Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır? Ceviz Aşısı Nedir? Ceviz Aşısı Çeşitleri Nelerdir? Ceviz aşısı ile ilgili bir çok merak edilen soruları yazımızda topladık.
Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır? Ceviz Aşısı Nedir? Ceviz Aşısı Çeşitleri Nelerdir?

Son zamanların en çok merak konusu olan ceviz aşısı ile ilgili bilinmesi gereken ve insanlar arasında da konuşulan bu aşı ile tüm bilmeniz gerekenleri yazımız da derledik. Ceviz aşısı aslında mevsime göre ağaçların dokularını tekrardan hayata döndürmek vede yenilemek için ceviz ağaçlarına yapılan işlemdir. Bu aşı diğer ağaçlara yapılan aşılardan zaman vede yapılış olarak oldukça farklıdır. Yazımızın içeriğin de siz değerli dostlarımız için Ceviz aşısı nedir? ve Ceviz aşısı çeşitleri ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Günümüz de ön plana çıkan ceviz aşısı, oldukça yaygın olarak kullanılan ve mevsimine göre ağaçların dokularını yenilemek için ceviz ağaçlarına uygulanan işlemdir. Cevizler de ise aşı tutması diğer ağaç çeşitlerine göre oldukça zordur. Cevizlerin içerisin de özsuyu olan juglans maddesi yer almaktadır. Bu yüzden ceviz aşısı yapılış, kullanım amacına göre de değişiklik göstermektedir. Bu aşı yapılacağı dönem, aşının çeşidine göre de farklılık göstermektedir. Bu yüzden ceviz aşısı yapılırken, hangi çeşit aşı kullanılması gerektiğine de dikkat etmek lazım.Aşılama yapılacak kesimler de özsu aşı kalemlerine zarar vermek de vede aşının tutumuna engel olmaktadır. Bu sebeple aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce ağaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılarak suyun aktarılması gerekmektedir. Ceviz aşısı çeşitlerinden en çok kullanılanın dilcikli aşı, yama göz aşısı, omega aşısı vede yarma kalem aşısıdır. En çok tercih edileni ise kalem aşısı olmaktadır. Sizde yazımızın devamına giderek ceviz aşısı ile ilgili ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
Ceviz Aşısı Çeşitleri Nelerdir?
Ceviz Aşısı Ne Zaman Uygulanmalı?
Ceviz aşısı çeşitleri aslında 4 ayrı grup da yer almaktadır. Ceviz aşısı çeşitlerinin önemini vede nasıl uygulandığını sizler için yazımızda mercek altına alarak, ayrıntılı olarak hazırladık.
– Omega Aşısı.
– Yama Göz Aşısı.
– Dilcikli Aşısı
– Yakma Kalem Aşısı.

Yarma kalem aşısı, yaz mevsimin de tutmayan 1 yaşındaki çöğürler ile birlikte 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi uygulanmaktadır. Çöğürler ile birlikte 5 yaşındaki yabani ağaçlara bu aşılar yapılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ilkbahar dönemin de yapılacak aşılar da yabanilerin tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20/30 cm yukarıdan kesilmesi gerekmektedir. İşlemden sonra özsuyun akıtılması için de 7/10 gün beklenmeli vede sonra aşının yapılması lazım. Omega aşısında da önemli nokta yama göz aşısı yapılan vede sonuç alınamayan 1 ila 2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması lazım. Omega aşısı uygulanırken aynı zaman da sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda tutulması gereklidir.
Ceviz Aşısı Çeşitleri
Yama göz aşısı ceviz fidanı için başama zamanı, çöğürün kabuk verip, vermediğinin kontrolü sonrası anlaşılmaktadır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan 1 hafta önce sulanmalıdır. Sulamadan 1 ila 2 gün sonra da çöğürlerin yapları temizlenerek uç alınmaıdır. 2 ila 3 yaprak bırakılması lazım. Bu aşıda en önemli nokta, aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılması lazımdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin vede dolgun olur ise aşı tutma oranı da o derece yüksek olabilmektedir. Ceviz ağacına yama göz aşısı yapılırken çift ağızlı özel aşı bıçağıyla dikkatli şekilde yapılması lazım. Aşı kalemiyle kullanılan çöğür aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan 3 hafta sonra aşılar kontrol edilmeli vede aşı bağının çözülmesi lazım.
Dilcikli aşsısı çöğürle kalemin yaşları farklı yalnız çapları birbirine eşit olması durumunda yapılan aşı yöntemidir. Genellikle yaz mevsiminde yapılan aşı çeşitlerindendir. Aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı yapılmaktadır. Yalnız kalem vede çöğürün aynı kalınlıkta olmasıan dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır, ceviz aşısı çeşitleri ile ilgili bilgilere yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık. Sizde ceviz aşısı ne için yapılır ve nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Eğer sizin de ceviz aşısı nasıl yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ceviz aşısı nasıl yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ceviz aşısı çeşitleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?