Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir? Buz Yanığı Nasıl Tedavi Edilir? Buz yanığı nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgileri yazımız da ayrıntılı derledik.

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir? Buz Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir

Hem soğuk, hem de sıcak insan cildin de yanıklara neden olabilmektedir. Şiddetli soğuklara maruz kalan deri de hasar oluşur vede buna buz yanığı denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için buz yanığı nedenleri nelerdir? vede buz yanığı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Buz yanığı belirtileri nelerdir?

Soğuk ısırığı, soğuk ısırması, cilt donması vede soğuk yanığı gibi isimlerle de anılan buz yanığına bazı durumlar yol açmaktadır. Bunların başlıcaları; donma sıcaklığına maruz kalmak, buz torbası gibi aşırı soğuk cisimle temasta bulunmak vede uzun süreli buz uygulamalarıdır. Buz yanığı kolay kolay oluşmaz. Oluşabilmesi içinde, soğukla ya da soğuk cisimler ile uzun süre temasta olmak lazım. Bız yanığı teşhisi kolaydır vede tedavi de edilebilmektedir. Buza doğrudan temas edildiğinde ya da uzun süre soğuk olan başka cisme maruz kalındığında buz yanığı oluşmaktadır. Aşırı soğuğa maruz kalındığında, kan damarları daralır vede kan hayati organları korumak adına yönlendirilir. Kan, vücudun merkezi organlarını korumak adına kullanılır vede eller, ayaklar ve el ile ayak parmakları soğuğa karşı açık hale gelmektedir. Uzun süre soğuğa, maruz kalındığında, ciltte yüzeysel bölgelerinde hücrelerdeki su donmaya başlamaktadır. Bu sayede deriye zarar verebilecek keskin buz kristalleri meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek buz yanığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Buz Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Buz Yanığı Belirtileri

Cildin sertleşmesi,
Deri de kabarcıkların oluşması,
Ağrı,
Karıncalanma hissi,
Kaşıntı hissi,
Etkilenen cilt bölgesin de uyuşukluk,
Kırmızı, beyaz, koyu ya da gri ten rengi.

Buz Yanığı Nedenleri Nelerdir?

Islak elbiseler ile soğuk ortamlar da durmak,
Buz torbası gibi soğuk cisimlerle, uzun süre doğrudan temas etmek,
Yüksek irtifalarda uzun süre bulunmak,
Yüksek hızlı rüzgara uzun süre maruz kalmak,
Donma sıcaklığına uzun süre maruz kalmak.

Buz yanığı meydana gelmesi sırasında ciltte bazı değişikler gözlenmektedir. Bunların başlıcaları; Soğuk etkisi ile pıhtılaşmayı sağlayan proteinler devre dışı kalabilir. Bu neden ile kanama meydana gelebilir. Küçük kan pıhtıları oluşabilir, kan akışı vede oksijen daha da kısıtlanmaktadır. Kan akışı azaldığından, etkilenen bölgeye oksijen, besin vede ısı ulaştırılamaz. Kan damarları daralır, etkilenen bölge de kan akışı azalmaktadır. Donan su derideki hücrelere zarar veren keskin buz kristallerini meydana getirir. Ciltteki hücreler de yer alan su donmaya başlamaktadır.

Sık rastlanan bir durum olmayan buz yanığı, soğuk şartlar da yada yüksek hızlı rüzgarlar da çok fazla zaman geçirirseniz oluşma riskiniz artmaktadır. Buz yanığı oluşumuna yol açan önemli etkenlerden biri, dolaşım bozukluklarıdır. Çeşitli yaşam tarzı alışkanlıkları vede yaralanmalar dolaşım bozukluklarına neden olmaktadır. Yaşlı bireyler vede küçük çocuklar, vücut ısılarını dengeli biçimde ayarlayamadıklarından daha hızlı ısı kaybettikleri için buz yanığına daha riskli gruptadır. Alkol vede uyuşturucu kullanımı diğer risk faktörüdür. Bu bireyler, soğuğa maruz kalsalar dahi duyumsamaları güçlü olmadığından soğuğu fark etmeyebilirler.

Buz Yağını Oluşumu İçin Kimler Risk Altında?

Raynaud fenomeni,
Periferik nöropatiler,
Çeşitli periferik vasküler hastalıklar,
Diyabet,
Beta blokör kullanımı,
Sigara içmek,
Kış sporları ile uğraşmak,
Evsizlik.

Buz Yanığı Nasıl Geçer?

Buz yanığı önemi tıbbi acil durum teşkil edebilir. Tıbbi acil durumların da, ilk yardım yapılmalı vede hızlıca sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Buz yanığı için ilk yardım işlemleri arasında; Soğuktan uzaklaşın ya da soğuğa neden olan eşyayı uzaklaştırın. Islak kıyafetleri çıkartın vede kuru kıyafetleri giyin. Daha fazla hasara neden olmamak adına, etkilenen bölgeye dokunmayın vede ovalamayın. Cildi 37 ila 39 derece olan suya batırın. Sıcak suya sakın girmeyin, hızlıca ısınmaya çalışmayın. Battaniye gibi kalın vede kuru malzemeler ile sarının. Kabarcıklar veya açık yara oluşur ise, alanı temizleyin vede mikroplardan uzak tutmak için bandajlayın.

İlk acil müdahaleyi sağladıktan sonra, bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Soğuk yanığı tedavisi etkilenen vücut bölgesine, bölgenin genişliğine vede etkinin büyüklüğüne bağlı olarak değişlik göstermektedir. Soğuk yanığı vakalarına yapılacak aşırı sıcak, yaralanmanın hasarını daha da kötüleştirecektir. Sıcak su ya da sıcak buhar kullanmak yerine cildi yavaş yavaş ısıtmak lazım.

Buz Yanığı Tedavisinde Uygulanacak Bazı Yöntemler

Bazı durumlar da yara debrimanın uygulanması,
Gerekli durumlar da tetanoz aşısının yapılması,
Ağrı kesiciler ile ağrının giderilmesi,
Cildi kir vede mikroplardan korumak adına yapışmayan gazlı bez kullanma,
Etkilenen bölgenin temizlenmesi, merhem uygulanması,
Hidrasyon kaybını yerine koymak adına, sıvı desteği.

Buz Yanığı Belirtileri Nelerdir, buz yanığı, güneş yanığına benzemektedir. Etkilenen deri bölgesin de renk değişikliği gözlenmektedir. Deri parlak kırmızı renk almaktadır. Bazen beyaz vede sarımsı renge de dönüşür. Bazı bireyler çoğu zaman yüzeysel buz yanıkları için, sağlık kuruluşlarına başvurmazlar. İlk yardım malzemelerini kullanarak, evde tedavi edebilirler. Bu tür basit yanıklar daha fazla tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymadan iyileşebilmektedir. Eğer ki sizin de buz yanığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Buz yanığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da buz yanığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kiraz Uyku Yapar Mı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed