Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir? Böbrek Agenezisi Neden Olur? Böbrek agenezisi nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.

Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir? Böbrek Agenezisi Neden Olur?

Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir

Doğuştan bir ya da iki böbreğin olmaması durumuna böbrek agenezisi denmektedir. Gebelik sırasında ya da yenidoğan döneminde tanısı konan hastalıktır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için böbrek agenezisi nedenleri ve böbrek agenezisi neden olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Böbrek agenezisi belirtileri nelerdir?

Tek taraflı böbrek agenezi vede çift taraflı böbrek agenezi olarak iki çeşiti bulunmaktadır. Tek taraflı olan bir böbreğin yokluğudur. Çift taraflı olan ise her iki böbreğin yokluğunu temsil eder. Böbrek eksikliği nispeten sık rastlanır. Tek taraflı böbrek agenezisi her 1000 doğumdan 1’in de rastlanır. Çift taraflı böbrek agenezisi her, 4000 doğumdan 1’in de rastlanır. Böbrek agenezisi sıklığı, erkekler de, bir miktar daha fazla rastlanmaktadır. Böbrekler insan vücudu için oldukça önemli organlardır. Böbreklerin ise bir çok önemli görevi bulunmaktadır. Bir insanın hayatta kalabilmesi adına, böbreklerinden bir tanesinin bir bölümüne ihtiyacı vardır. Her iki böbrek olmadan yaşam sürdürülemez. Böbreklerin olmaması durumun da, vücuttaki atıkların uygun biçimde uzaklaştırılması sağlanamaz. Bu durum da kandaki, hassas denge de bozulur vede hastanın yaşamı da risk altına girer. Yazımızın devamına giderek böbrek agenezisi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Böbrek Agenezisi Neden Olur?

Böbreklerin Yerine Getirdiği Bazı Görevler

D vitamini metabolizmasında görev almak,
Kan basıncını kontrol altında tutmak,
Renin hormonunu salgılamak,
Eritropoetin hormonunu salgılar,
Sodyum, potasyum, bikarbonat vede diğer elektrolitlerin dengesini korur,
Kandan üre vede atık maddeleri temizler,
İdrar üretir.

Böbrek agenezisi genetik vede çevresel etkenlerin sonunda meydana gelen, çok faktörlü hastalık olduğu belirtilmektedir. Bazı genetik vede çevresel etkenlerin, bu hastalığı yatkınlık oluşturduğu da saptanmıştır. Çevresel bazı faktörlerin de, risk oluşturduğu düşünülmektedir. Gebelik sırasında ilaç kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, hamilelik dönemin de zehirlere vede toksinlere maruz kalmak.

Böbrek Agenezisi İçin Risk Faktörleri:

Hamileliğin 3 ila 8 haftaları arasında aşırı derece yeme vede içme,
Anne ya da babanın sigara kullanması,
Gebelik öncesi obezite,
Annenin hamilelik sırasında alkol kullanması,
Anne yaşının genç olması,
Diyabet hastası anne.

Böbrek agenezi nedenleri ile ilgili henüz kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik temeli tam olarak açıklanabilmiş değildir. Annenin yapısal bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı da bilinmemektedir. Böbrekler, üreterik tomurcuk ismi verilen yapıdan gelişmektedir. İnsan gelişiminin en temel aşamalarında üreterik tomurcukta yaşanan sorun nedeni ile böbrek gelişimi olmaz. Araştırmalara göre, bazı genetik varyasyonların bilateral çift taraflı böbrek ageneziye yol açtığını belirtmiştir. böbrek eksikliğinin nedenini açıklamaya yönelik çalışmalar ise hala devam etmektedir.

Tek Taraflı Böbrek Eksikliği Belirtileri:

Ellerde vede bacaklarda ödem,
İdrarda kan görülmesi,
İdrarda protein kaybı,
Böbrek fonksiyonun da yetersizlik,
Yüksek tansiyon.

Çift Taraflı Böbrek Agenezi İle Birlikte Sorunların Ortaya Çıktığı Organlar;

Göz vede kulak,
Bazı kemikler vede kaslar,
Kalp vede damar ağı,
Mide vede bağırsaklar,
Üreter, mesane vede üretra,
Üreme organları,
Akciğerler.

Her İki Böbrek Eksikliği İle Doğan Bebeklerde Görülen Fiziksel Özellikler;

Kol vede bacaklar da yapısal eksiklikler,
Çene küçüklüğü,
Basık vede geniş burun,
Kulak seviyesin de düşüklük,
Birbirinden uzakta olan gözler,
Göz kapaklarının katlantılı olması.

Böbrek Agenezi Tedavi Edilir Mi?

Böbrek agenezi genellik ile hamilelik dönemin de saptanır. Hamilelik sırasında uygulanan prenatal ultrasonlar sırasında teşhis edilmektedir. Tek taraflı böbrek eksikliği var ise, anne vede bebeği yakından takip etmek gerekir. İdrar miktarının az olması, oligohidroamniypz adılı duruma yol açmaktadır. Bu durum da pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Çift taraflı böbrek eksikliği düşünülüyor ise eğer ki, doğum öncesi MRG kullanılarak tanı konulmaya çalışılmaktadır.

Böbrek agenezi tedavisi için, tek taraflı böbrek agenezisi olan çocuklar, normal biçimde yaşayabilirler. Bu hastanın yaşamı, diğer böbreğin sağlıklı oluşuna vede diğer anormalliklerin varlığına göre şekillenir. Tek taraflı böbrek eksikliği olan kişilerin, tek böbreğini koruması oldukça önemlidir. Böbrek fonksiyonlarının tespiti, kan basıncı takibi, idrar vede kan testleri yıllık olarak test edilmelidir. Bazı çift taraflı böbrek eksikliği olan çocuklar hayatta kalabilmektedir. Kayıp böbreklerin işlevlerini yerine getirmek adına, uzun süreli diyaliz yaptırmaları lazım.

Akciğer gelişimi olan vede diyalizle hayatta tutulabilen bu çocuklar, böbrek nakli yapılacak kadar güçlü hale getirilmeye çalışılır. Ameliyata kadar hayatta tutulabilen bebeklerin, böbrek nakliyle, hayatta kalma şansları vardır. Yalnız yine de oldukça düşüktür. Böbrek agenezisine yol açan neden, kesin olarak bilinmediği için, önlenmesi tam olarak da mümkün değildir. Genetik faktörler değiştirilemediği için, her zaman risk bulunmaktadır. Doğum öncesi danışmanlık almak, bu konuda yararlıdır.

Böbrek Agenezisi Riskini Önleme Yöntemleri

Sağlıklı beslenmek vede egzersiz yapmak,
Diyabet hastalığını kontrol altında tutmak,
Toksin vede egzersizlerden uzak kalmaya çalışmak,
Alkol kullanmamak,
Sigara kullanmamak.

Böbrek Agenezisi Belirtileri Nelerdir, çift taraflı böbrek agenezisi olan çocuklar için, bu rahatsızlık çoğu zaman ölümle sonuçlanmaktadır. Doğumdan bir süre sonra, hem böbrek yokluğundan, hem de gelişmemeiş akciğerler nedeni ile kaybedilirler. Kadınları, hamilelikten önce ya da hamilelik sırasında olası çevresel zararlı faktörlerden uzak tutmak da böbrek agenezisi riskini düşürebilmektedir. Eğer ki sizin de böbrek agenezisi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Böbrek agenezisi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da böbrek agenezisi belirtileri, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Fibroglandüler Doku Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed