Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?, Çene ağrısına ne iyi gelir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda derledik.

Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir

Çenede, konuşmayı vede yemek yemeyi zorlaştırabilen ağrı olarak bilinen çene ağrısı her insanın başına gelebilecek rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz çene ağrısı nasıl geçer? ve çene ağrısına ne iyi gelir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Peki Çene ağrısı nedenleri nelerdir?

Çene kemiği veya bir diğer ismi ile mandibula, temporomandibular eklem aracılığı ile kafatasına bağlanmaktadır. Bu eklem kulakların hemen önünde bulunur ve ağzın açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Temporomandibular eklem ile ilgili problemler, çene ağrısının en sık rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Çene kemiği, diş vede diş etlerine tutunmaktadır. Dolayısı ile diş vede diş etlerinde enfeksiyon gibi sorunlar da çene ağrısı yapabilmektedir.

Çene ağrısı, farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Her bir neden farklı karakteristikte ağrılara yol açabilir ya da çene ağrısına eşlik eden başka belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Temporomandibular eklem hastalıkları, çene ağrısının en çok rastlanan nedenleri arasında yer almaktadır. Her 10 kişiden birinde, temporomandibular eklem hastalığı görülmektedir. Bu hastalıklar kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Genellik ile diş ağrısı ya da diş eti ile ilgili sorun hangi tarafta ise, çene ağrısı o yönde olmaktadır. Mesela sağ tarafa yer alan diş çürüğü, sağ çene ağrısı yapmaktadır. Ağrı genellik ile bölgesel olmaktadır. Çene kemiği de diğer kmeiklerde olduğu gibi, travmaya bağlı olarak kırılabilir ya da yerinden çıkabilmektedir. Yazımızın devamına giderek çene ağrısı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Çene Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çene Ağrısı Nedenleri

Tümör ve kistler,
Osteomiyelit,
Küme tipi baş ağrısı,
Trigeminal nevralji,
Sinüzit,
Kalp krizi,
Bazı hastalıklar,
Eklem ile ilgili problemler,
Diş ve diş eti sorunları,
Travma,
Temporomandibular eklem hastalıkları.

Temporomandibular Eklem Hastalıkları

Çene çevresindeki kaslarda iltihaplanma,
Çene ve diş yapısındaki bozukluklar,
Diş gıcırdatma,
Artrit gibi rahatsızlıklar,
Çenede yaralanma.

Temporomandibular Eklem Hastalıklarına Bağlı Olarak Görülen Belirtiler

Stres, temporomandibular eklam hastalıklarında görülen belirtileri şiddetlendirir,
Çene kitlenmesi,
Çiğneme sırasında zorlanma, ağrı hissetme,
Görme fonksiyonlarında bozulma,
Baş dönmesi,
Kulak çınlaması,
Sürekli baş ağrısı,
Yüz, kulak ve çenede ağrı ve sızı,
Ağzı açar iken klik sesi duyulması.

Çene Kemiğinde Meydana Gelen Hasar Sonrası Bireyde;

Diş kırılması ya da diş kaybı görülebilir,
Çenede şişkinlik,
Çene çevresinde morarma, çürük oluşumu,
Çene kemiği ağrısı.

Çene Ağrısı Yapabilecek Dental Sorunlar

Diş gıcırdatma,
Diş dizilim bozuklukları,
20’lik diş çıkması,
Diş eti hastalıkları,
Çürük diş ya da dişte apse gelişimi,
Dişin sıcaklığa ya da basınca karşı hassas hale gelmesine neden olan diş çatlakları ve kırıkları.

Çene kemiğinde, ağız vede yüzdeki yumuşak dokularda tümör vede kist meydana gelmesi gözlenebilmektedir. Odontojenik olarak isilemlendirilen bu yapılar genellik ile kötü huylu değildir. Yalnız, bu yapılar hızla büyüyerek diş sağlığını etkileyebilmektedir. Bu neden ile odontojenik tümör vede kistleirn cerrahi olarak çıkarılması gerekebilmektedir. Kemikte rastlanan enfeksiyonlar osteomiyelit olarak isimlendirilmektedir. Osteomiyelitin bir alt grubu olan anaerobik osteomiyelit, çene kemiğini etkileyebilmektedir. Çene kemiğindeki enfeksiyon tedavi edilmez ise, kemikte kalıcı hasar oluşabilmektedir.

Küme tipi baş ağrısı, aniden başlayan ya da belirli bir düzende görülen bir ağrı tipidir. Bu ağrı, bireyde gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Küme tipi baş ağrısı göz vede şakak bölgesinin yanı sıra çenede de ağrı hissedilmesine yol açabilmektedir. Yüz bölgesinin duyusunu beyne taşıyan sinir trigeminal sinirdir. Kan damarlarının bu sinire bası uygulaması sonucu ağrı oluşabilmektedir. Multipl skleroz hastalığı da bu duruma neden olabilmektedir. Trigeminal nevraljide görülen çene ağrısı genellik ile tek taraflıdır. Daha çok üst çene ağrısı olarak hissedilen bu ağrı, hastalar tarafından genellikle bıçak saplanması ya da elektrik çarpması gibi tarif edilmektedir. Trigeminal nevraljinin neden olduğu çene ağrısı yeme, içmeyi imkansız hale getirecek kadar şiddetli olabilmektedir.

Çene Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisi?

Burun içerisinde vede göz altında bulunan boşluklara sinüs ismi veirlmektedir. Sinüs boşluklarının iltihaplanması sinüzit olarak isimlendirilmektedir. Özellikle kronik sinüzit, çenenin üst kısmında yani çene kökünde ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Sol çene altında ağrı, kalp krizinin belitisi olabilmektedir. Kalp krizi esnasında kalbe yakın sinirlerden iletilen ağrı, vücudun başka bir yerindeymiş gibi hissedilebilmektedir. bu duruma yansuyan ağrı ismi verilmektedir. Kalp krizinde sol çene ağrısı ya da alt çene ağrısı da yansıyan ağrı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ağrı çenenin yanı sıra omuz ve kolun iç kısmına da yayılabilmektedir.

Günümüzde aşılama ile artık nadiren görülse de, kabakulak vede tetanoz gibi hastalıklar çene ağrısı yapabilmektedir. Virüs enfeksiyonu sonucu meydana gelen bir hastalık olan kabakulak, ağzın yanında bulunan tükürük bezlerinde şişmeye neden olmaktadır. Bu hastalıkta çene hareketleri kısıtlanabilmektedir. Romatoid artrit, bağışıklık hücrelerinin bireyin kendi vücuduna saldırması sonucu gelişen otoimmün bir eklem hastalığıdır. Romatoid artrit, temporomandibular eklemi tutabilmektedir. Hastalıktan etkilenen eklemde, çenenin sorunsuzca hareket etmesini sağlayan kıkırdak yapı hasar görmektedir. Sonuç olarak, bireyde çene kemiğinde ağrı görülebilmektedir.

Çene Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Çene ağrısının tedavisi, ağrıya nedne olan rahatsızlığa yönelik uygulanmaktadır. Temporomandibular eklem hastalıkalrının tedavisinde ağrı kesiciler ve çene eklemini güçlendirici egzersizler kullanılmaktadır. Diş vede diş eti hastalıklarının tedavisi de, diş hekimleri tarafından hastalığa göre uygulanmaktadır. Romatoid artrit otoimmün bir hastalık olduğundan, tedavisinde de bağışıklık baskılayıcı ilaölar kullanılabilmektedir. Kalp krizi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Kalp krizi tedavisinde anjiyo bypass cerrahi gibi seçenekler bulunmaktadır. Sinüzit tedavisi de çeşitli ilaçlar barındıran burun spryleri kullanılmaktadır. Trigeminal nevralji tedavisinde sinirin beyne sinyal göndermesini engelleyen karbamazepin gibi ilaçlar tercih edilmektedir.

Çene Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli
Çene Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli

Küme tipi baş ağrısı için de, hastaya triptan grubu ajanlar reçete edilebilmektedir. Osteomiyelit tedavisi antibiyotikler ile yapılmaktadır. Odontojenik tümör ve kistlerin ilerleyen dönemde diş sağlığını bozmaması adına, cerrahi olarak çıkarılması planlanmaktadır. Çene ağrısı tedavisinin başarılı bir biçimde yapılabilmesi adına altta yatan hastalığın mutlaka düzeltilmesi ya da kontrol altına alınması gerekmektedir. Bunlar yapılmadan uygulanacak ağrı tedavisi efektif olmaz. Gece plakları kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Okluzal travmalarda, selektif aşındırmalar yapılabilmektedir. Çene ağrısının kalıcı olarak geçmesi adına, arğıya neden olan durumun tespit edilmesi vede tedavisinin yapılması gerekmektedir. Yalnız kalıcı çözüme kadar olan süreçte ağrıyı hafifletmeye yaranan bazı uygulamalar da bulunmaktadır.

Çene Ağrısını Hafifletme Yarayan Bazı Uygulamalar

Çene eklemi bölgesine uygulanan fizik tedavi uygulanabilir,
İbuprofen ya da parasetamol içeren ağrı kesicileri kullanmak,
Ağrılı bölgeye soğuk uygulaması yapmak,
ÇEnede ağrıyan bölge üzerine ısıtılmuş havlu koymak,
Etkilenen çene eklemine, işaret vede orta parmak ile hafifçe bastırarak vede daireler çizerek masaj yapmak.

Çene ağrısı genellik ile basit bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Yalnız, çene ağrısı kalp krizi gibi hayatı tehdit eden sorunun habercisi olabilmektedir. Bu neden ile bir kaç gün içinde kendiliğinden gçemeyen çene ağrısı olan bireyler, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı vede gerekli kontrolleri aksatmamalıdır.

Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de çene ağrısı nedenleri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çene ağrısı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı çene ağrısı nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çene Kayması Nasıl Anlaşılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed