Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Deliryum Belirtileri Nelerdir? Deliryum Nasıl Anlaşılır?,Deliryum neden olur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızın içeriğinde hazırladık.

Deliryum Belirtileri Nelerdir? Deliryum Nasıl Anlaşılır?

Deliryum Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Deliryum Belirtileri Nelerdir

Bireyin düşünce, algı vede davranışlarını etkileyen vede hızla gelişebilen tabloya deliryum denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için deliryum neden olur? ve deliryum nasıl anlaşılır? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Deliryum belirtileri nelerdir?

Hastalıklar, çevresel koşullar ya da çeşitli risk faktörlerinin beyin fonksiyonlarını etkilemesi sonucu meydana gelen bir tür kafa karışıklığı olarak bilinmektedir. Bu duruma sahip bireylerde zaman ve mekan kavramı kaybolabilir iken, mantıksız veya uygunsuz sözel davranışlar sergilenebilmektedir. Genellik ile önlenebilir bir durum olsa da, tedavide gecikmeler ile birlikte uzun süreli veya kalıcı sorunlara neden olabilmektedir.

65 yaş üstü bireylerde, daha sık rastlanan deliryum, demans ile benzer semptomlar gösterebildiğinden aile bireylerinin uzmana ilettiği bilgiler tanısında büyük önem taşımaktadır. Beyin aktivitesinde yaygın bozulmaya işaret eden, deliryumun bir çok olası semptomu olabilmektedir. Bu neden ile belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Semptomlar, gün boyunca dalgalanmalar gösterebilir iken, herhangi bir semptomun olmadığı dönemler de olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek deliryum belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Deliryum Nasıl Anlaşılır?

Deliryum Belirtileri

Kalp çarpıntısı,
Tansiyon yükseliği,
Aşırı terleme ve vücut ısısının anormal derecede artması,
Zaman ve mekan kavramında bozukluklar,
Kontrol dışı ağlama ve gülme,
Anksiyete, korku, huzursuzluk ve ajitasyon,
Bozulmuş uyku düzeni ve gündüzleri aşırı uyku hali,
Bilinç bulanıklığı,
Kısa süreli hafıza kaybı vede yakın geçmişi unutma,
Odaklanma sorunu, dikkat dağınıklığı ve çevredeki olaylara karşı ilgisizlik.

Deliryum, beyindeki sinyallerin düzgün biçimde iletilemediğinde ya da alınamadığında meydana gelen bozukluktur. Bozukluğun tek bir nedeni olabileceği gibi, birden fazla nedeni de olabilmektedir.

Deliryum Nedenleri Nelerdir?

Ameliyattan sonraki süre ve anestezi komplikasyonları,
Kan şekeri düzeyinin düşük olması,
Uzun süre alkol kullanımı sonrası alkol yoksunluğu,
Aniden ortaya çıkan hastalıklar,
Organ yetmezliği,
Uyku eksikliği,
İdrar yolu enfeksiyonu ya da dehidrasyon,
Hastalıkların semptomları,
Kullanılan bazı ilaçlar ya da yan etkileri.

Deliryum Türleri

Karışık deliryum,
Hiperaktif deliryum,
Hipoaktif deliryum.

Deliryum Kimlerde Görülür
Deliryum Kimlerde Görülür

Karışık deliryum; Hem hiperaktif hem de hipoaktif semptomları barındıran karışık bu türde, hareketsizlik, uyuşukluk ya da uyku hali esnasında aniden hiperaktif semptomlar sergilenebilmektedir. Hiperaktif deliryım; Hiperaktif deliryum, tanınması en kolay tür olarak bilinir. Bu duruma sahip bireyler huzursuz, paranoya vede saldırganlık gibi davranışlarda bulunabilmektedir. Kişi sürekli hareket halindedir, uyumak ya da uzanmak istemez. Hipoaktif deliryum; Kişinin aktivite seviyesinde azalma, hareketsizlik vede aşırı uyku hali meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişi içine kapanabilir ve yoğun dikkat eksikliği yaşayabilmektedir.

Deliryum Nasıl Tedavi Edilir?

Deliryum tedavisinde, hastalığa neden olan tıbbi sorunların elle alınması ile birlikte yapılmaktadır. İlk olarak altta yatan neden belirlenir ve semptomlar kontrol altına alınmaktadır. Bazı durumlarda nedeni bulmak adına, bir çok teste ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu testler arasında kan testleri, röntgenler, beyin görüntüleme vede elektrokardiyogramlar bulunmaktadır. Altta yatan nedenin belirlenmesi durumunda, tedavi planlaması yapılmaktadır. Hastalığı doğrudan tedavi edebilecek herhangi ilaç olmasa da tedavide tercih edilen ilaçlar, semptomları hafifletmeye vede kontrol altına almaya yönelik uygulanmaktadır.

Deliryum Risk Faktörleri Nedir?

Aşırı alkol tüketimi ya da uyuşturucu madde kullanımı,
Görme ya da duyma gibi duyu bozuklukları,
Ameliyat veya anestezi komplikasyonları,
Kronik hastalıklar,
Depresyon ya da bilişsel bozukluk,
Dehidrasyon,
Ciddi bir hastalık nedeni ile uzun süre hastanede hareketesiz kalmak,
Geçmişte deliryum geçirmiş olmak,
70 yaş üstü bireyler.

Deliryum rahatsızlığını önlemek adına, bu durumu tetikleyebilecek risk faktörlerinin tanınması ve bu durumlara uygun tedbirlerin alınması lazım. Deliryum riskini vede semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı adımlar yer almaktadır. Bunların bazıları;

Hasta tarafından net bir biçimde görülebilecek 24 saatlik bir saat ve takvim ayarlamak,
Mümkün olan en kısa sürede, aktif hale gelmesine destek olunması,
Düzenli olarak beslenmesine vede sıvı alımına yardımcı olmak,
Hastanın iyi bir uyku rutini geliştirmesine yardımcı olmak.

Deliryum Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin deliryum belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Deliryum belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da deliryum belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mitral Kapak Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed