Cüzzam Neden Olur? Cüzzam Belirtileri Nelerdir? Cüzzam Nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Cüzzam Neden Olur? Cüzzam Belirtileri Nelerdir? Cüzzam Nedir?
Mycobacterium leprae, bakterisinin neden olduğu kronik vede sürekli ilerleyen bulaşıcı bakteriyel enfeksiyona cüzzam denir. Lepra diğer ismidir. 19. yüzyıl da hastalığa neden olan bakteriyi keşfeden bilim insanının ismi ile Hansen hastalığı olarak da bilinmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için cüzzam nedenleri nelerdir? ve cüzzam nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Cüzzam neden olur?
Cüzzam, öncelik ile bacaklar ve kollar gibi uzuvlar ile el vede ayak gibi ekstremiteri, beyin ile omuriliğin dışında ki periferik sinirler ismi verilen sinirleri, deriyi, burnun iç yüzeyi vede üst solunum yolun da yer alan mukoza dokusunu doğrudan etkilemektedir. Cüzzam, biçimsiz cilt ülserlerine, sinir sistemin de hasara vede kaslar da zayıflığa neden olmaktadır. Tedavi edilerek kontrol altına alınamaz ise, ciddi şekil bozukluğına vede önemli sakatlıklara neden olabilen hastalıktır. Kayıtlı tarih de bilinen, en eski hastalıklardan biridir. Özellikle de, tropik vede subtropik iklime sahip, bir çok ülke de yaygın olarak rastlanmaktadır. Günümüz de dünya da cüzzam vakaları en yaygın olarak Brezilya vede Hindistan’da rastlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek, cüzzam belirtileri vede cüzzam nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Cüzzam Nedenleri Nelerdir?
Cüzzam Belirtileri
Cüzzam rahatsızlığının oldukça belirgin bir kaç asli beirti vede semptomu vardır. En yaygın olarak cilt dokusunu, sinir hücreleri vede mukoza zarı zerinde rastlanılmaktadır. Cüzzam vakaları sürecin de ciltte rastlanan belirti vede semptomnlar arasında renksiz, uyuşmuş lekeler ile uyuşma, ayak tabanın da ülserler, kalın, sert veya kuru cilt dokusu, nodüller yani büyümeler, yüz de vede kulak da ağrısız şişlikler vede saç kaybı olabilmektedir. Cüzzam hastalığının sinirlere verdiği hasardan dolayı rastlanan belirti vede semptomlar arasında ciltte etkilenen kısımlar da uyuşma, kas zayıflığı veya özellikle el vede ayakta felç, sinir hücrelerin de kalınlaşma vede yüz sinirleri etkilendiğin de körlüğe yol açabilen göz hastalıkları görülebilmektedir.
Deri de meydana gelen lezyonlar ile sinir sistemindeki hasar dokunma, sıcaklık ya da ağrı algılama da azalma ile sonuçlanmaktadır. Bu lezyonlar meydana geldikten sonra, bir kaç hafta geçmesine rağmen iyileşemeyebilir. Lezyonlar, kişinin normal cilt tonundan daha soluk bir tona sahiptir ya da iltihap nedeni ile kızarık renk olabilmektedir. Cüzzam hastalığının tedavi edilmemesi durumun da, bu belirti vede semptomlar ilerleyerek daha ağır hal alabilmektedir.
Cüzzam Hastalığı 3 Sisteme Ayrılmaktadır:
– Tüberküloit cüzzam,
– Lepromatöz cüzzam,
– Sınır da cüzzam.
Lepromatöz cüzzam, kişinin bağışıklık tepkisi zayıf olmaktadır. Bu tip cüzzam, ayrıca cildi, sinirleri vede diğer organları da etkilemektedir. Büyük topaklar vede yumrular biçimindeki nodüller dahil olmak üzere cilt üzerinde lezyonlar yaygın olarak rastlanır. Hastalığın bu türü daha bulaşıcı olmaktadır. Sınır da cüzzam, Hem tüberküloit, hem de lepramatöz cüzzamın klinik özellikleri rastlanır. Doktorlar bu tipi diğer, iki tip arasında bir sınırda kabul etmektedir. Tüberküloit cüzzam, Kişinin bağışıklık tepkisi iyi vede etkin olmaktadır. Bu tür enfeksiyonu olan kişi, yalnızca bir kaç lezyon sergilemektedir. Hastalık belirti vede semptomları hafif seyretmekte vede bulaşıcılık oranı da hafif olmaktadır.
Cüzzam hastalığını önlemek için; yakalanmayı önlemenin en etkili yolu cüzzam enfeksiyonu olan vede tedavi görmemiş kişiler ile uzun süreli yakın temas edilmemeli. Amerika Birleşik Devletlerinin güney bölgesi ile Meksika civarın da yer alan armadillo hayvanları ile temastan kaçınılmalıdır. Cüzzam enfeksiyonu, bir kişi öksürdüğün de ya da hapşırdığın da başka kişinin soluduğu M.Leprae bakterisini barındıran damlacıklar yayabilmektedir.
Cüzzam Hastalığı Nedenleri
Cüzzam enfeksiyonu bulaşması için, enfekte kişi ile uzun süreli yakın fiziksel temas gereklidir. Cüzzam yemek sırasın da, el sıkışmak, sarılmak ya da cüzzamlı kişinin yanına otobüs de ya da aynı yemek masaın da oturmak gibi kısa süreli tamas yolu ile bulaşmaz. Cüzzamlı hamile kadınlar, bunu doğmamış bebeklerine geçiremezler. Cüzzam enfeksiyonu cinsel temasla da bulaşmaz.
Mycobacterium leprae ismi verilen bakteri türünün neden olduğu cüzzam hastalığı, bazı durumlar da ağır seyredebilir. Her ne kadar tıp uzmanları, cüzzam bakterisinin nasıl yayılabildiği konusun da henüz kesin kanıtlara sahip olmasalar da, enfeksiyonun cüzzamlı kişinin mukozal salgıları ile temas yolu ile yayıldığı söylenmektedir. Bu salgılar genellik ile cüzzamlı bir kişi hapşırdığın da ya da öksürdüğünde havadaki mikro damlacıklar olarak meydana gelir. Bu damlacıklar haricin de, cüzzam çok bulaşıcı değildir. Yalnız cüzzam tedavisi görmeyen kişi ile uzun süreli vede sürekli tekrarnana temas, cüzzamın yayılmasına neden olabilmektedir. Cüzzamdan sorumlu bakteri çok yavaş çoğalmaktadır. DSÖ tarafından verilen bilgilere göre, hastalığın ortalama kuluçka süresi, yani ilk enfeksiyon anı ile ilk semptomların meydana çıkması arasındaki süre beş yıllıktır. Bazı vakalar da ilk belirtilerin rastlanması 20 yıllık bir zaman aralığını alabilmektedir. Armadillo türü hayvanlar bu hastalığı taşıyabilir vede insanlara bulaştırabilmektedir.
Cüzzam hastalığının geç teşhisi vede tedavisi, kişiler de ciddi vede geri dönülmeyecek bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Cüzzam komplikasyonları arasında el vede ayakları kullanamama, böbrek yetmezliği, erektil disfonksiyon, göz irisi iltihaplanması olan, kas güçsüzlüğü, kısırlık, kollar da vede bacaklar da kalıcı sinir hasarı, körlük, kronik burun tıkanıklığı, burun kanamaları, nazal septum çökmesi, optik sinirlere zarar veren göz hastalığı olan glokomun, özellik ile kaş vede kirpikler de görülmek üzere genel saç dökülmesi ile anatomik şekil bozukluğu yer almaktadır. Cüzzam hastalığı nedeni ile sinirler de vede uzuvlar da hislerin kaybolması vede uzuvların uyuşması, yanma ya da kesilme gibi durumlara karşı bireyin tepki göstermesini ya da bunların fark etmesini önleyebilir. Bu da uzun vadede farklı enfeksiyon problemlerine yol açabilmektedir.
Cüzzam Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Cüzzam hastalığı kendiliğinden iyileşen, bir hastalık türü değildir. Tedavi edilmediği sürece zaman için de, daha ağırlaşır vede tedavisi daha ağır hal almaktadır. Son aşamaların da meydana gelen komplikasyonların geri döndürülmesi mümkün olmayabilmektedir. Cüzzam hastalığı, tedavi edilebilen hastalıktır. DSÖ, 1995 yılın da tüm cüzzam türlerini iyileştirmek için, bir çoklu ilaç tedavisi geliştirmiştir. Bu ilacı dünya çapın da ücretsiz olarak temin etmek mümkündür. Son 20 yılda, dünya çapın da yaklaşık olarak 16 milyon cüzzam hastası, bu sayede iyileşmiştir. Bazı antibiyotikler cüzzamı vede cüzzama neden olan bakterileri öldürerek tedavi edebilmektedir. Bir çok vaka da antibiyotiklerden birden fazlası, aynı anda kullanılmak üzere reçete edilmektedir.
Cüzzam Neden Olur, cüzzam hastalığı tedavisi aylarca devam edebileceği gibi, bazı vakalarda da 1 ila 2 sene boyunca sürekli tedavi gerektirebilir. Eğer ki sizin de cüzzam neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Cüzzam neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da cüzzam belirtileri ve cüzzam nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebeklerde Ayrılık Kaygısı Nasıl Geçer?