Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir? Damak Şişmesi Nasıl Geçer? Damak şişmesi neden olur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir? Damak Şişmesi Nasıl Geçer?

Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir

Dış etkenler sonucunda meydana gelen vede oldukça rahatsız edici sağlık sorunu olan damak şişmesi, sıcak gıdalarla beslenmek, ağız içi travmalar vede ağız lezyonları neden olabilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için damak şişmesi nasıl geçer? ve damak şişmesi neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Damak şişmesinin genellikle basit nedenlerden kaynaklanan vede kısa sürede kendiliğinden geçen bir sorun olduğunu unutmamalısınız. Peki Damak şişmesi nedenleri nelerdir?

Ağız gıdaların, besinlerin, içeceklerin vede çeşitli diğer maddelerin vücud giriş yeridir. Ağız sağlığı genel vücut sağlığı açısından da oldukça önem taşımaktadır. Ağzın tavanı, damak ismi verilen yapıdan oluşmaktadır. Ön bölümü oldukça sert, arka bölümü de nispeten daha yumuşak olur. Üst damak ise iki bölümden meydana gelir. Bunlardan biri sert damak; Diş ucundan başlar vede damağın 2/3’lük ön bölümünü oluşturmaktadır. Oldukça sert yapıya sahiptir. İkincisi ise yumuşak damak; Damağın arka 1/3’lük bölümünü oluşturmakta vede uvula ile son bulmaktadır. Daha yumuşak yapıya sahiptir. Ağzın çatısında bulunan damak, yapısı itibari ile oldukça hassas olmaktadır. Çok kolay biçimde aşınır vede yıpranır. Bazen damak şişmesi ya da damak iltihaplanması oluşabilir. Damak şişmesi bir çok insanın yaşadığı rahatsızlıktır. Damakta şişkinlik, çoğu zaman basit tedavilerle çözülebilecek nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda da damak şişmesine, daha ciddi sağlık koşulları neden olabilmektedir. Damakta şişlikle birlikte bazı belirtiler de rastlanabilir. Bunların başlıcaları; Ağız içinde ağrı, damak ağrısı, kas spazmları, ağız kuruluğu, damakta yaralar, ağız içerisinde kabarcıklar. Yazımızın devamına giderek damak şişmesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Damak Şişmesi Nasıl Geçer?

Damak Şişmesi Nedenleri

Ağız içi yaralar,
Ağız travması,
Dehidratasyon,
Mukosel,
Skuamöz popillomlar,
Diğer nedenler.

Damak yapısı bir çok dış vede iç etken nedeni ile hasar görebilmekte vede şişebilir. Damakta şişmeye yol açan olası nedenleri anlarsanız, şişen damağın nedenini belirlemek de o kadar kolay olmaktadır. Damak şişmesi genellik ile ağız içi travmalar vede ağız içi lezyonlar nedeni ile meydana gelebilir. Bazen damakta şişmeye altta yatan farklı tıbbi neden yol açabilmektedir. Damakta şişlik yapabilecek diğer nedenler; Elektrolit dengesizliği, yoğun alkol kullanımı, hepatitler ve oral kanserlerdir.

HPV isimli virüs skuamöz papillom oluşumundan sorumlu olmaktadır. Skuamöz papillomlar, damakta da oluşabilen, kanser olmayan küçük kitlelerdir. Ağrıya neden olmaz. Teşhisi konulduktan sonra, çeşitli tıbbi tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Bazı durumlar da bu popillomun küçük cerrahi işlemle çıkarılması gerekebilir. Ağzın çatısında, küçük şişlik olarak farkedilen mukosel, deri altında mukus birikmesi nedeni ile oluşabilir. Mukoselin genel özellikleri ise; Tedavi gerektirmezler vede kendi başlarına patlayabilir. Ağız çatısında oluşan küçük bir yaralanmadan sonra meydana gelir. Genellikle dudak içlerinde meydana gelir. Tipik olarak ağrısız lezyonlardır. Dehidratasyon, kuru ağza neden olmaktadır. Kuru ağza sahip bireyler, bu durumu çözmek için adım atmazsa damakta şişliğe neden olabilir. Dehidratasyone vede buna bağlı olarak meydana gelen ağız kuruluğuna yol açan en sık nedenler ise; Hastalıklar, aşırı terleme, bazı ilaçlar, yeterince sıvı tüketmemek ve aşırı alkol tüketimidir. Özellikle de sıcak aylarda yoğun egzersiz yapan bireylerde dehidratasyon vede elektrolit dengesizliği gelişebilmektedir. Bu bireyler kendilerini zayıf hissedebilir vede kas spazmları yaşayabilir.

Ağız içi çıkan uçuk, aft vede pamukçuk gibi yaralar, büyük kabarcıklar haline gelmeden önce ağız tavanında şişlikle kendini belli eder. Ağız içinde çıkan yaralar erken evrelerde, ağız tavanında şişliğe yol açabilir. İlerleyen evrelerde bu yaralar büyüyecek vede kendilerine has görünüme kavuşacaktır. Ağız içinde çıkan yaralar, genellikle bir hafta kadar şişliğe neden olabilmektedir. Kısa sürede kendiliğinden kaybolurlar.

Damak Şişmesi Neden Olur?

Üst damak şişmesine sahip bireylerde, son bir kaç gün içerisinde ağız içi yaralanma öyküsü sıklıkla bulunur. Bu durum kısa sürelidir. Bazı bakım tavsiyeleri ile iyileşecektir. Ağız tavanında şişliğe yol açan en yaygın neden ise ağız içi yaralanmalar vede travmalardır. Ağız içi travmalara yol açan nedenler ise;

Keskin hatlara sahip, gıda maddesi damağı çizerek şişmeye neden olabilir.
Sert yapıdaki şekerler, meyveler vede sebzeleri tüketirken dikkatli olmalısınız. Bu gıdalar ağız çatısına çarparak hasar verebilir vede damak şişmesi oluşturabilir.
Çok sıcak yemekler tüketmek, damağın hassas yapısını yakabilir. Bu durum damakta şişlik vede kabarcıklara neden olabilir.

Eğer damak şişmesiyle birlikte, diğer bazı semptomlara da varsa, uzman hekime görünmeniz de yarar var. Damakta şişlik ile birlikte görülebilecek, diğer belirtiler; Dış ağrısı, ağızda iltihap, kas spazmları, ağız içinde kabarcıklar, ağız içinde yaralar, ağız kuruluğu ve damakta ya da ağız içerisinde ağrıdır. Damak şişmesi, çoğu zaman önlenebilir, nedenlerden kaynaklı olmaktadır. Ağız içi travmalar ya da sıcak yemek nedeni ile meydana gelen damakta şişme için doktora gitmenize gerek yoktur. Bazı bireyler damak şişmesi için, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilir. Bunlar;

Ağız içerisinde başka belirtiler varsa,
Bir haftadan daha uzun süren damakta şişlik,
Üst damak şişmesi giderek artıyorsa,
Damak ağrısı giderek şiddetleniyor ise derhal doktora görünmeniz de yarar var.

Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir, eğer ki şikayetleriniz giderek artıyorsa vede ağız içinde başka belirtiler de bulunuyorsa, uzman hekime gitmeniz ve tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Eğer ki sizin de damak şişmesi nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Damak şişmesi nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da damak şişmesi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Balmumu Nerelerde Kullanılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed