Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Cüzzam Hastalığı Nasıl Anlaşılır?, Cüzzam hastalığı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgileri yazımızda derledik.

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Cüzzam Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Cüzzam hastalığı, Mycobacterium leprae bakterisi tarafından oluşturulan, konakçının immünolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen ya da progressif olabilen kronik enfeksiyon hastalık türüdür. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için cüzzam hastalığı nasıl anlaşılır? ve cüzzam hastalığı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Cüzzan hastalığı nasıl anlaşılır?

Cüzzam hastalığı, primer olarak yüzeysel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözü, kemikleri vede testisleri tutmaktadır. Cüzzam etin çürümesine ya da el ile ayak parmaklarının düşmesine neden olmaz. Geçmişte bireyin ağrı hissedememesi neden ile hasar gören uzuvların bazen kesilmesi gerekirdi. Artık hastalık erken teşhis edilebildiğinden, ampütasyon ihtiyacı nadirdir.

Duyu sinirleri hasar gördüğünden ağrı hissedilememektedir. Bu durum ellerin vede ayakların uç kısımlarını parmakların, ayak parmaklarının, ellerin ve ayakların kaybı ile sonuçlanabilecek yanıklara vede yaralanmalara karşı savunmasız bırakmaktadır. Göz etkilendiğinde, özellik ile kişi toz ya da diğer tahriş edici maddelerden kaynaklanan yaralanmaları nasıl önleyeceğini bilmiyor ise, körlüğe kadar varan tablolara yol açabilmektedir. Motor sinirler söz konusu olduğunda, penceli el, el bileği düşmesi, ayak düşmesi ya da lagoftalmi gibi çeşitli felç biçimleri meydana gelebilmektedir. Otonom sinirler, kan basıncı, kalp atışı hızı, terleme, bağırsak vede mesanenin boşaltılması vede sindirim gibi PNS vücut fonksiyonlaırnı düzenlemektedir. Otomon sinirlerin hasar alması, saç dökülmesine neden olabilir vede terleme yeteneğini etkileyerek cildi kuru vede çatlak bırakarak ikincil enfeksiyona maruz bırakabilmektedir. Yazımızın devamına giderek cüzzam hastalığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Cüzzam Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Cüzzam Hastalığı Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri son derece sinsi gelişir vede yavaştır. Cüzzam hastalığı bulunan bireylerin %90’ında ilk göze çarpan belirti uyuşukluktur. Tipik belirtileri arasında el vede ayaklarda uyuşma, ağrılı ya da hassaslaşmış sinirler, deride yanma hissi, yüzde vede kulak memelerinde ağrısız şişlik ya da yumrular, kaş vede kirpiklerin dökülmesidir. Ortalama kuluçka süresi 2 ila 4 yıldır. Bu süreyi izleyerek indetermine lepra ismi verilen başlangıç lezyonu meydana gelmektedir. Kol, yüz ve bacakların dış yüzü vede kalçalar, gibi soğuk deri alanlarına oturan bir ya da bir kaç adet, bir kaç santimetre çapında sınırları çok keskin olmayan, deri renginden açılma ya da hafifçe kızarık bir alan bulunmaktadır. Bunların tanı koydurucu belirtisi bulunmamaktadır. Bu lezyonların çoğu kendiliğinden iyileşir, az bir kısmı ise ileri klinik tiplere gitmektedir.

Cüzzam Hastalığı Kimlerde Olur
Cüzzam Hastalığı Kimlerde Olur

Cüzzam hastalığı genellik ile insanlardan temas ile bulaşmaktadır. Sinsidir ve yavaş gelişmektedir. Risk altındaki bireyler genellik ile cüzzam hastaları ile yakın ve sık temas halindedir yada hastalığın daha yaygın olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Kuluçka süresinin dokuz aydan 20 yıla kadar değiştiği düşünülür. Dünya sağlık örgütü, bir kişinin hastalığa yakalanması için, cüzzam hastalığı tedavi edilmeyen bir birey ile bir kaç ay yakın, sık temas ile burundan vede ağızdan damlacıklar yolu ile bulaştığını belirtmiştir.

Cüzzam Hastalığo Nedenleri

Cinsel ilişki ile bulaşmaz,
Birlikte yemek yemek,
Yakınlarda oturmak,
El sıkışmak ya da sarılmak,
Gündelik temas.

Cüzzam Hastalığının Çeşitleri

Lepromatöz lepra,
Borderlayn lepra,
Tüberküloid lepra.

Cüzzam Hastalığı Tedavi Edilir Mi?

Cüzzam hastalığında erken tanı vede tedavi ile geri döünü olmayan hasar vede ciddi komplikasyonlar ciddi biçimde önlenebilir. Tedavideki gecikmeler, cüzzama neden olan bakterilerin başkalarına bulaşması adına daha fazla fırsat sağlayabilmektedir. İlaç tedavisine başlandığında bakterinin bulaşması da durur. Antibiyotikler ile tedavi enfeksiyonu iyileştirebilir. Yalnız oluşmuş herhangi bir sinir hasarını ya da fiziksel bozukluğu geri döndürmez. Bu neden ile cüzzam hastalığının mümkün olduğu kadar erken teşhis edilmesi vede tedavinin erken başlaması oldukça önem taşımaktadır.

Cüzzam hastalığını tedavi etmek için, 2 ya da 3 antibiyotik kombinasyonu birlikte kullanılır. Bir kişinin 1 ila 2 yıl boyunca bu tedaviye ihtiyacı vardır. Tercih edilen primer ilaçlar; Klofazimin, rifampisin, dapson, etionamid veya protionamid. Tercih edilen sekonder ilaçlar; Aminoglikozidler, uzun etkili sulfonamidler, tiambutazon, tiasetazon.

Cüzzam Hastalığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin cüzzam hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Cüzzam hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da cüzzam hastalığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Buerger Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2025 Kardesiz Blog Designed