Boyunda Sivilce Nedenleri Nelerdir? Boyunda Sivilce Nasıl Geçer?, Boyunda sivilceye ne iyi gelir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Boyunda Sivilce Nedenleri Nelerdir? Boyunda Sivilce Nasıl Geçer?
Cilt gözenekleri tıkandığı için, vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi boyunda da sivilceler gelişmektedir. Bu durum aşırı bakteri ya da ölü cilt hücreleri nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Gözenekler enfekte olur ve kırmızı bir şişlik belirmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz boyunda sivilceye ne iyi gelir? ve boyunda sivilce nasıl nasıl geçer? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Boyunda sivilce nedenleri nelerdir?
Akne keloid de boynun arkasında kaşıntılı şişlikler olarak meydana gelen, uzun yıllar süren kronik durum olabilmektedir. Ensenin alt bölgesinde, saç çizgisi boyunca saç gözeneklerinin etrafında merkezlenen, benzer görülen küçük kırmızı ya da ten rengi şişlikler şekinde olmaktadır. Çok nadiren küçük püstüller ya da irin şişlikleri şeklinde kendini göstermektedir. Tümsekler yavaş yavaş büyümektedir. Yalnız farklı boyutlara ulaşmaktadır. Boyutları bezelye büyüklüğünden kalın vede geniş yaralara kadar değişebilmektedir. Bunlar, saç derisine yayılabilir vede saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Bazı cilt tipleri diğerinden daha fazla sebum üretebilmektedir. Bu neden ile dpğal olarak sivilce oluşumuna daha yatkın olmaktadır. Bu durum özellikle yağlı cilde sahip bireyler için geçerlidir. Bu bireyin cilt tipini değiştirmesinin bir yolu olmasa da vücudun sebum üretimini azaltmak için kullanılabilen bazı yöntemler bulunmaktadır. Hasar gören ve tahriş olan ciltte sivilce ortaya çıkabilmektedir. Kimyasal peeling ve eksfollantlar gibi sert tedaviler bazen ciltte tahrişe neden olabilir ve sivilce oluşumu riskini artırabilmektedir. Bunun yanı sıra alkol gibi cildi kurutan kimyasallar barındıran ürünler de cildin doğal nem bariyerini ortadan kaldırarak tahrişe neden olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek boyunda sivilce nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Boyunda Sivilce Nasıl Geçer?
Boyunda Sivilce Nedenleri
– Terleme,
– Hormonal değişiklikler,
– Yetersiz hijyen,
– Cilt tahrişi.
Tıraş da sivilcelerin oluşmasına katkıda bulunabilmektedir. Yalnız bu durum, tıraştan ziyade kullanılan tıraş kreminden de kaynaklanabilmektedir. Bir çok tıraş kremi gözenekleri tıkayan ya da hassas cildi tahriş eden bileşenler içermektedir. Tıraş, kul dönmesine vede sivilcelere benzer görünebilen yalnız farklı olan jilet darbelerine de yol açabilmektedir. Elbiseler de cildin tahriş olmasına neden olabilmektedir. Giysi ya da aksesuarların sürtünmesi veya sentetik, nefes almayan kumaşlar dahil olmak üzere bazı kumaş türleri de boyunda sivilce oluşturabilmektedir. Kısıtlayıcı giysiler ve aksesuarlar sürtünmeye neden olduğundan, potansiyel olarak cildin tahiş olmasına vede sivilceye yol açabilmektedir.
Egzersizden kaynalanan aşırı terleme, sivilce çıkma olasılığını artırabilmektedir. Terle birlikte üretilen nem, bakterilerin üremesine neden olan bir ortam oluşturabilmektedir. Antrenman elbiselerinin değiştirilmesi vede ılık su ile durulanması, antreman sonrasında sivilce oluşma riskini azaltabilmektedir. Bazen sivilce oluşumunda hormonlar da rol oynayabilmektedir. Mesela kadınlar sıklıkla sivilce semptomlarının aylık regl döngüsüne yaklaşan günlerde kötüleştiğini gözlemleyebilmektedir. Hamilelik esnasında östrojen hormonuun üretimi artmaktadır. Bu da boyunda sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olabilmekteedir. Hormonal değişiklikler, ergenlerde de sivilce oluşumunun en yaygın nedenlerinden biri olmaktadır. Kötü hijyen, boyundaki sivilcelerden sonra, diğer yaygın nedendir. Bir çok birey yüzünü yıkar iken boynunu yıkamayı ihmal eder ve bu da sivilcelerin oluşmasına neden olabilmektedir. Hem yüzü, hem de boynu her gün yıkamak ve iyi bir cilt bakımı uygulamak, sivilce oluşumunu önlemek bakımından önemlidir.
Boyunda Sivilce Tedavi Edilir Mi?
Boyundaki sivilcelerin ne zaman çıktığına, ne sıklıkla ve ne kadar sürdüğüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinden yararlanılabilmektedir. Boynun ön bölgesindeki deri, ensedeki deriden çok daha ince ve çok daha hassastır. Bu neden ile yüzdeki sivilcelere benzer şekilde tedavi edilebilmektedir. Yaygın bir profesyonel tedavi seçeneği, topikal ya da oral ilaçların kullanılmasıdır. Retinoidler, antibiyotikler ya da hormonal düzenleyiciler gibi bileşenler barındıran kremler, jeller veya ağızdan alınan ilaçlar da reçete edilebilmektedir.
Oral tabletler, genellik ile beyaz noktaların vede siyah noktaların kırmızı, iltihaplı vede enfekte olmasına neden olan bakteriler ile savaşmak adına özel olarak reçete edilen antibiyotikler olmaktadır. Topikal retinoidler hafif, orta ve şiddetli aknenin ön tedavisidir. Retinoidler, ölü cilt hücrelerini uzaklaştırmada vede gözeneklerin tıkanmasını önlemede etkili olabilmektedir. Topikal retinoidler, yüz yıkandıktan sonra cilde uygulanabilmektedir.
Akneyi tedavi etmek için kullanılan ağızdan alınan ilaçlar arasında, doğum kontrol hapları, izotretinoin, spironolkton ve doksisiklin gibi antibiyotikler bulunabilmektedir. Akne vulgaris tedavisinde topikal antibiyotikler kullanılmaktadır. Klindamisin, özellikle inflamatuar lezyonları tedavi etmektedir. Antibakteriyel özelliklere sahip olan azelaik asit de, bazı mayalarda doğal olarak oluşan bir asit olup cildin pul pul dökülmesi ve sivilce ile savaşılmasına yardımcı olmaktadır. Anti-androjen ilaçlar, vücuttaki aşırı androjenleri azaltmak adına reçete edilen oral ilaçlardır.
Öncelikle kadınlarda hormonal sivilcelerinin tedavisi için kullanılmaktadır. Farklı türde anti-androjen ilaçlar olsa da akne için genellik ile spironolakton kullanılmaktadır. Akne keloidalis tedavileri, yağlı saç ürünlerinin kullanılmamasını, topikal ya da oral antibiyotklerin kullanımını, rahatlatıcı topikal kortizon preparatlarının kullanımını, şişliklerin içine enjeksiyon yapılmasını vede büyük yara kitlelerinin kesilmesini ya da şişliklerin fiziksel olarak giderilmesi için karbondioksit lazerinin kullanılmasını içerebilmektedir. Tedavi süreci yıllar süren takip gerektirebilmektedir.
Boyunda Sivilce Tedavi Yöntemleri
Kimyasal peelingler, boyundaki sivilcelere faydalı olabilecek tedavi yöntemidir. Kimyasal peeling esnasında cilde, dış tabakayı eksfoliye eden ve gözenekleri açan bir solüsyon uygulanmaktadır. Bu işlem, ölü cilt hücrelerinin temizlenmesine, sivilce izlerinin görünümünün azaltılmasına vede sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesinin desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Lazer tedavisi, boyundaki sivilceleri etkili bir şekilde hedef alan daha gelişmiş bir profesyonel tedavi seçeneği olmaktadır. Akneye neden olan bakterileri öldüren, iltihabı azaltan vede genel cilt dokusunu iyileştiren bir ışık hüzmesi yayarak çalışmaktadır. Bu tedavi, özellikle şiddetli ya da kalıcı siivilce olan bireyler için faydalı olmaktadır.
Özellikle sivilcelerin olduğu bölgelerde hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir. Boyunda makyaj ve saç bakımı ürünü kalıntısı, egzersiz sonrası terleme ya da kıyafetler nedeni ile cilt tahrişi olmaması için boynun temiz tutulması önemlidir. Salisilik asit, kükürt ya da sodyum sülfasetamid ya da benzoil perosit gibi basit temizleyici bileşenler, sebumu azaltmaya vede bakterileri ve günlük kir oluşumu temizlemeye yardımcı olabilmektedir. Fiziksel tahriş de boyundaki sivilceleri şiddetlendirebilmektedir. Sert yakalar cildi çizebilir ve boyundaki sivilceleri daha da kötüleştirebilmektedir. Bu durum çoğu zaman bir döngü yaratmaktadır. Boyunda sivilceler gelişir ve bireyler bunu kapatmak için yakalı gömlekler giymektedir. Yakalı gömlekler daha sonra tahrişe neden olur ve sivilceleri şiddetlendirmektedir. Bunun için sivilcelere neden olabilecek elbiseler kullanılmamalıdır.
Boyunda Sivilce Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de boyunda sivilce nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boyunda sivilce nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı boyunda sivilce nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Homeostazi Nasıl Çalışır?