Çıban Belirtileri Nelerdir? Çıban Nasıl Tedavi Edilir? Çıban nasıl önlenir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri, yazımız da derledik.
Çıban Belirtileri Nelerdir? Çıban Nasıl Tedavi Edilir?
Çıban, deri yüzeylerin de aniden çıkmaktadır. Çıbana, stafilokok isimli bakterilerin yol açtığı enfeksiyon sonucun da meydana gelen ağrılı deri hastalığıdır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için çıban nasıl önlenir? ve çıban nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak hazırladık. Siz de yazımızın devamına giderek çıban nedir? Öğrenebilirsiniz. Peki Çıban belirtileri nelerdir?
Çıban, bakterilerin yol açtığı enfeksiyon sonucun da meydana gelen ağrılı deri hastalığına denir. Stafilokok bakterileri vücuda, deri yüzeyin de yer alan kıl köklerinden girmekte vede çevredeki yağ tabakasın da üreyerek çoğalmalara başlar. Çıban, küçük sivilce gibi oluşmaya başlamaktadır. Daha sonrasın da giderek irileşerek büyük kitleye dönüşmektedir. Tıp bilimin de, fronkül olarak isimlendirilen çıbanın orta kısmın da beyaz uç bulunmaktadır. Yağlı cilt tipi, kaşıntılı hastalıklar, aşırı terleme, alkol tüketimi gibi etkenler insanlar da çıbanın meydana gelen faktörler arasındadır. Genellik ile boyun, ense, göz kapağı, kafa derisi, kulaklar, kalça, kol vede bacaklar da yaygın olarak görülse de, çıban vücudun tüm yerlerinde meydana gelebilir. Çıban kendiliğinden iyileşebilmektedir. Bağışık sistemi zayıf insanlarda kana karışarak daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yazımızın devamına giderek çıban belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çıban Nasıl Tedavi Edilir?
Çıban Belirtileri
Çıban enfeksiyonu genellik ile bağışıklık sistemi zayıf insanlarda, diyabet vede obezite hastaların da daha yaygın ve sık görülmektedir. Hijyen koşullarının yeterli olmaması durumunda da meydana gelebilen, bir tür enfeksiyondur. Stafilokok bakterilerinin yol açtığı bu enfeksiyon oluşumunun ilk zamanların da hafif kızarıklık veya sivilce şeklin de belirti göstermektedir. Daha sonra hafif şişlik vede yanma ile büyümeye başlamaktadır. Deri yüzeyin de bezelye veya nohut büyüklüğün de şişliğe yol açmaktadır. Sert bir dokuya sahiptir vede dokunulduğunda ise ağrıya neden olur. Çıban etrafın da meydana gelen sıcaklık artışı, kızarıklık ile birlikte görülebilmektedir. Ortasın da çoğunluk ile sarı vede beyaz renkli uç bulunmaktadır. Ağrısı giderek artan çıbanın oluşturduğu iltihap, özellik ile bağışıklık sistemi zayıf kişilerde kana karışarak vücuda yayılabilmektedir. Bu tip durumlar da çıban, üşüme ve titreme, halsizlik, ateş gibi bazı belirtilere neden olmaktadır.
Çıban genellikle en sık, aşırı terleyen kişilerde, yaşlılarda, sıcak vede nemli iklime sahip bölgeler de yaşayanlarda, obezite hastalarında, kronik deri hastalığı bulunanlarda, yağlı cilt tipine sahip kişilerde, diyabet hastalarında, karaciğer hastalığı olan kişilerde, böbrek hastalığı olan kişilerde oluşmaktadır. Çıban türleri üç çeşittir. Bunlar; Şirpençe çıbanı, kara çıban vede şark çıbanıdır.
Çıban tedavisi için kızarıklık vede kaşıntı hissi bulunuyor ise, bir süre sonra ağrılı şişlikte eşlik edecektir. Genel de iyice olgunlaşmasından sonra kendiliğinden patlayarak iyileşmektedir. Bu gibi durumlar da çıban tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Çıban, patladıktan sonra yeni bir enfeksiyon oluşmaması için, çıplak elle dokunmayın. Yalnız çıban sayısı fazla ve çıban oluşumu sürekli tekrar ediyor ise vede bağışıklık sisteminin zayıf olduğunı gösteren diğer belirtiler bulunuyorsa kişilerde mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu tip vakalar da uzman hekim, fizik muayene yaptıktan vede hastanın öyküsünü dinledikten sonra gerekli gördüğün de ek laboratuvar tetkikleri de isteyebilmektedir.
Çıban Nasıl Önlenir?
Doktor tedavi yöntemini kişinin genel durumuna vede çıban türüne göre düzenlemektedir. Genellik ile kişiye antibiyotikli krem veya antiseptik solüsyon reçete edebilmektedir. Ağrı düzeyi fazla ise lokal olarak kullanılacak ağrı kesici krem de reçete edebilir. Çıban ameliyatı olarak da bilinen yöntem ile steril ortam da uygun araçlar ile çıbanın içinde bulunan irinin boşaltılması uygulanabilir. Çıbanın kişinin kendisi tarafından sıkılması veya içinin boşaltılmaya çalışılması enfeksiyonun yayılmasına yol açmaktadır. Özellik ile burun vede kulak, göz altı bölgesin de yer alan çıbanlara uygun olmayan yollar ile yapılan müdahaleler, enfeksiyonun beyne ulaşmasına vede çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Çıban Belirtileri Nelerdir, Çıbanın meydana gelmesinin durdurulmasının en basit, etkin vede ucuz yolu kişisel hijyene dikkat etmekten geçmektedir. Duş alırken çıban oluşumunun yoğun olduğu boyun, ense, kalça vede bacak gibi bölgeler iyi yıkanmalı. Tıraş bıçağı yerine, tıraş makineleri ile tıraş olmak cilt hasarını azaltacağından çıban oluşumunu da engellemektedir. Terleyen bölgelerin daha sık temizlenmesi çıban oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Eğer ki sizin de çıban belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çıban belirtileri neledir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da çıban belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; iOS 14-7-1 Özellikleri Nelerdir?