Boy Kısalığı Neden Olur? Boy Kısalığı Nasıl Tedavi Edilir? Turner sendromu kimlerde görülür? Hakkında merak ettiğiniz tüm her şeyi yazımızdan bulabilirsiniz
Boy Kısalığı Neden Olur? Boy Kısalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Normal kısa boyu çocukların oranının %80 ila %85 olduğu bilinmektedir. Bunların içinde ailevi boy kısalığı, yapısal boy kısalığı vede ergenlik gecikmesi olduğu belirtilmekte. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için boy kısalığı nedenleri vede boy kısalığı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarını hazırlayıp, düzenledik. Siz de yazımızın devamına giderek turner sendromu kimlerde görülür? Öğrenebilirsiniz. Peki boy kısalığı neden olur?
Çocuğun cinsiyeti vede yaşına uygun büyüme eğrisindeki ağırlık vede boy değerlerine paralel büyüme göstermesine normal büyüme denmektedir. Çocuklar iki yaşına kadar hızlı büyümektedir. Çocuklar ilk 5 ayda doğum kilolarının iki katına, bir yaşta doğum ağırlıklarının 3 katına ulaşmaktadır. Bir yaşında bir çocuk doğum boyunun %50’si kadar uzamaktadır. Boy vede ağırlığın cinsiyet ve yaşa göre hazırlanmış büyüme eğrilerinin alt sınırlarının altında olması ya da takip de bir üst eğriden, alt eğriye düşmesi büyüme geriliği olarak bilinmektedir. Yazımızın devamına giderek boy kısalığı nedenlerine ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Turner Sendromu Kimlerde Görülür?
Boy Kısalığı Nedenleri
Boy kısalığı genellikle genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Beslenme eksikliği, hormonal nedenler, kronik hastalıklar vede psiko-sosyal bozuklar gibi de gelişebilmektedir. Hormonal bozukluklardan hipotiroidi, büyüme hormonu eksikliği, erken ergenlik boy kısalığına neden olmaktadır. Nedeni ise, tiroid hormonu, büyüme hormonu, D vitamini, östrojen vede testosteronun büyüme üzerine etkili ana hormonlar olmasına bağlıdır. Psiki-sosyal bozuklar ile ilgili ise sevgi yoksunluğu özellikle yuva çocuklarında boy kısalığına neden olmaktadır.
Boy kısalığının neden olan hormonal bozuklukların tedavisi, hormon replasman tedavisiyle yapılabilmekte. Hipotiroidide tiroid hormonu tedavisi, erken ergenlik de yine hormonal tedavi ile ergenliğin durdurulması boy kısalığını önlemektedir. Büyüme hormonu eksikliğine bağlı boy kısalığın da ise, eksik olan hormon tedaviye ilave edilir. Egzersizin büyüme hormonu salgısını artırdığı bilinmekte ve düzeli spor tedaviye ilave edilmektedir.
Boy Kısalığı Neden Olur, turner sendromu yalnızca kadınlar da görülen kromozomal hastalıktır. Normal de 2 tane olması gereken X kromozomlarından birinin veya bir kısmının eksik olması sonucunda olmaktadır. Dünya da her yenidoğan 2500 kız çocuğundan 1 tanesi turner sendromlu olarak dünyaya gelmektedir. Eğer ki sizin de boy kısalığı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boy kısalığı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da boy kısalığı nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kumkuat Nasıl Yenir?