozunun ne kadar ciddiye alınması gereken bir durum olduğunun göstergesi olmaktadır. Bacakta görülen ani vede büyük şişlikler derin ven trombozunun ilk ve en yaygın işaretidir. Bununla birlikte ayakta ya da yürürken hissedilen ağrı, ağrı olan bölgede sıcaklık, bacak derisinde kırmızılık, yüksek ateş, nefes darlığı vede ciddi vakalarda kan tükürmek de belirtiler arasında bulunmaktadır.
Ortaya çıkabilecek tüm bu belirtileri kan pıhtılarının damarları etkilemesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Mesela bacaktaki ağrı, şişlik ve sıcaklık bacaklardaki kan akışın azalması ile kan pıhtılarının oluşması sonucu meydana gelmektedir. Aynı şekilde aniden başlayan şiddetli baş ağrısı da kan pıhtılarının beyin damarlarını etkilemesi ile tetiklenmektedir. Yalnız bazı vakalarda herhangi bir erken belirti görülmeyebilmektedir. Bu da derin ven trombozunun erken teşhis edilmesini zorlaştırabilmektedir. Belirtiler pıhtının kopması ile akciğere ulaşması sonucu da görülebilmektedir. Bu durum akciğer embolisini doğurabilir ve daha tehlikeli tablo meydana gelebilmektedir. Eğerki belirtiler görülmeye başlar ise, rahatsız edici noktaya gelmeden ve akciğer embolisine dönüşmeden hekime danışılmalı ve tıbbi müdahale yapılması önemlidir.
Derin ven trombozu için kalp ve damar cerrahisi hekimi tarafından öncelikle fiziksel muayene yapılmaktadır. Bu muayenede bireyin yaşadığı belirtiler ve şikayetler ele alınmaktadır. Özellikle bacakta şişlik meydana geldi ise buna dikkat edilmektedir. Daha sonrasında da tanının kesinleşmesi bazı testler ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır.
Derin Ven Trombozu Teşhisinde Uygulanan Yöntemler
– BT taraması,
– MR taraması,
– Venografi,
– Doppler ultrason,
– D-dimer kan tesi.
Derin Ven Trombozu Nasıl Önlenir?
Derin ven trombozunu engellemek için bireyin hareket etmesi çok kritiktir. Hareketsiz yaşam derin ven trombozuna yol açabildiğinden harekete geçmek de bunun panzehiri olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte sağlıklı beslenerek kilo almamak ve sigara içmemek de derin ven trombozuna yakalanmamak bakımından önemlidir.
BT Taraması da damarların son durumunu incelemek için uygulanan yaygın bir tarama yöntemidir. Derin ven trombozu teşhisinde de faydalanılmaktadır. Geniş bir tarama yöntemi olan MR, bir çok damar bölgesindeki derin ven trombozunu teşhis etmek faydalı yöntemdir. Venografi ismi verilen bu teşhis yöntemi, bacaklardaki ve ayaklardaki damarların bir resmini oluşturmak adına X-ışınları ve boyadan faydalanılmaktadır. Boya, ayak ya da ayak bileğindeki büyük bir damara enjekte edilmektedir. Daha sonra da kan damarlarının X-ışınlarında daha net görünmesi sağlanmaktadır. Doppler ultrason ile birlikte kanın damarlarda nasıl aktığını gösteren görüntüler oluşturmak için ses dalgaları kullanılmaktadır. D-dimer, kan pıhtıları tarafından üretilen protein türüdür. Şiddetli derin ven trombozu olan hemen hemen tüm bireylerde d-dimer kan seviyeleri artış göstermektedir. Bu test aracılığı ile değerlerin ne durumda olduğuna da bakılmaktadır.
Derin Ven Trombozu Tedavi Edilir Mi?
Derin ven trombozu tedavisinde amaç pıhtıların çözülmesini sağlamak ve damarların sağlığına kavuşmasını sağlamak ile uygulanmaktadır. Bunun için kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtı çözücüler vede özellikle varis çorapları kullanılmaktadır. Bunlar ile birlikte bireyin yaşamında yapacağı değişiklikler de damar sağlığı için oldukça önemlidir. Derin toplardamarlarda pıhtı oluşması durumunda ilk 14 gün içinde tanı konulduğunda, anjiografi ile pıhtıya direk olarak pıhtı çözücü ilaç uygulaması, mekanik olarak pıhtının parçalanması vede pıhtının kateterler ile damar içinden çekilmesi tedavi olarak uygulanabilmektedir. Hastanın klinik durumuna göre hangi tedavinin uygun olacağına doktorun değerlendirmesi sonrası karar verilmektedir.
Akut dönem geçtikten sonra, kronik dönemde pıhtılaşma sonrası sendrom bulgularıyla gelen hastalar da toplardamar sistemindeki tıkanıklıklar yine anjiyografi aracılığı ile balon vede stent uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir. Buralardaki amaç bacak damarlarında meydana gelen tıkanıklığa bağlı hidrostatik basıncı düşürmek vede hastanın şikayetlerini azaltarak hayat kalitesini artırmak ile oluşmaktadır. Bu uygulamalara toplardamar pıhtılaşmasının girişimsel tedavisi denmektedir.
Derin Ven Trombozu Tehlikeli Midir?
Derin ven trombozu, tek başına yaşamı tehdi edici değildir. Yalnız kan pıhtılarının serbest kalıp kan dolaşımında dolaşma riski vardır. Özellikle akciğer embolisi, dolaşımda olan kan pıhtıları akciğerin kan damarlarına yerleştiğinde meydana gelmektedir. Bu durum tehlikeli bir tablo ortaya çıkarabileceğinden hızlı bir tanı ve tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Derin ven trombozu, özellikle bacaklarda, derinin altında yer alan derin ven ismi verilen bir damarda meydana gelen kan pıhtıları olarak tanımlanmaktadır.
Derin ven trombozu için, variste olduğu gibi kalp ve damar cerrahisi bölümü hekimlerinden randevu alabilirsiniz. Girişimsel tedaviler anjiyografi yolu ile yapılmakta olup, anjiyografinin olası riskleri bu işlemlerde de geçerlidir. Pıhtı çözücü ilaçların kanama riski vardır. Yalnız bu kanama riski düşük sıklıkla görülmekte olup, ciddi kanamalar oldukça nadir olarak rastlanmaktadır.
Derin Ven Trombozu Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de derin ven trombozu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Derin ven trombozu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı derin ven trombozu belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kaya Tuzu Faydaları Nelerdir?