Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir? Colles Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?, Colles kırığı nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir? Colles Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir

Radlus ismi verilen bilek kemiğinin alt ucunun kırılmasına colles kırığı denmektedir. Tıbbi literatürde, radius distal uç kırığı olarak bilinmektedir. Yazımızın içeirğinde, siz değerli dostlarımız için colles kırığı nedir? vede colles kırığı nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevapları ayrıntılı olarak hazırladık. Peki Colles kırığı belirtileri nelerdir?

Colles kırığının diğer isimleri, radius distal uç kırığı, çatal sırtı deformitesi ve enine bile kırığıdır. Radius, ön koldaki iki kemikten büyük olanıdır. Başparmak tarafında bulunmaktadır. Ön koldaki en sık kırılan kemik de, radius kemiğidir. Colles kırığında, radius kemiğinin bilek ile eklem yaptığı alt ucu kırılmaktadır. Kırık kemik parçası, elin sırt tarafına doğru açılanmaktadır. Bu kırık genellik ile yaşlılarda vede çocuklarda rastlanılmaktadır. Yaşlıların kemikleri kırılgandır vede çocukların kemikleri halen yeteri kadar sert değildir. Radius distal uç kırığı, kısa sürede teşhis edilebilir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile, başarılı biçimde tedavi edilebilir. Bilek eklemi çok sık kullanıldığından, iyileşmesi gecikebilmektedir. Hekiminizin önerilerine dikkat etmelisiniz. Colles kırığı, 1814 yılında İrlandalı cerrah vede anatomist Abraham Colles tarafından tanımlanmıştır. Özellik ile açık el üzerine düşme nedeni ile oluşmaktadır. Radius kemiğinin alt ucunun kırılmasıdır. Bilek bölgesinde yapısal deformite ortaya çıkmaktadır. Bilek dışa doğru açılanmaktadır. Çok acı verici kemik kırığıdır. Eli hareket ettirmek oldukça ağrılı olmaktadır. Baş parmağın üst bölümünde, şiddetli ağrı vede morarma meydana gelir. Yazımızın devamına giderek colles kırığı belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Colles Kırığı Tedavi Edilir Mi?

Colles Kırığı Belirtileri

Deforme olmuş bilek şekli,
Hassasiyet,
Morarma,
Bilekte şişme,
Şiddetli ağrı.

Colles kırığının belirtileri, diğer kırık çeşitleriyle benzerlik göstermektedir. Kırığın belirtileri el bileğinde ortaya çıkmaktadır. Baş parmağın üst bölümündeki sağ ya da sol bilek bölümü belirtilerin görüldüğü yerdir. Belirtilerin şiddeti de kırığın tipine vede düzeyine göre farklılık gösterebilmektedir. Colles kırığının kendine has deformitesi bulunmaktadır. Bu durum çatal sırtı deformitesi olarka adlandırılmaktadır.

Colles Kırığı Nedenleri

Colles kırığının en sık görülen kırık çeşitlerinden biridir. Distal radius kırıklarının en sık görülen tipi, colles kırığıdır. Diğer radius distal uç kırıkları; Barton kırığı, chauffer kırığı vede smith kırığıdır. Colles kırığı, genellik ile açık el üzerine düşüldüğünde oluşmaktadır. Araba, bisiklet ya da kayak kazaları sonucunda da meydana gelebilmektedir. Düşer iken, kendinizi korumak için elinizi kullanırsınız. Bu durum açık el üzerine düşmeye neden olarak colles kırığına yol açablmektedir. Kırığı en sık gerçekleşme mekanizması budur. Travmalar genellik ile 18 ila 25 yaş gurubundaki gençlerde rastlanmaktadır. Bu yaş grubunda da colles kırığına sıkça rastlanabilir. Kemikleri daha kırılgan olan yaşlılar, kemikleri yumuşak olan çocuklar vede osteoporoz hastası kadınlar diğer majör riskt gruplarıdır. Colles kırığının açık el üstüne düşmek ile oluştuğu bilinmelidir. Yeterli vede dengeli beslenme, spor yapar iken kurallara dikkat etmeli vede travmalardan korunmalısınız.

Colles Kırığı En Sık Kimlerde Rastlanır?

Yetersiz kalsiyum vede D vitamini alımı,
Çocuklarda el üzerine düşülmesi,
Tekerlekli paten vede kayak gibi aktiviteler yapmak,
Karda ya da buzda yürümek,
Düşük kas kütlesine vede zayıf kas gücüne sahip insanlar,
Yaşlı bireyler,
Osteoporoz hastaları.

Colles kırığının meydana geldiği yer, radius kemiğinin alt ucudur. Hekiminiz teşhis aşamasında iken kırığın tam yerini vede nasıl gerçekleştiğini belirleyecektir. Radius kemiğinin alt ucunun kırığı farklı biçimde gerçekleşebilmektedir. Kırığın hattına vede özelliğine göre bir kaç çeşidi olabilmektedir.

Colles Kırığı Tipleri Nelerdir?

Eklem dışı kırık,
Eklem içi kırık,
Parçalı kırık,
Kapalı kırık,
Açık kırık.

Eklem dışı kırık; Ekleme açılmayan radius alt uç kırığıdır. En kolay tedavi edilen kırık tipidir. Eklem içi kırık; Radius alt ucundaki kırık ekleme açıldı ise, eklem içi kırıktır. Colles kırığının en ciddi tipidir. Parçalı kırık; Kırıklar genellik ile iki parçalıdır. İkiden fazla parçaya ayrılan kırıklar parçalı kırık olarak kabul edilmektedir. Kapalı kırık; Kırık uçları deri içerisinde ise kapalı kırıktır. Colles kırığının en sık görülen tipidir. Açık kırık; Kırık uçları deriden dışarıya doğru açılmış ise, bu açık radius alt uç kırığıdır.

Colles kırığı tedavi planı, kırık kemik uçlarının doğru yere getirilmesi vede kemiklerin iyileşene kadar orada tutması ile yapılmaktadır. Kemik uçlarını bir araya getirip, orada tutmanın bir çok yolu bulunmaktadır. Hangi yöntemin kullanacağı ise bazı faktörler ile belirlenmektedir. Bu faktörler; Hastanın bilek ile yaptığı aktivitler, hastanın yaşı, kırığın ekleme açılıp açılmadığı, parçalı kırık olup olması ve yaralanmanın seviyesidir.

Colles Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?

Tüm bu faktörlerin etkisi ile hekiminiz tedavi planını belirlemektedir. Kemik uçları iyi bir konumdaysa vede yer değiştirme yok ise, kemik iyileşene kadar alçı ya da atel uygulaması yapılmaktadır. Ağrısı az olanlarda, kemik uçları ayrık olmayanlarda vede çok aktif olmayan bireylerde atel ya da alçı tedavisi daha sık tercih edilmektedir. El bileğiniz alçıda iken, hekiminiz aralıklar ile iyileşme sürecini izlemek için röntgen çektirmenizi isteyebilmektedir. Alçı süresi genellik ile 6 hafta sürmektedir.

Colles Kırığı Belirtileri Nelerdir, colles kırığı tedavisi konservatiftir. Kapalı olarak radükte edildikten sonra, ön kol pronasyonda, uzun kol alçı tespiti uygulanmaktadır. 3 ila 4 hafta sonra kısa kol alçı tespitine geçilerek dirsek serbest bıraklmaktadır. Yaşlılarda da eklem sertliğini önlemek adına, kısa kol alçı tespti önerilmektedir. Erişkinlerde kırık 6 ila 8 haftada kaynamaktadır. Eğer ki sizin colles kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Colles kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da colles kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Baldırda Kas Ağrısı Nasıl Giderilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed